Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Niedermayer: Vývoj světové ekonomiky dle MMF bezprecedentně dobrý

Niedermayer: Vývoj světové ekonomiky dle MMF bezprecedentně dobrý

16.04.2007 10:46
Autor: ČTK

Washington 16. dubna (zpravodaj ČTK) - Mezinárodní měnový fond považuje situaci světové ekonomiky za bezprecedentně dobrou. Tento stav pokračuje už řadu let. "Výše ekonomického růstu a jeho stabilita je působivá a zároveň jeho struktura je příznivá," řekl ČTK po jarním zasedání MMF ve Washingtonu viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer.

Příčinou nebývale pozitivního hodnocení jsou podle něho nové tendence. V minulých letech spočíval hospodářský růst na velmi silném růstu americké ekonomiky, která ovšem stála na obrovském deficitu běžného účtu platební bilance. Evropa světový ekonomický růst brzdila, zatímco Asie prosperovala velmi dobře. "Nyní došlo k podstatnému posunu," řekl bankéř.

"Růst USA se zpomalil - existuje možnost, že dojde k měkkému přistání, tedy bez toho, aby se ekonomika dostala do recese. Zároveň se zdá, že je možné, že Spojené státy budou postupně řešit svůj problém obchodních nerovnováh. Asie pokračuje ve velmi dynamickém růstu, zejména Čína a Indie. I Evropa se dostává do lepší kondice, což je nepochybně vítané nejen pro světovou ekonomiku, ale i pro Českou republiku, protože naše obchodní vazby jsou nejsilnější právě na evropské země," uvedl.

Příznivý vývoj se očekává tento a příští rok, ale je možné, že růst bude pokračovat i v dalších letech, dodal. Za jeden z nejpozitivnějších jevů označil slibné růstové dynamiky rozvojových zemí, i když mezi nimi existují výrazné rozdíly.

Posun ve struktuře růstu, kdy americké hospodářství, které vytvářelo velkou obchodní nerovnováhu, zpomaluje a evropské zrychluje, považuje Niedermayer za velmi příznivý faktor. Upozornil zároveň na nejnovější analýzy MMF, které ukazují, že oslabení dolaru bude mít možná příznivější dopad na vývoj obchodní bilance USA do budoucna. "Určitě ale problém amerického deficitu běžného účtu je běh na dlouhou trať," zdůraznil.

Problém obchodních nerovnováh mezi Evropou, USA a asijskými zeměmi, zejména Čínou a Japonskem, se probíral i na zasedání MMF. Viceguvernér připomněl, že MMF už před časem zavedl institut mnohostranných konzultací zaměřených na problémy, které nejsou otázkou řešení jen jedné ze zemí. "Podařilo se první část multilaterálních konzultací uzavřít a země přislíbily určité kroky, které jsou ale poněkud vágní. Je zřejmé, že odstraňování nerovnováh bude stát na volbě domácích politik jednotlivých zemí," uvedl. Zároveň dodal, že "žádnou revoluci multilaterální konzultace přinést nemohou".

Čína, jejíž konkurenční výhoda je podle odborníků částečně založena na uměle udržovaném slabém kurzu domácí měny, dlouhodobě avizuje, že je v jejím zájmu zvýšit domácí poptávku a spotřebu, která by mohla vést k nárůstu dovozu a snížení exportu. Čínská vyjádření ohledně směnného kurzu jsou ale velmi neurčitá. "Číňané zdůrazňují, že už určité kroky udělali a že k jistému zhodnocení měny vůči dolaru již došlo. Do budoucna počítají, že budou provádět velmi odměřené a uvážené kroky v této oblasti," řekl.

Představitelé MMF se vrátili k otázce spravedlivějšího zastoupení zemí na rozhodování fondu, neboť se ukazuje, že státy s velmi rychle rostoucí ekonomikou na něm nemají adekvátní podíl. Už na minulém jednání v Singapuru bylo dohodnuto ad hoc řešení pro několik těchto zemí a zároveň se pracuje na celkové revizi výpočtu nových kvót. "Jednání jsou velmi komplikovaná, protože snáze se země dohodnou na principech, ale potom vždy principy poměřují s tím, co to udělá s jejich vlivem na MMF. Pokud by měl klesnout, otázka principů jde samozřejmě poněkud stranou," dodal.

Česká republika se svými 0,38 procenta hlasů podle něho patří k "mírně podreprezentovaným" zemím. Vzhledem k velikosti tohoto podílu ale tuto skutečnost viceguvernér nepovažuje za vážnější problém.
Niedermayer upozornil na otázku financování MMF. Existuje určitá "zvrácená situace", že čím lépe MMF plní své cíle, tedy čím lépe nutí země provádět odpovědnou hospodářskou politiku, v důsledku čehož je méně krizí, tím horší je finanční situace fondu, protože MMF se financuje poskytováním půjček zemím s ekonomickými problémy. "Hrozí, že MMF se bude dostávat do ročního schodku mnoha set milionů dolarů, což je nepochybně velmi vážná situace," konstatoval viceguvernér ČNB.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university