Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... Na eurodolaru proběhlo vybírání zisků

Důležité zprávy z devizového trhu... Na eurodolaru proběhlo vybírání zisků

27.04.2007 9:19
Autor: 

Koruna včera posílila, když komentáře po zasedání ČNB potvrdily rostoucí ochotu centrálních bankéřů zvažovat utažení měnové politiky. Současně také slábly ostatní středoevropské měny, což snížilo tlak na financování investic v regionu půjčkami z korun. EUR/CZK se tak načas vrátil do těsné blízkosti 28,00, aby nakonec končil na 28,08. V komentáři ČNB je zajímavá zmínka o předpokladech ohledně koruny, u které centrální bankéři počítají se současnými úrovněmi po zbytek roku 2007 – lehce se jim tak může stát, že koruna znovu začne hrát silně protiinflační roli.
Dnes mohou sousední středoevropské měny zůstat vzhledem k rannímu poklesu asijských akcií pod tlakem. To by mohlo hrát do karet nízkoúročené české koruně, která by tak měla s větším nadhledem odolávat prodejním tlakům. Výrazné pohyby na konci týdne nečekáme.

Na eurodolaru proběhlo ve čtvrtek vybírání zisků. Měnovému páru se prozatím nechce cestovat za životní maxima (1,3667 EUR/USD), a tak ve včerejší seanci sklouzl zpět k 1,360. Obchodování bylo převážně technické, investoři čekají na dnešní první odhad amerického HDP za 1Q 2007.
Čísla by měla ukázat, že americká ekonomika v prvním kvartále zůstala pod svým potenciálem, a měla by tak vyznít pro dolar negativně. Nevylučujeme proto další testování 1,366 EUR/USD - stále nicméně patříme k táboru, který nevěří, že se měnový pár probije dále za tyto rekordní úrovně.


Slovenská koruna sa vo štvrtok držala vo veľmi úzkom pásme EUR/SKK 33.46 – 33.58. Ekonomická konferencia Economist-u bola presunutá na koniec júna avšak premiér hovoril k žurnalistom vo Frankfurte. Podľa predsedu vlády Fica splní Slovensko Maastrichtské kritériá v auguste tohto roku. Premiér mal zrejme na mysli inflačné kritérium, lebo deficit splní až za rok 2007 a v ERM-2 bude potrebné dva roky až v novembri. Po návšteve ECB vyjadril Fico presvedčenie, že krajina vstúpi do eurozóny v januári 2009. Aj keď uviedol, že rozhodnutie bude v rukách EÚ. Dnes sa teda nekoná ani vystúpenie guvernéra na konferencii (keďže bola posunutá) a PPI by nemalo mať silu ovplyvniť trh. Na programe je aukcia ŠD206. Nepredpokladáme, že po tomto 20-ročnom papieri bude za aktuálnej situácie na trhu silný dopyt. Koruna by sa mala pohybovať v pásme EUR/SKK 33.50 – 33.70.

Zlotý včera vůči euru nepatrně oslabil, po ranních EUR/PLN 3,7735 končil na 3,7765, při absenci domácích událostí se přitom obchodoval v úzkém pásmu. Trh přitom prakticky nereagoval na vyjádření viceguvernéra centrální banky K.Rybinskiho, podle něhož bude tlak na apreciaci domácí měny pokračovat.
Také dnes je kalendář událostí prázdný. Vzhledem k úternímu svátku bude již dnes obchodování zřejmě slabší, a zlotý by se tak mohl opět pohybovat v úzkém pásmu kolem současných hodnot.

Forint včera nakonec nedokázal profitovat z výroků ministra financí Vereše, který uvedl, že zrušení fluktuačního pásma forintu není pro vládu tabu. Měnový pár EUR/HUF tudíž bezpečně setrval nad hranicí 245,0.
Vzhledem k tomu, že dnešní čísla o výrobní inflaci by neměla s forintem výrazněji pohnout, bude trh ovlivněn spíše ostatními trhy - především polským zlotým.


(ČSOB - denní finanční zpravodaj)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data