Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Horké zprávy 

 05.06.2024
17:53Maďarsko a Ázerbájdžán podepsaly dohodu, podle které Budapešť koupí podíl v jednom z největších nalezišť zemního plynu na světě. Oznámil to dnes v Baku maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó podle agentury MTI (ČTK)
 04.06.2024
17:27Ropovod Družba by mohl sloužit i k přepravě ropy neruského původu. Pokud válka mezi Ruskem a Ukrajinou dopadne ve prospěch Ukrajiny a Ukrajina uhájí přístav v Oděse, mohla by ropovodem proudit ropa neruského původu právě z něj, řekl dnes novinářům ředitel státní společnosti Mero Jaroslav Pantůček (ČTK)
16:09Česká republika se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. O zrušení výjimky na dovoz ruské ropy chce premiér Petr Fiala (ODS) požádat ihned poté, co bude dokončen projekt rozšíření italského ropovodu TAL. Práce na něm nyní naplno začaly. Technologické úpravy budou hotové do konce letošního roku. Následovat budou dokončovací práce a provozní testy. Na ruské ropě z ropovodu Družba nebude ČR závislá po 60 letech, řekl dnes Fiala po setkání s vedením státní společnosti Mero v Centrálním tankovišti ropy Nelahozeves. Na brzký přechod se chystá také litvínovská rafinérie, která je už technologicky připravena, uvedl Orlen Unipetrol (ČTK)
15:39

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh sestupuje z letošního maxima, na které se dostala v pondělí a prolamuje 35 EUR/MWh směrem dolů. Ke zklidnění situace přispěly zprávy, že odstávka na platformě u Norska bude kratší, než se čekalo. Norsko je teď klíčovým dodavatelem plynu do Evropy

10:29Ostravská hutní firma Vítkovice Steel by mohla v příštích letech odebírat ročně až milion tun ocelových bram (polotovarů) ze vznikajícího velkého závodu na výrobu takzvané zelené oceli v Ománu. Továrnu tam staví společnost Vulcan Green Steel z indické ocelářské skupiny Jindal Steel & Power, s níž Vítkovice podepsaly závazné memorandum o spolupráci. Pro ostravskou firmu jde o průlomový strategický krok. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Jana Dronská (ČTK)
 03.06.2024
17:16Rusko by časem mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou na jihovýchodě Ukrajiny obsadilo, ale sdílí názor mezinárodních pozorovatelů, že nyní by to mohlo být nebezpečné. Uvedl to dnes šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Informují o tom agentury AP a Reuters (ČTK)
16:10Ruské snahy o dosažení dohody ohledně výstavby nového plynovodu do Číny zatím ztroskotávají na cenových požadavcích Pekingu, které Moskva považuje za nepřiměřené. Informoval o tom list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na zprávu listu nicméně uvedl, že není pochyb o tom, že Rusko a Čína dohody o plynovodu s názvem Síla Sibiře 2 dosáhnou (ČTK)
15:57

Cena ropy brent poklesla poprvé od února pod hranici 80 USD za barel

(Bloomberg)
15:18Slovenský přepravce zemního plynu Eustream v prvním pololetí svého finančního roku zvýšil čistý zisk asi o polovinu na téměř 26 milionů eur (642 milionů Kč) a stouply také výnosy. Podnik to uvedl ve finanční zprávě, který se vztahuje k období od loňského srpna do konce letošního ledna (ČTK)
14:32Češi v květnu zobchodovali kryptoměny zhruba za 400 milionů korun, což je meziročně o čtvrtinu více. Proti předchozímu měsíci to ale znamená pokles asi o 30 milionů korun. Od začátku roku objem obchodů vzrostl o 30 procent na 1,9 miliardy korun, řekl dnes ČTK ředitel obchodníka Bit.plus Martin Stránský (ČTK)
11:46

Cena zemního plynu na evropském trhu roste o 10 % poté, co norská továrna na zpracování plynu Nyhamma oznámila neplánovanou odstávku

(Bloomberg)
8:28Smlouva o přepravě ropy mezi státním podnikem Mero a rafinérskou společností Orlen Unipetrol vypršela, dodávky ropy však budou pokračovat i nadále za dočasně stanovených podmínek. Smlouvu Mero kvůli požadavku na nastavení nových podmínek spolupráce dohodu vypovědělo před rokem, nyní vypršela výpovědní lhůta. Firmy se zatím na nových podmínkách nedohodly, jednání budou pokračovat (ČTK)
8:18Ceny komodit na světových trzích se v letošním roce vesměs zvyšují. Výrazně zdražila měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao, zvýšila se ale i cena ropy a elektřiny. Naopak zlevnilo uhlí, sójové boby nebo kukuřice. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce května vykazuje nárůst o 5,5 procenta
8:13Saúdská Arábie zahájila očekávaný sekundární prodej akcií své ropné společnosti Saudi Aramco. Podle agentury Bloomberg by země mohla prostřednictvím prodeje 1,545 miliardy akcií, jenž má přilákat zahraniční investory, získat 12 miliard USD (273 miliard Kč). Další prodej akcií Rijád plánuje již několik let a přichází v době, kdy korunní princ Muhammad bin Salmán usiluje o transformaci saúdskoarabské ekonomiky, aby byla v budoucnu méně závislá na příjmech z prodeje ropy. Podle zpráv z trhu byl objem úpisu vyčerpán v řádu hodin (ČTK)
8:12

Skupina OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem, se na on-line zasedání dohodla na prodloužení dobrovolného snížení těžby ropy. Větší část těžebních omezení tak bude platit až do konce příštího roku. OPEC+ nyní dobrovolně snižuje těžbu celkem o 5,86 milionu barelů denně, což je zhruba 5,7 procenta denní poptávky ve světě. Z toho platnost škrtů v rozsahu 3,66 milionu barelů denně měla skončit na konci letošního roku, skupina se ale dnes dohodla, že platnost těchto škrtů prodlouží do konce roku příštího

(ČTK)
 31.05.2024
13:48Největší ruský producent ropy Rosněfť v letošním prvním čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na 399 miliard rublů (zhruba 100 miliard Kč) ze 191 miliard rublů v posledních třech měsících loňského roku (ČTK)
8:35Lodní doprava v tureckém Bosporském průlivu dnes byla pozastavena kvůli poruše motoru jedné z nákladních lodí, která průlivem proplouvala. Oznámila to podle agentury Reuters námořní společnost Tribeca
8:34Největší ruský producent ropy Rosněfť v letošním prvním čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na 399 miliard rublů (zhruba 100 miliard Kč) ze 191 miliard rublů v posledních třech měsících loňského roku (ČTK)
8:23Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela ocenil rozhodnutí Německa zrušit poplatek za tranzit plynu. Rozhodnutí podle českého ministra přispěje k posílení energetické bezpečnosti střední Evropy. Německo ale Síkela zároveň vyzval, aby hledalo způsoby, jak poplatek zrušit dříve než na začátku roku 2025 (ČTK)
 30.05.2024
17:00

Zásoby ropy v USA dle agentury EIA klesly za uplynulý týden o 4,16 mil. barelů

(Bloomberg)

Přehled zpráv

select
Technická analýza: Oracle na zajímavých úrovních, akcii podržel klouzavý průměr
05.06.2024 14:16
Akcie Oracle se nacházejí na zajímavých úrovních. Nedávný pokles byl z...
Výhled pro měny středoevropského regionu dle Reuters: Koruna za půl roku u 24,825 k euru
05.06.2024 10:53
Středoevropské měny se pravděpodobně během druhé poloviny roku stáhnou...
Jarní START Day: Rozšíření výroby KARO, rozdělení Fillamentum a transformace Pilulky
04.06.2024 10:11, aktualizováno: 4.6. 16:33
Na jarním START Day roku 2024, který probíhá během dneška a zítřka, re...
Týdenní výhled: Na programu nižší sazby ECB, trh práce v USA by měl postupně chladnout
03.06.2024 14:37
Začátek nového týdne doprovází starý známý Keith Gill, a.k.a. Roaring ...
Dominik Rusinko: Český průmysl dále zápolí se slabou poptávkou
03.06.2024 10:09
Květnová šetření mezi nákupními manažery (PMI) ukázala na zlepšení nál...
Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance 5. června ve Zlíně
03.06.2024 8:26
Patria Finance pořádá již tradiční událost Setkání s analytikem a makl...
Goldman Sachs radí vsadit si na evropské farmaceutické akcie. Chválí jejich inovace
03.06.2024 6:43
Evropské farmaceutické společnosti, které se zaměřují na budování port...
Investiční tipy - komentáře k americkým výsledkům za 1Q tak, aby vám nic neuniklo
31.05.2024 17:38
Výsledková sezóna v USA se chýlí ke svému konci, je proto čas na souhr...
Může existovat něco jako zisková bublina?
31.05.2024 16:05
Na trhu se o bublinách hovoří docela často. Podle některých názorů jde...


Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Analýza dne

Výhled pro měny středoevropského regionu dle Reuters: Koruna za půl roku u 24,825 k euru
05.06.2024 10:53
Středoevropské měny se pravděpodobně během druhé poloviny ro...více

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýzy online