Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Daňová reforma Tlustého by výrazně prohloubila schodek

ČTK: Daňová reforma Tlustého by výrazně prohloubila schodek

09.05.2007 8:07
Autor: ČTK

Praha 9. května (ČTK) - Pokud by vláda plně akceptovala daňovou reformu Vlastimila Tlustého a přidala jí do vládního balíku, prohloubil by se výrazně schodek státního rozpočtu. Vyplývá to z propočtu ministerstva financí, se kterým premiér Mirek Topolánek seznámil v pondělí ekonomické ministry. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny.

Pokud by Tlustého reforma začala platit už v roce 2008, přišel by státní rozpočet oproti vládním plánům o 48 miliard korun. V dalších dvou letech už by hrozily schodky 129 a 111 miliard korun ročně. Propad v prvním roce je nižší, protože daně se platí se zpožděním. Do státní pokladny by se tak ještě půl roku vybíralo podle zákonů, které platily před přijetím reformy.

Přitom letos plánovaný schodek 91,3 miliardy korun představuje čtyři procenta hrubého domácího produktu. Česko se však Evropské unii zavázalo ke schodku ve výši 3,3 procenta HDP.

Tlustý však s výpočty ministerstva financí nesouhlasí. Podle něho polovinu výpadku v rozpočtu vyrovná vyšší daňový základ a druhou polovinu pak omezení daňových úniků a rychlejší růst. Ministr financí Miroslav Kalousek však do propočtů zahrnul jen odbourání výjimek. S efektem rychlejšího ekonomického růstu podle něho nelze dopředu počítat.

Tlustý prosazuje rovnou daň z příjmů fyzických i právnických osob 12 procent a DPH devět a 17 procent. U daně z příjmů však chce výrazně rozšířit daňový základ.


Váš názor
  • panbickar
    15.05.2007 17:46

    Vysmechem vsem aspon trochu pravicovym volicum bylo uz to,ze si Topolanek vzal za ministra financi kaspara ktereho odvolala uz jeho clenska zakladna za kolaboraci s komunistama.V tehle zemi neni pravice a levice.Tady jsou jen politicti gauneri.
    ten co taky naletel
  • Obecná poučka zní:
    09.05.2007 9:25

    Čím méně peněz v rozpočtu tím lépe, neboť tím méně peněz pro byrokracii a na nesmyslné utrácení. Ještě jsem neslyšel ani slovo o zeštíhlování veřejných výdajů...přitom to je debata, která sem patří a která navazuje na všechny změny. Jestli je to totiž jen o tom, jak vybrat stejně, jako předtím, je celá daňová reforma trochu směšná a hlavně k ničemu nepovede.
    Bo
    • Modra sance?
      09.05.2007 11:25

      Kdyz jsem tu na patri tyden pred volbami psal, ze ODS jestli se dostane k moci stejne svou modrou sanci neprovede, pustilo se do me nekolik diskutujicich. Opakuji, co uz jsem napsal. Modra sance byla jen vejicka na volice, stejne jako podobne v minulych ODS kampanich (za vsechny jen - mobilizace proti levici a pak oposmlouva). Z reforem nebude nic. Svede se to jako vzdycky na zle koalicni partnery, zlou opozici atd. Necitite se trochu podvedeni volici ODS?
      Jerry
      • lidé mají co si zaslouží
        16.05.2007 15:39

        Jenže ono ta opo smlouva by byla ''možná řešením'', určitě lepším ne tím co nyní máme, ale stejně náš volební systém sám osobě tvoří paskvily(koalice).Vlády jsou tím pádem bez odpovědnosti a mohou neplnění programu shazovat na neprůchodnost.Jak řekla jednou Thatcherová ''Nothing is more obstinate than a fashionable consensus.'' Ale nezapoměňme, že politici jsou stejní podvodníci jako my sami, nevěřme že jsou z jiné planety.
        IIIpivo
      • dej se na věštění
        09.05.2007 16:57

        Když všechno víš tak dobře, dej se na věštění. Kouli určitě lacino koupíš. Anebo investuj na burze. Anebo se dej na politiku a předved nám, jak si dobrej... Martin
        MartinF
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data