Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Stárnutí populace nutí EU hlavně k reformě penzí a trhu práce

ČTK: Stárnutí populace nutí EU hlavně k reformě penzí a trhu práce

02.04.2007 17:06
Autor: ČTK

Brusel/Praha 2. dubna (zpravodajka ČTK) - Nejzásadnější reformy, které buď už běží, nebo se budou muset co nejdříve nastartovat ve většině zemí Evropské unie, tak či onak souvisejí s úbytkem obyvatelstva v Evropě a s výrazným stárnutím populace. Kvůli nepříznivým demografickým trendům by se tedy změny měly v budoucnu dotknout především penzijních systémů, zdravotnické péče a jejího financování, ale také trhu práce nebo školství.
V každé zemi je však specifická situace, a tak nelze říci, které reformy obecně jsou nejdůležitější či nejnaléhavější v Evropě jako takové. "Každá země je jiná. Samozřejmě, že tady je problém se zdravotní péčí i s penzijními systémy. Na otázku, které reformy jsou nejvíce potřeba obecně, se ale nedá odpovědět," uvedl například Daniel Glos, ředitel Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS).
V roce 2050 má podle odhadů v Evropě žít asi o deset milionů lidí méně než nyní, třetinu z nich budou tvořit lidé v neproduktivním věku.
Také čeští politici se shodují na nutnosti důchodové reformy. Přípravy ale loni zbrzdily parlamentní volby a poté vleklá povolební vyjednávání o sestavení vlády. Podle odborníků český penzijní systém změny potřebuje. Experti navrhují mimo jiné posunutí důchodového věku na 65 let. Koaliční kabinet dnes projedná balík daňových a sociálních reforem, které mají zastavit zadlužování země, změny důchodového systému přijdou na řadu později.
Problémy se stárnutím populace, jejichž řešení mělo Evropě pomoci ke zvýšení konkurenceschopnosti a k tomu, aby dokázala ekonomicky dostihnout a udržet krok se Spojenými státy, politici EU poprvé jednoznačně definovali už v takzvané Lisabonské strategii z roku 2000. Jedním z jejích základních stavebních kamenů byla snaha o zvýšení zaměstnanosti, podle původních předpokladů až na 70 procent do roku 2010, ale také více investic do vědy a výzkumu a zvýšení pružnosti pracovních trhů.
Právě vyšší zaměstnanost je jednou z cest, jak zmírnit dopady stárnutí obyvatelstva na stabilitu penzijních systémů a veřejných financí.
EU se však zatím nedaří lisabonské cíle naplňovat, zaměstnanost za pět let do roku 2005 stoupla pouze o 1,4 procentního bodu na 63,8 procenta. V roce 2005 navíc stále pracovalo jen 56,3 procenta žen a 42,5 procenta lidí nad 55 let.
Sama unie ve výročních zprávách přiznává, že se zatím nedaří například zlepšit přenositelnost důchodů v rámci EU, čímž se usnadňuje mobilita pracovníků na vnitřním trhu. Trvají také potíže při zaměstnávání určitých skupin obyvatel, například velmi mladých lidí a lidí nad 50 let. Nedostupnost finančně přijatelné péče o děti podle EK na pracovním trhu i nadále diskriminuje ženy s dětmi.
Zatímco v roce 2005 žilo ve 25 členských státech EU 458,5 milionu obyvatel, v roce 2050 to má podle odhadů být téměř o deset milionů obyvatel méně, konkrétně 449,8 milionu lidí.
Evropská populace bude navíc v následujících letech výrazně stárnout. V roce 2000 bylo v EU lidí starších 65 let 15,7 procenta, v polovině 21. století by to mohlo být až dvakrát tolik - kolem 30 procent. V některých zemích - například Španělsku, Řecku nebo Itálii - by to dokonce mohlo být i výrazně nad 30 procent.
Následkem stárnutí populace se bude výrazně snižovat podíl lidí v produktivním věku, kteří svými výdělky přispívají do penzijních systémů, z nichž se vyplácejí důchody. Zatímco v roce 2005 na každého důchodce připadali tři pracující, v roce 2050 už to budou méně než dva lidé v produktivním věku na každého člověka nad 65 let.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data