Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Budvar se možná přemění na akciovou společnost

ČTK: Budvar se možná přemění na akciovou společnost

06.04.2007 14:55
Autor: ČTK

Komentář doplněn:
České Budějovice 6. dubna (ČTK) - Budějovický Budvar, poslední pivovar v majetku státu, se možná do roka přemění z národního podniku na akciovou společnost. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Změna by měla být prvním krokem pro případnou privatizaci pivovaru. Předcházet by jí podle Gandaloviče ale mělo dořešení právní ochrany známek Budvaru. O značku vede Budvar desítky známkoprávních sporů po celém světě se svým konkurentem, americkým pivovarem Anheuser-Busch.
"Jsme přesvědčeni, že nějaký podobný krok musíme udělat už proto, aby zde byl prostor pro další rozvoj pivovaru bez ohledu na jeho vlastnictví. Nynější právní forma už dnes představuje celou řadu překážek," uvedl Gandalovič. Národní podnik podle něj nedovoluje například používání cizího kapitálu či vyplácení dividend. "Tím nechci říct, že by stát do budoucna počítal s významným požadavkem na dividendy," dodal ministr.
Gandalovič nevyloučil, že změnu Budvaru z národního podniku na akciovou společnost by mohl řešit i zákon. Podle ředitele pivovaru Jiřího Bočka se nyní zkoumá optimální postup přeměny Budvaru. "Myslím si, že je naprosto relevantní, aby vlastník o této variantě přemýšlel. Poté, co se rozhodne o optimálním postupu, tak je k tomu možné přiřadit i časový horizont," uvedl Boček.
Distribuční smlouvy, které Budvar před časem uzavřel se společnostmi Carlsberg a Anheuser-Busch, podle Gandaloviče nijak nesnížily hodnotu ochranných známek českobudějovického piva. Například Anheuser podle kontraktu prodává na americkém trhu budějovické pivo pod neutrální značkou Czechvar.
"Nejde o smlouvy, které by jakkoliv předurčovaly cestu privatizace. Osobně považuji za určitý úspěch, že se podařilo využít distribučních kanálů Anheuser-Busch," uvedl Gandalovič. "Zatím se ukazuje, že ty smlouvy nenarušují ani tržní hodnotu Budvaru, ani pozici Budvaru v těch dalších známkoprávních sporech," řekl premiér Mirek Topolánek.
Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana má značka Budvaru hodnotu 20 miliard až 30 miliard korun. Za největšího zájemce o Budvar je považován americký pivovarský gigant Anheuser-Busch.
S privatizací nesouhlasí sociální demokraté. Jeden z posledních státních podniků v potravinářském průmyslu má podle ČSSD vynikající hospodářské výsledky, když vloni vykázal zisk přes 200 milionů korun. Budvar loňské hospodářské výsledky zatím nezveřejnil.
Budějovický Budvar je třetím největším pivovarem v Česku a patří mezi přední exportéry piva. Loni dosáhl rekordního exportu 556.000 hektolitrů. Je to téměř polovina celkové produkce, která loni meziročně stoupla o pět procent na 1,15 milionu hektolitrů. Za posledních 16 let Budvar investoval do modernizace a rozvoje asi tři miliardy korun.

Váš názor
  • Opatrně!!!!
    06.04.2007 16:09

    Při privatizaci Budvaru bych byl velmi opatrný! Přeměna na akciovku není problém, ale musí to být velmi kvalitně ošetřeno. Budvar stále drží americký kolos mimo hru a jakmile by získal nějaký významný akciový podíl, tak by šel jak buldozer a zaplakal by jenom Budvar.
    Jan Janoušek
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data