Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: OECD: Slovensko splní kritéria pro euro,má pokračovat v reformách

ČTK: OECD: Slovensko splní kritéria pro euro,má pokračovat v reformách

05.04.2007 13:14
Autor: ČTK

Komentář doplněn:
Bratislava 5. dubna (ČTK) - Slovensko by mělo bez problémů splnit kritéria pro přijetí eura od roku 2009. Vyplývá to ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o stavu a budoucím vývoji slovenské ekonomiky, kterou dnes OECD zveřejnila. Kabinet Roberta Fica by měl podle organizace pokračovat v reformách.
"Slovensko je velmi dobře připravené na splnění podmínek přijetí eura v roce 2009," píše se ve zprávě. Země by měla splnit všechna kritéria pro převzetí jednotné evropské měny, problémy by neměly být ani s nejtěžšími kritérii, mezi která v případě Slovenska patří inflace a deficit veřejných financí. Růst spotřebitelských cen se podaří podle OECD udržet díky přísnější regulaci růstu cen energií.
Organizace zároveň vládu pochválila, že se snaží snížit rozpočtový schodek omezováním svých výdajů. K takovému kroku by však měly přistoupit i samosprávy. "I když se zatím neprojevily žádné problémy, rozsáhlá decentralizace veřejné správy v roce 2004 zvyšuje riziko nepříznivého vlivu slabě koordinovaného zadlužování se nižších stupňů státní správy, a tím i ohrožení konsolidace veřejných financí," uvádí materiál.
OECD však připomněla, že po vstupu do eurozóny může zemi hrozit přehřátí ekonomiky, protože se sníží úrokové sazby a tím se vytvoří tlak na zvýšení inflace.
Za největší problém v případě Slovenska OECD považuje vysokou míru dlouhodobé nezaměstnanosti na úrovni deset procent pracovních sil, což je nejvíce ze členů organizace. Připomíná, že mezi lidmi, kteří jsou delší období bez práce, je množství mladých a lidí s nízkou kvalifikací. Organizace upozornila též na nízkou zaměstnanost starších lidí a mladých žen.
Slovensku OECD doporučila, aby příliš nezvyšovalo minimální mzdu a nepřijalo opatření, která by zvýšila náklady na zaměstnávání. "V zemích, kde se výrazně zvýšila minimální mzda, to nepřineslo růst zaměstnanosti, protože přijímání lidí se stalo dražší," řekl při dnešní prezentaci materiálu generální tajemník OECD Angel Gurría.
Zpráva také doporučila změny důchodové reformy, kterou prosadil bývalý kabinet. Připouští zdaňování penzí a navrhuje, aby soukromí správci důchodů mohli investovat více prostředků v zahraničí.
Organizace připomenula možnost zvýšení věku odchodu do důchodu, který by se na Slovensku měl do roku 2014 u mužů i žen srovnat na 62 let. Navrhuje také zkrácení mateřské dovolené, zároveň by se však měl zvýšit příspěvek, který matky v této době dostávají.
Reformy by se však podle OECD rušit na Slovensku neměly. "Nikdy není konec reformám," poznamenal Gurría. Množství změn v daňové oblasti, důchodovém systému, zdravotnictví i školství prosadil bývalý kabinet Mikuláše Dzurindy. Ficova vláda, která nastoupila po loňských volbách, už prosadila některé změny zákonů, výrazněji však zatím do reforem nezasáhla. V současnosti plánuje například upravit důchodový systém a Zákoník práce. Její návrhy pravicová opozice kritizuje.
V oblasti školství OECD upozornila na potřebu nalezení souladu mezi učebními osnovami odborných škol a požadavky podniků. Připomněla též, že na energetickém trhu ještě není dostatečně rozvinutá konkurence. "Měla by se vytvořit možnost krátkodobého obchodování s elektřinou ve spolupráci s Českou republikou," poznamenala organizace. Zlepšit by se měla konkurence i v odvětví telekomunikací a železnic.
OECD sdružuje hospodářsky nejsilnější země s demokratickým zřízením a tržní ekonomikou. Jejím hlavním cílem je hospodářský rozvoj v členských zemích a volný obchod. Slovensko se stalo členem OECD koncem roku 2000.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m