Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Tlustého přesvědčím, aby kývl na reformu

Topolánek: Tlustého přesvědčím, aby kývl na reformu

10.04.2007 10:33
Autor: ČTK

Praha 10. dubna (ČTK) - Premiér Mirek Topolánek (ODS) si myslí, že přesvědčí poslance ODS a bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého i další kritiky návrhu vládní reformy veřejných financí, aby ho ve sněmovně podpořili. Topolánek v nejnovějším vydání časopisu Týden uvedl, že Tlustý je jen uražený, že "u toho není".
"Politicky se mýlí, ekonomicky je to téměř tragické, nicméně já s ním budu jednat a učiním mu nabídku, kterou nebude moci odmítnout," řekl předseda vlády Týdnu.
Tlustý, který působil v první Topolánkově vládě, chce připravit vlastní pozměňovací návrhy. Jestliže je kabinet do reformy nezapracuje, ve sněmovně ji nepodpoří, řekl v neděli. Exministr premiérovi vyčítá, že neplní sliby, které občanští demokraté dali lidem před volbami.
Podle Tlustého odpovídá vládní návrh reformy daňovým změnám, jak je měla v programu ODS, jen z desetiny. Podle Topolánka ale jeho strana prosadila do reformy 80 procent svého programu. "Varianty krystalicky čisté á la ODS, které jsme slibovali před volbami, dokonce ani ekonomicky nebyly možné," soudí Topolánek.
Není podle něj možné, aby koalice měla program pouze jedné strany. "A platí, že malá strana v koalici má poměrně větší váhu než velká," reagoval premiér na zmínku, že zelení, kteří mají v dolní komoře pouze šest mandátů, dokázali prosadit své energetické priority.
Právě Tlustého neochotou ke kompromisu vysvětluje Topolánek, proč exministr nepůsobí v nynější vládě. "Vlasta Tlustý se právě proto nemůže této reformy účastnit, protože je příliš spřažen s programem ODS. O důvodech, proč jsem ho nepřizval do své druhé vlády, bych mohl napsat román, jedním z nich ale bylo to, že by se s kompromisem nikdy neztotožnil," řekl Týdnu Topolánek.
Jeho koaliční vláda ODS, lidovců a zelených se ve dvousetčlenné sněmovně neopírá o spolehlivou většinu - dohromady má jen stovku poslanců. Prosazení balíku reforem tedy nebude pro Topolánkův kabinet jednoduché. Opoziční ČSSD a KSČM už daly najevo, že vládní návrh nepodpoří. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ho stejně jako Tlustý označil za paskvil.
Jakoukoliv argumentaci proti reformě ze strany sociální demokracie považuje Topolánek za ryze účelovou. "Až na patnáctiprocentní symbolickou rovnou daň pro fyzické osoby je reforma včetně plateb ve zdravotním systému nemlich to samé, co jsme s Jiřím Paroubkem dohodli loni 13. prosince dopoledne jako podmínku vstupu ČSSD do vlády," uvedl Topolánek.

Váš názor
  • Nevím, co do reformy ODS prosadila
    11.04.2007 10:16

    když rovná daň nebude rovnou daní (horní sazba DPH zůstává a dolní se zvyšuje, DPFO se počítá ze superhrubé mzdy, tj. téměř neklesá a DPPO se bude snižovat, avšak seberou některé odečitatekné poožky, tedy se bude zvyšovat základ) a zrušení majetkových a převodních daní se někam ztratilo, a jen se vyhrižuje zrušením časového testu u CP, a tedy zásadním zdaněním kapitálových výnosů. Musím říct, že po tomto kusu preferuji předčasné volby, a konečně změnu ve prospěch většinového systému, jinak stále a znovu bude každý kompromis mezi stranami logicky nesplněním zásadních slibů učiněných před volbami. Tím se volby stávají opravdovou fraškou, když nakonec je po nich všechno jinak, a jak, to určují partajní vyjednavači, bez ohledu na to, co bylo slíbeno. K dalšímu textu nemám co říci - "...učiním mu nabídku, kterou nebude moci odmítnout..." - nechápu, jak se může premiér takto vyjadřovat, a co to má vůbec být. "Varianty krystalicky čisté á la ODS, které jsme slibovali před volbami, dokonce ani ekonomicky nebyly možné" - no tak řekl bych že je pak neměli vůbec do programu dávat, že...
    Bo
  • Co vse lze v jednom clanku priznat
    10.04.2007 20:31

    Je pozoruhodne, co vse pan premier stihl ve svem clanku priznat. Volebni hit ODS byla nerealizovatelna bublina. Pan Tlusty, donedavna vychvalovany ekonomicky mozek ODS, se az tragicky myli. Ale dostane nabidku, kterou nebude moci odmitnout. Coz je slovnik mafie. Neni divu, ze v EP se teto strane kazdy vyhyba, i na ceske pomery je ponekud pritroubla.
    Rilev
    • K "neodmítnutelným nabídkám" ...
      11.04.2007 10:01

      Taky mě Tupolínkova neodmítnutelná nabídka docela pobavila a připomněla jak reagoval po volbách na Paroubka, který oznámil, že učiní ODS "velkorysé nabídky". Prý něco takového slyšel naposledy, když četl Kmotra ... Asi tento druh literatury je u "našich politiků" povinnou četbou :-) Jinak Tluchoř a Hašek asi nebyli vybráni jako "strážci partajního poslaneckého stádečka" náhodně a jimi v pozdních večerních hodinách předložené velkorysé (ať už to máme z obou partají ...) nabídky jsou zřejmě v našem Kocourkově příjemci skutečně neodmítnutelné ...
      PaulC
  • Podvod na podvod
    10.04.2007 11:38

    Se zájmem budu sledovat, jak se k tomu postaví ti dva korumpovatelní a vydíratelní výtečníci z ČSSD. Je opravdu čas na předčacné volby. Tato vláda vznikla za velice nepěkných okolností, prezident z hlediska nestrannosti zcela selhal, program se voličům prezentoval jiný než nyní, k politickým útokům na Paroubka byly zneužity bezpečnostní složky státu.
    Hugo
    •  
      10.04.2007 16:24

      To jsem zvedav jak ho Mira presvedci. Kdyby to byla Tlusta, tak bych tomu veril, jen bysme meli ve state o hnupa navic, ale Tlusty???? Ten se bude branit.
      AADADA
  • fandím Tlustému
    10.04.2007 10:47

    doufám, že nekývne na nějakou "trafiku" a podaří se mu trochu ten paskvil na straně daní ( se škrty se ztotožňuji ) trochu napravit, Topolánek je ze všeho posra... jsem raději pro předčasné volby, než pro tento daňový paskvil.
    milan brno
    •  
      10.04.2007 11:17

      Já se panu Tlustému nedivím a souhlasím s jeho názorem na předloženou reformu. Teď už nejde o tahání si tryčka typu " Paroubkovi paekonomické hovadiny", ale o státní tzn.náš dluh a jeho narovnání.
      Vladimir
    • podpora Tlustému
      10.04.2007 11:15

      Jednoznačně by pan Tlustý neměl podpořit tento Kalouskův návrh, daňová reforma ODS byla srozumitelná pouze před volbami.Jinak jsem pro předčasné volby..........
      Michal Novák
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m