Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry

Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry

22.04.2024 10:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Investiční rozhodnutí jsou opět pod vlivem geopolitiky a spolu s rizikem roste i volatilita akcií. Přesto akciový trh zatím tento šok poměrně dobře absorbuje. Úroveň stresu prudce vzrostla a nezdá se, že by se napětí na Blízkém východě ochladlo. Systematické fondy snižují expozice, technické parametry vykazují určité trhliny, ale celkový obraz trhů se stále příliš nezměnil. Šíře trhu se zmírnila, a to na úrovni akcií i na úrovni indexu, kdy tento měsíc klesl o 3 %.

1

„Na této židli je pořádně rušno, ale žádné známky paniky zatím nejsou vidět,“ uvedl Carl Dooley, vedoucí obchodování pro region EMEA u společnosti TD Cowen. „I když opticky jsou indikátory, jako je VIX, na podobných úrovních jako loni v říjnu, kdy byly trhy níže a skutečná volatilita byla vyšší, ostatní indikátory, které sledujeme, jako je poptávka po ochraně před poklesem trhu, se nepohnuly. Všechno to působí velmi uspořádaně a technicky.“

Poté, co se trh zaměřil na dosahování maxim, je nyní přístup k volatilitě vyváženější. Tlak ze strany fondů prodávajících opce nyní kompenzuje poptávka po opcích ze strany investorů zajišťujících své pozice. To „udržuje rizikové prostředí mnohem více obousměrné než kdykoli v nedávné historii,“ dodal Charlie McElligott z Nomury.

Americké akcie během šesti obchodních dnů klesly o 4,5 %. To je relativně klidný pokles s ohledem na závažnost zpráv přicházejících z Blízkého východu. Dokonce i Nvidia je dole jen o 20 % po 600% zisku.

Nemluví se o mimořádných schůzkách ke snížení rizika ani tu nejsou žádné známky unáhlených investičních rozhodnutí. Komentáře obchodních oddělení o hedgeových fondech a dalších nákupních tocích stále hovoří o nakupování při poklesech a jsou daleko od nálady prodávat vše. Je pravda, že vztah k riziku se trochu přehodnocuje - upravují se pozice spolu s dalšími tematickými indexy, které v roce 2024 prudce rostly, ale nyní vykazují velké 5denní poklesy.

2

Potenciální divokou kartou s čím dál větší expozicí jsou obchodníci, kteří následují trendy, jako jsou poradci pro komoditní obchodování (CTA). Ale jejich reakce závisí na překročení úrovní stop-lossů a podle reakce trhu i dopadu na ceny se zatím není čeho obávat. „Obavy z pákového efektu CTA se zmírňují,“ dodává Sandrine Ungari ze Societe Generale s tím, že pozice jsou nižší, zatímco body zlomu (procentuální pohyby potřebné k tomu, aby došlo ke snížení expozice u aktiv CTA) jsou nyní méně negativní. CTA jsou navíc diverzifikované napříč třídami aktiv, takže ztráty na akciích by vykompenzovaly zisky na komoditách a měnových kurzech. „Portfolio, které alokuje rovnoměrně napříč třídami aktiv, stagnuje až mírně roste,“ říká.

Křivka VIX se překlopila do úrovní obav a tento strmý vzestup se podobá začátku roku 2022, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Ale velmi nízká základní úroveň stresu v tomto bodě drží trhy hluboko pod úrovní paniky.

3

„Další vývoj na Blízkém východě zůstává předmětem zvýšené nejistoty,“ říká Christoph Witzke, CIO společnosti Deka Investment. „Jako manažer fondu věnuji zvláštní pozornost reakci cen ropy a amerického dolaru. Doposud byl pohyb utlumený. Pokud to tak zůstane, je v současné době pravděpodobné, že v příštích několika dnech/týdnech uvidíme spíše oživení akcií než vznik nového klesajícího trendu. Dlouhodobý rámec zůstává docela konstruktivní.“

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Výhled Fidelity na 2. čtvrtletí: Podstatou je správné načasování
12.04.2024 6:24
Inflace v průběhu roku klesá a trhy jsou odolné. To jsou příznivé sign...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách