Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volili Trumpa „propuštění oceláři“? Preference spíše ovlivnila etnicita a vzdělání

Volili Trumpa „propuštění oceláři“? Preference spíše ovlivnila etnicita a vzdělání

29.07.2017 19:13
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Kampaň před loňskými americkými prezidentskými volbami je stále vděčným tématem pro novináře, ale i pro akademiky. Střet mezi poraženou bývalou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou a realitním magnátem Donaldem Trumpem se dal interpretovat různými způsoby, přičemž jedním z nejčastějších vysvětlení kontroverzní kampaně je, že šlo především o klání mezi globalisty a protekcionisty. Nová analýza volebních dat však ukazuje, že podstatnější váhu při rozhodování voličů měla etnicita a vzdělání.

Jedním z motivů opakujících se ve většině analýz loňských voleb je údajné rozdělení obyvatel Spojených států na ty profitující z globalizace a kosmopolitní elity žijící převážně ve městech na jedné straně a obyvatelstvo ze dříve průmyslových oblastí, které na liberalizaci mezinárodních trhů spíše doplácí, na straně druhé. 

Tento sentiment ostatně skvěle ilustrovalo Trumpovo volební heslo „učiňme Ameriku znovu velkou,“ ve kterém se v očích mnoha odráželo přesvědčení, že dříve, když měly USA silnější průmysl a vyráběly si samy svou ocel, byly věci lepší. A mnozí tomuto tvrzení dávají do určité míry za pravdu – například v nedávném reportu McKinsey Global Insitute (psali jsme o něm ZDE) se uvádí, že americký průmysl přispíval k sociální mobilitě a umožňoval dosáhnout na slušné peníze i lidem bez vysokoškolského vzdělání.

Téma americké deindustrializace ale není jen ekonomickou problematikou a má svůj politický a společenský přesah. Trojice ekonomů v jedné studii spojila skomírání amerického průmyslu s vyšším podílem svobodných matek (psali jsme ZDE), výzkumník z Fedu a akademik z Yaleovy univerzity zase hledali souvislost mezi deindustrializací a sebevraždami (psali jsme ZDE).

Protekcionismu věřili jen bílí voliči

Petersenův institut pro mezinárodní ekonomiku se chtěl po vzoru výše zmíněných studií o deindustrializaci podívat na to, do jaké míry hrál v rozhodování voličů roli Trumpův příslib, že „zatočí“ s levnou čínskou konkurencí a vrátí do Ameriky průmysl a s ním spojená slušně placená a stabilní pracovní místa. Podle analytiků institutu až polovina největších amerických médií připisovala Trumpův úspěch mimo jiné i tomuto předvolebnímu slibu.

Akademici se tak rozhodli porovnat na úrovni okrsků výsledky ze dvou posledních prezidentských voleb a zkoumali přitom, jaký vliv na ně mohly mít faktory jako procento obyvatel zaměstnaných ve zpracovatelském sektoru nebo dlouhodobý úbytek pracovních míst v průmyslu v daných oblastech. Výsledky studie na první pohled ukazovaly, že na těchto faktorech nezáleželo.

Když však autoři studie elektorát rozdělili podle etnicity, původní domněnka začala fungovat v okrscích, kde převažovalo bílé obyvatelstvo. Tedy: tam, kde voliči byli spíše bílí, se vyšší podpora (než v posledních volbách) pro republikánského kandidáta skutečně dala spojit s úbytkem pracovních míst a vyšším procentem lidí zaměstnaných ve zpracovatelském sektoru. Naopak u etnicky více diverzifikovaných oblastí korelace fungovala přesně naopak.

Záleželo i na vzdělání

Jedním z potenciálních vysvětlení je podle autorů studie to, že zatímco bílí voliči měli dojem, že se ekonomická situace USA zhoršuje kvůli volnému obchodu, etnicky rozmanitější okrsky takový pocit neměly a globalizaci fandí. Alternativním vysvětlením je jednoduše odpor menšin vůči Trumpově rétorice, kterou mnozí interpretovali jako xenofobní – to však nevysvětluje, proč se od republikánů tyto okrsky odkláněly více zrovna v případech, kdy se v nich nacházely průmyslové podniky. Skoro to na první pohled vypadá, že různé etnické skupiny zastávají různé ekonomické názory.

Další zkoumání výsledků ukázalo, že významným faktorem bylo i vzdělání obyvatelstva. Okrsky, které oproti předchozím volbám zaznamenaly největší příliv voličů k republikánům, byly převážně bílé a méně než 8 procent lidí, tedy podprůměrný podíl, zde mělo vysokoškolské vzdělání. Zároveň zde byl i menší než průměrný podíl lidí zaměstnaných v průmyslu, což opět naznačuje, že „efekt“ průmyslu úplně tak nefunguje.

Podle autorů studie tak na průmyslu a mezinárodním obchodu jako na volebních tématech tedy záleželo daleko méně, než se média domnívají. Důležitější byla etnická příslušnost obyvatelstva a vzdělání. Dokládají to i průzkumy mezi voliči ohledně toho, jakou přikládají různým tématům důležitost. Na první místa se dostala migrace a terorismus, zatímco mezinárodní obchod se mezi hlavní témata vůbec neřadil.

 

Čtěte více:

Internet za politickou polarizaci v USA nemůže, ukázal výzkum
26.03.2017 17:07
Politická vyhraněnost obyvatel USA roste a často se za příčiny označuj...
Na kolik si v USA přijdou ilegální imigranti? Na tolik, že se jim „legalizace“ skoro nevyplatí
01.04.2017 18:16
Ilegální pracovníci si přijdou na méně, než ostatní. Pokud však vezmem...
Jak průzkumy lákají voliče k urnám... a jak mohly Trumpovi pomoct vyhrát volby
13.06.2017 14:30
Klíčové hlasování se blíží. Televize i noviny opakují, že podle průzku...
Jsou k něčemu limity výdajů na politické kampaně? Ano, ukazuje výzkum
16.06.2017 18:04
Česká republika se na podzim minulého roku zařadila mezi země, které s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.05.2024
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům
16.05.2024
22:01Dow Jones poprvé v historii v průběhu dne nad hranicí 40 000 bodů  
17:58Nové technologie si samy dláždí finanční cestu ke svému rozmachu
17:20Akcie jsou na maximech opatrnější, jejich odolnost se však zvedla  
17:03J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Pozvánka na Valnou hromadu
15:17Jakub Blaha: Tržby Walmartu rostou díky zákazníkům s vyššími příjmy  
14:51Freris o nových clech na čínské zboží a stavu tamní ekonomiky
14:50Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady, firma zvýšila celoroční výhled
13:10Michael Burry zvyšuje sázky na čínský big tech, ten od lednového dna připisuje 25 %
12:54Než otevře Wall Street: Cisco, GameStop, Chubb  
11:54FX Výhled: Koruna má to nejhorší za sebou, nový impuls dodala jestřábí ČNB  
11:32Aerolinky easyJet snížily ztrátu, jejich šéf příští rok odstoupí z funkce
10:57Koruna těží z posunu očekávání o sazbách, přichází čas nabíjet eura a dolary  
10:00ČSOB v 1. čtvrtletí: Klienti více investují a upřednostňují úsporné bydlení
9:59Německému koncernu Siemens klesl čtvrtletní zisk, tržby stagnovaly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y