Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Stát chce více zdanit prodej cenných papírů

ČTK: Stát chce více zdanit prodej cenných papírů

17.04.2007 8:15
Autor: ČTK

Praha 17. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí hodlá zavést patnáctiprocentní daň z prodeje cenných papírů. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Stát by tak podle listu získal půl miliardy korun ročně navíc. V současné době investoři prodej akcií a podílových listů zdaňují v případě, pokud je vlastní méně než šest měsíců.

"Současný systém je nesmírně velkorysý a v Evropě neobvyklý. Je však možné, že dospějeme ke kompromisu. Od platby daně by mohli být osvobozeni ti investoři, kteří prodají cenné papíry po pěti či deseti letech," uvedla náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. Dodala, že se o tom ještě bude jednat, jisté ale podle ní je to, že doba musí být výrazně delší než nyní.

Deník připomíná, že premiér Mirek Topolánek při představování reformy veřejných financí sliboval, že kabinet do roku 2009 či 2010 daně z kapitálových výnosů zcela zruší. Podle Trezziové by k tomu mohlo dojít na konci funkčního období současné vlády, ale jen za předpokladu, že to dovolí stav veřejných financí.

Zástupci fondů a kapitálové trhu se zavedením daně nesouhlasí. Stát tím podle nich totiž zvýhodní jiné spořící produkty. Podle ministerstva financí jde ale naopak o narovnání současného stavu.

Váš názor
  • ANO
    27.04.2007 18:25

    Vyjebou s náma všema,než je peklo horoucí pohltí.
    Endy Klofáč
  • Kalouskova reforma je slátanina = mišmaš, ale úplné zdanění akcii je superblbost
    24.04.2007 9:53

    zdanění přinese státu cca 0,5miliardy, ale napáchá nedozírné škody(odliv kapitálu, stagnace kapitálových trhů atp.), pražská burza bude opět v problémech a půl milionů lidí bude obtěžováno FÚ novým daňovým přiznáním:(
    wert
  •  
    23.04.2007 11:57

    Dobrý den, prosím Vás o radu, můžete mi někdo vysvětli proč je u easyclicku akcie české spořitelny za cca 930 a u patrie erste bank za cca1680? děkuji za vysvětléní
    Filini
    • ceny
      23.04.2007 12:05

      Vážený,asi proto,že hrušky a jablka nelze míchat.
      řezník
      •  
        23.04.2007 12:10

        aha, tak jsem asi trošku mimo, já myslel, že erste je česká spořitelna
        Řezník
        • ISIN
          25.04.2007 13:49

          když si nejste jistý, porovnejte isin(International Securities Identifying Number) akcií (erste bank AT0000652011, česká spoř. CZ0008023801). Většinou je vidět někde v detailu akcie...
          mgns
  • Dobré ráno voliči ODS
    23.04.2007 10:25

    a to jsme chlapci na začátku.... to je křiku, to je křiku...šlápli Vám na kuří oko a tolik toho slibovali, že ? Placení u lékaře a léků Vám nevadí, ale sáhli na moje penízky, co Harpagoni. Jestli něco chcete kritizovat, tak se podívejte třeva do UK na akcie a zdanění.
    Templar
    • Nepovídej
      01.05.2007 6:53

      Heleď chytrolíne,nevím co Ti vadí na tom ,že někdo má odvahu a svoje peníze se snaží poctivě rozmnožit až se naštvem a přestanem obchodovat ,víš kolik lidí půjde na podporu pak jsem zvědavej kde na to chytří ministři vemou!
      Tosa
    • zdanění
      25.04.2007 14:05

      stejně tu daň platím, nevydržím držet jednu akcii déle než půl roku :-) (ale na tom daňovém formuláři to vypadá hrozně, když se ty otáčky sečtou :-). Navíc, kdyby stát třeba zrušil stavební spoření, což je naprosto nesmyslné napojení všech občanů na státní cecek, možná by se tyto občané poohlédli po jiném způsobu investování a možná by to podpořilo i růst burzy :-). A investovat na burze může dnes téměř každý. Poplatky jsou relativně malé. Začít lze třeba i s 20kkč a při tom mít připojení k Internetu. Takže se to netýká jen "harpagonů".
      mgns
  • zdanění obecně
    17.04.2007 13:53

    Když nad tím tak nějak přemýšlím, docházím k "fiskální reformě financí" a to takto: 1. Každý zaměstnavatel bude zaměstnávat maximum zaměstnamců a bude generovat stále nová a nová prac. místa, byť i naprosto nesmyslná. Pokud tak nebude činit dostane pokutu ve výši firemních ročních příjmů, a to 5 let po sobě. 2. Každý zaměstnanec bude do práce chodit rád a státu vždy odevzdá to, co vydělá. Tak bude zaručeno 100% vybrání daní od zaměstnanců. 3. V obchodech dostane každý, co unese (ztrátovost obchodů bude pouze na začátku celé reformy velká, ale časem se bude ztráta snižovat, až bude nulová).
    Zlosyn
    • Výnosy
      20.04.2007 12:54

      Předpokládané výnosy jsou relativně velmi malé. Náklady státního aparátu na další administrativu spojenou s výběrem této daně budou tak vysoké, že tento návrh zcela ztrácí smysl. Je to pouze zoufalý výkřik do tmy - ale i z té tmy může přijít nečekaně silná ozvěna. Naše "pravicová" vláda místo promyšlené dlohodobé koncepce zatím předvádí jen pomatené pokusy k vylepšení st. rozpočtu. Je mi z toho smutno.
      pája
      • Malý akcionář pláče
        21.04.2007 11:10

        Myslím, že je to po zákonu o vyvlastnění malých akcionářů další hřebíček do rakvičky individuálního investování. Ale vlastně malý akcionáři už ani nejsou slyšet, ani jejich sdružení například OSMA, které prý zastupuje až 3 miliony malých akcionářů. proč tedy nejsou v TV a nejsou slyšet?? http://www.czcom.cz/osma/prohlaseni.htm Opatření bude vést pouze k tomu, že lidé budou investovat pouze do podílových fondů ( které jsou dostatečně bonitní aby na oplátku financovaly politickou stranu )
        Ivo Potůček
        • Fondy
          21.04.2007 11:33

          Jenze to zruseni osvobozeni se tyka i fondu. Clovek da prachy do fondu a kdyz si je vyzvedne, bude z toho muset zaplatit dan. a hlavne podavat danove priznani. Takze se asi i na fondy vetsina vyprdne.
          Michal Kára
  • 500 000 občanů ?
    17.04.2007 12:41

    Haloó Topolánek ..... mam si to vyložit tak , že ODS chce dalších min. 500 000 občanů hnát na FÚ s daňovým přiznáním ? Tak si rušení úředníků nepředstavuji ..-)))
    pája
    • likvidace z dílny ODS
      17.04.2007 12:51

      - po "sqeezu outu" po česku od Doležela - další výdrb z dílny ODS ? - tato úprava daňové loupeže se opět dotkne jen minorit , neb ti Velcí hráči naplatí daně v Čechách , ale sídlí na Kypru, Lichnštejnsku. Hoůansku , daňových rájích ..... hurá , ať Velcí NEplatí daně , ale malí tu daňovou antireformu zacálují .....-))))))))
      aaa
      • likvidace malých
        17.04.2007 12:55

        Kellner v Holansku - Komárek n a Kypru ..!! .. paráda ..hoši z ODS
        ach jó
  • toje pravice!
    17.04.2007 12:13

    Tak tohle je opravdu "pravicová" vláda. Vesele zvyšuje daně co to jde bez kvalitní fiskální reformy a úspor. Zdanění výnosů z podílových fondů je opravdu strašné. Oddělá to celý kapitálový trh v ČR a potrestá to všechny, kteří nechtěli být závislí na sociální síti státu. Kroky tyhle kvazipravicové vlády jsou opravdu zvláštní. V téhle zemi je prostě všechno na hlavu. Nejhorší na tom je, že ODS vykřikovala cosi o tom, že daň z výnosů úplně zruší a najednou prásk - zdaníme to! Alibistické řeči o tom, že do roku 2010 se to zruší, pokud to rozpočet dovolí (jistě, že nedovolí) jsou opravdu mimo mísu. Každému je jasné, že k tomu nikdy nedojde. Jak se něco takového zavede, tak se to už nezruší. Nejsmutnější na tom vše je, že sociální demokracie se chovala a chová pravicověji než rádobypravicová ODS.
    františek lopata
  • Půlmiliardový výnos
    17.04.2007 12:01

    který MF spočítalo, je navíc naprosto směšný oproti pasece, kterou tato daň natropí. Spíše jde o začátek zdaňování vyšších vrstev a dalších výnosů z již jednou vydělaných peněz - smutná vizitka pravicové vlády, a důvod pro den smutku na BCPP. Tato daň naopak má být paušálně zrušena i s ohledem na zdaňování již tak směšných výnosů ze vkladů v bankách - v tomto ohledu také voliči sliby ODS brali jako narovnání této záležitosti v souladu se zdravým rozumem.
    Bo
    • Místo toho, aby
      17.04.2007 12:09

      se snižováním daní došlo ke zeštíhlování role státu, jak bylo slibováno, jsou zdaňovány další vrstvy a další peníze podle hesla ber kde ber. Když to dělali socialisti, OK, je to jejich přirozenost. Když to dělají konzervativní strany (a v této souvislosti stojí za zmínku že pro směšný půlmiliardový výnos), je to smutné. Výroky paní náměstkyně o kompromisu na úrovni 5 nebo 10 let je neuvěřitelný. Arogance státních úředníků je opravdu bezbřehá. Chtěl bych v této souvislosti poukázat i na myšlenky paní náměstkyně ohledně připravovanému dalšímu omezení uznatelnosti úroků z úvěrů, které předložila veřejnosti v EURo č. 15 na str. 76 a 77. Ostudná změny zásadních parametrů daňové politiky státu a vystřízlivění pro firmy, které sem investovaly kapitál, a poskytly půjčky, a teď se jim přepřahá uprostřed brodu.
      Bo
  • burzu
    17.04.2007 11:17

    Je možné mé akcie prodat na německé, polské, popř. jiných burzách a vyhnout se tak šílenostem našeho MF? pozn. mám čez, KB, unipetrol, O2.
    asi přejdu na jinou
    • Jednou tak a padruhé tak
      17.04.2007 11:26

      Co to je???Jeden týden se dočtu,že daně z kapitálových výnosů se zruší a ted´ tohe!!!Je to normální???Ptám se sám sebe čím to je zpusobeno,že by krátkodobou paměti našich politiků...?No pak se neni čemu divit!!!
      thomas P78
  • Jen je nechte
    17.04.2007 10:16

    Čím dříve to projde, tím lépe. Pražská burza se zavře a oné půl miliardy si můžou vetknout za klobouk. Vždyť jim nejde o nic jiného, než o zničení pražské burzy CP. Už vidím, jak investoři nakupují CP českých podniků, aby měli čistý zisk někde mezy nulou až 2% ročně. To si ty peníze uloží raději do banky na termíňák nebo na běžný účet. Je to stejný a bez rizika, že o všechny investované prostředky přijdou. Toho černoprdelníka by měl vzít někdo po hubě, aby se mu rozsvítilo, kokotovi. Omlouvám se za poslední sprostý výraz, ale jiné slovo pro Kalouska nemám (o Topolánkovi raději mluvit nebudu....).
    Zlosyn
    • půlroční test
      17.04.2007 10:31

      Půlroční test byl zaveden především proto, že už počátkem devadesátých let finanční úřady nestíhaly kontrolovat ty stohy dokladů, resp. vzhledem k výnosům z této daně se to nevyplatilo. Druhým důvodem byla snaha probudit kapitálové trhy. Kolik nových ouřadů chce ten hlupák Kalousek na toto papírování zaměstnat?
      šarlatán
  • začal bych také stávkovat
    17.04.2007 9:46

    Vždyť pan Kalousek chce svou nekompetentností přinutit všechny akcionáře na modlení, aby jim akcie porostly o víc jak 15%, jinak prodělají.
    pánové na burze
    • pánové na burze
      23.04.2007 11:39

      Neseberou ti výnos do 15% včetně, ale 15% z tvého výnosu. Daň bude stejná jako u úroků. Daň 15% jednotně ze všeho je pro stát i jeho zákazníky rozhodně lepší, než současné dodanění v ročním vyúčtování podle výše celkového příjmu pokud z toho ovšem nebudeme muset odvádět sociální a zdravotní pojištění. To už by byla docela slušná lumpárna. Zkuste si něco koupit na LME a nebudete se stačit divit.
      lime
    • Co k tomu dodat...
      17.04.2007 10:03

      je to soubor amatérského divadla.
      Jiří Minařík
    • A co derivaty?
      17.04.2007 10:01

      Co presne v teto souvislosti znamena prodej? Je bezna terminace u derivatu pocitano jako prodej?
      Trabant
  • A tak to má být
    17.04.2007 9:38

    Zrušení 6 měsíčního testu je pro jednoho zpráva dobrá pro druhého potěšující méně, ale ti kdo rychle nakupují a prodávají a jsou v zisku na tom budou patrně lépe. Lépe 15 % než 32 %. Testu využívají zahraniční silné peníze k manipulací s naší burzou a k transferu zisků do ciziny. Stačilo nakoupit těsně po kerekci a další korekci vyvolat těsně před uplynutím 6 měsíčního testu. A zisky místo, aby byly doma letěly ven. Řekl bych , že se jedná o správné rozhodnutí.
    • ale kdepak
      17.04.2007 12:37

      časový test se týká pouze fyzických osob. Představa že by tímto způsobem lifrovaly zahraniční korporace zisky z republiky je nesmyslná.
      Tom
  • A tak to má být
    17.04.2007 9:38

    Zrušení 6 měsíčního testu je pro jednoho zpráva dobrá pro druhého potěšující méně, ale ti kdo rychle nakupují a prodávají a jsou v zisku na tom budou patrně lépe. Lépe 15 % než 32 %. Testu využívají zahraniční silné peníze k manipulací s naší burzou a k transferu zisků do ciziny. Stačilo nakoupit těsně po kerekci a další korekci vyvolat těsně před uplynutím 6 měsíčního testu. A zisky místo, aby byly doma letěly ven. Řekl bych , že se jedná o správné rozhodnutí.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data