Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hampl varuje před „panickou“ reakcí ČNB na data

Hampl varuje před „panickou“ reakcí ČNB na data

14.05.2007 14:10
Autor: 

ČNB by neměla panicky reagovat na zrychlující inflaci a měla by spíše počkat na další údaje potvrzující oživení tempa růstu cen, uvedl dnes člen bankovní rady ČNB Mojmír Hampl pro agenturu Reuters. Okamžik utažení měnové politiky ČNB se podle Hampla blíží, osobně však počítá s růstem sazeb nejdříve po červencové aktualizaci inflační zprávy.

„Já bych navázal na to, co jsem říkal někdy v lednu nebo prosinci, tehdy byl můj komentář ´sazby půjdou nahoru, je jenom otázka kdy´,“ uvedl Hampl. „Je jasné, že jsme blíž k tomu okamžiku, kdy sazby půjdou nahoru, kdy měnová politika začne utahovat šrouby, ale přesto si pořád myslím, že nejsme tak blízko, jak by se podle vývoje v posledních týdnech mohlo zdát,“ řekl Hampl. Podle jeho slov teď „nejsme v situaci, kdy máme brzdit zítra nebo pozítří. Brzdit se má až těsně před zatáčkou a já si pořád myslím, že tak blízko před ní zatím nejsme.“

Podle Hampla dochází k postupnému množení proinflačních signálů, ne ale zjevných proinflačních tendencí. „Celkově mě situace vyznívá tak, že bych střízlivě čekal ještě na to, co přinesou další data a co přinese nějaká aktualizace prognózy,“ řekl Hampl.

„Je potřeba střízlivost, nadhled, klid a rozhodně ne žádná panická reakce na aktuální čísla. Měnová politika je přece z definice vpřed hledící, nikoli zpět hledící,“ řekl Hampl. „Stále připomínám těm, kteří mají najednou horké hlavy po poslední inflaci, že i poslední číslo o inflaci není ničím jiným než číslem, které říká, že aktuálně je inflace o půl procenta pod středem cíle centrální banky,“ dodal.

Inflace měřená indexem CPI v dubnu dosáhla 2,5 % a utvrdila trh v přesvědčení, že ČNB brzy zvýší úrokové sazby. Na posledním jednání bankovní rady, která ponechala sazby beze změny, a kde však dva členové již pro zvýšení sazeb zvedli ruku, Hampl chyběl.

„Musím říct, že stále vnímám poměr proinflačních a protiinflačních rizik jako takový, že mě nevede k nějaké panické reakci na to, co se aktuálně odehrává u makroindikátorů,“ řekl dále Hampl. „Nevede mě k tomu, abych zběsile přehodnotil výhled a nějak dramaticky změnil to, co jsem říkal před měsícem, přede dvěma.“

„Pokud by ... se množily (inflační) signály a z těch signálů se stávaly trendy, pokud by budoucí vývoj inflace například v další prognóze potvrzoval, že toto je zásadní trend, tak si myslím, že například druhá půlka roku může být přesně ten okamžik, kdy se otazník nad růstem sazeb změní na vykřičník... kdy osobně řeknu, že jsme u zatáčky.“

Česká ekonomika například podle něj zvyšuje růst potenciálního produktu, tedy tempo růstu, které nevyvolává inflační tlaky. „Zvyšujeme odhad růstu potenciálu – naše změna odhadu růstu ekonomiky tedy neznamená mechanickou změnu ve výhledu inflačních tlaků přicházejících z reálné ekonomiky.“

Podobně vidí i situaci v eurozóně, což neindikuje tlak na růst dovozních cen. Únorová revize spotřebitelského koše pak posunula inflační křivku níž kvůli změně vah některých velkých položek.

Tyto faktory dávají podle něj solidní argumentaci pro to, že nízkoinflační prostředí bude přetrvávat a že stále existují i faktory, které mohou působit na nižší inflaci.

Na druhou stranu přiznává, že proti lednu i únoru odezněla některá protiinflační rizika. „Ropa a pohonné hmoty rostou rychleji. Neukazuje se to, co jsme si mysleli na začátku roku, že potenciálně v ropě a cenách pohonných hmot existuje nějaké silné protiinflační riziko.“ Stejně tak se podle něj nenaplňuje jeho osobní předpoklad, že ceny potravin budou antiinflačním rizikem. „Z aktuálních dat se zdá, že ceny potravin budou buď neutrální, anebo budou působit mírně ve prospěch vyšší inflace.“

Silná data z ekonomiky o domácí spotřebě nebo silném růstu průmyslu a stavebnictví lze podle Hampla přičíst částečně i sezónním faktorům, jako byla mimořádně teplá zima.

Mzdový vývoj je podle něj „zatím jediný faktor, který si umím představit, že mění nějak dramatičtěji výhled vývoje inflace v budoucím období.“

„Mé vnímání proinflačních rizik zdaleka není tak intenzivní (jako v prognóze),“ řekl dále Hampl. „Já si umím představit, že prognózovaná úroveň té v uvozovkách cílované inflace je dosažitelná v tuto chvíli i za jiné trajektorie úrokových sazeb.“ K utahování měnových šroubů by podle jeho osobního názoru mohlo dojít ve druhé polovině roku.

(Zdroj: Reuters)


Váš názor
  • mate na to
    18.05.2007 12:25

    http://www.neradaru.cz/sponzori-prispevky
    Jan Tamas
  • ...
    14.05.2007 15:16

    Bohužel... ČNB má v panických reakcích docela zálibu... Už jednou se jí "podařilo" něco, co jsem nepovažoval za možné... Mě to naštěstí nijak nepoškodilo... Ale ekonomiku tohoto státu ano..
    QEntity
    • Panika
      15.05.2007 16:51

      Teď budete panikařit, ale když jste lidem od roku 1991 do roku 1995 znehodnotili veškeré úspory, bylo vše v pořádku. A jak to budete řídit (a panikařit), až se po přijetí Eura rozpustíte a tuto službu bude vykonávat Nejvyšší Globál pro všechny dohromady ?
      Hugo
      • Byl jste někdy za Ceausesca v Rumusku
        18.05.2007 11:43

        Děcka měli v rukách tisíce lei, ale v obchodech za to nic nekoupili... To, že ekonomika prošla po revoluci inflačním vývojem je celkem normální... Mimochodem... Tehdy také každoročně rostly platy o deset procent... A stejně rychle posilovala koupěschopnost českého obyvatelstva...
        QEntity
    • Nářez
      14.05.2007 21:19

      Vina za totálně rozběhnutou inflaci padá na hlavy mudrců z ČNB, kteří ani v situaci ,kdy je jasné , že by se mělo "něco"dělat,kladou důraz na jalové přednášky.Pane Hampl ta pro vás nedůležitá čísla představují začátek p....., kam jste měnovou politiku dovedli!
      Lex
      •  
        18.05.2007 11:45

        Rozjetá inflace ???? Kde ???? Když evidentně nejvíce se projevilo jednorázové zvýšení spotřebních daní za cigarety ???
        QEntity
      • nenavazej se do personalistu...
        17.05.2007 9:23

        Nahodou prednasky Singra o personalnich cistkach jsou desne zajimave a pro mnoho lidi dost poucne!
        Jakub
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.