Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Horké zprávy 

 22.05.2024
18:00

Úterní odpolední utkání Česko – Kanada o první místo ve skupině na MS v ledním hokeji sledovalo na ČT Sport 1,849 milionu diváků, což je třetí nejlepší výsledek při současném šampionátu. Stanice zaznamenala rekordní podíl na publiku, zápas vidělo 63,7 procenta lidí se zapnutou televizí. Vyplývá to z údajů České televize. Národní tým čeká již zítra od 20:20 čtvrtfinálový zápas s výběrem USA

(ČTK)
16:26Objem obchodů s akciemi na pražské burze za dnešní den je 0,514 mld. Kč. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,404 mld. Kč.
16:22Rozšíření technologií a nástup generativní umělé inteligence (AI) přetváří pracovní role, mění charakter práce a vytváří poptávku po nových dovednostech a modelech práce. V Česku se pracovní trh nachází spíše v počáteční fázi využívání potenciálu AI, v horizontu pěti let bude ale možné technologiemi nahradit více než 70 procent potřebných kognitivních dovedností na pozicích pracovníků ve službách a prodeji nebo všeobecných administrativních pracovníků a pracovníků na přepážkách. Vyplývá to z analýzy Technologického centra Praha (ČTK)
16:00Prezident Petr Pavel by byl pro odložení spuštění digitalizace stavebního řízení, které ministerstvo pro místní rozvoj plánuje na 1. červenec. Mohlo by to občany i firmy ušetřit nepříjemností, řekl na dnešním briefingu při návštěvě Pardubického kraje. Starostové z regionu podle něj mají z nástupu digitalizované podoby stavebního řízení obavy kvůli nedostatečné připravenosti úředníků i vybavení. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) dříve několikrát řekl, že digitalizaci jeho resort do 1. července stihne spustit. Technické vybavení je podle něj nakoupeno a do stavebních úřadů se distribuuje (ČTK)
15:25Česko má druhý nejnižší podíl registrací nových osobních bateriových elektromobilů v Evropské unii. Zatímco v EU dosáhl podíl bateriových aut na registracích za čtyři měsíce letošního roku 12 procent, v Česku 2,5 procenta. Za Českem je pouze Chorvatsko, před Českem Slovensko s podílem 2,7 procenta. Vyplývá to z dat, která zpracoval a v tiskové zprávě shrnul Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu (ČTK)
15:10

Vážení klienti a čtenáři, upozorňujeme na rostoucí počet zachycených případů konání cizích osob, které neoprávněně vystupují jménem Patria a kontaktované oslovují ve vztahu k investicím. V telefonátech hovoří o nedokončené registraci či diktují jednorázové heslo a odkaz na přihlášení. Před tímto podvodným jednáním varujeme a apelujeme na opatrnost, zejména u výzev k zadávání jakýchkoli osobních údajů. Patria Finance popsaným způsobem v komunikaci se svými aktivními i potenciálními klienty nikdy nepostupuje. V případě otázek či pochybností prosím využijte kontakt patria@patria.cz. Děkujeme - podrobněji zde

14:09Výroba osobních aut v Česku za první čtyři měsíce vzrostla meziročně o 14,4 procenta na rekordních 531.355 vozů. Půlmilionovou hranici tak automobilky překonaly o měsíc dříve než loni. Téměř 24procentní meziroční nárůst zaznamenala produkce v samotném dubnu, ve kterém bylo vyrobeno 136.912 osobních vozů. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu (ČTK)
13:47Nebankovní společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA) poskytly v letošním 1. čtvrtletí podnikatelům a spotřebitelům financování za 67 miliard korun, což bylo meziročně o jedno procento více. Výrazně stoupl zájem o financování nákupu osobních automobilů, naopak u strojů a zařízení klesl. ČLFA, která sdružuje 34 členských firem ze sektoru nebankovního financování (ČTK)
13:45Rozšíření technologií a nástup generativní umělé inteligence (AI) přetváří pracovní role, mění charakter práce a vytváří poptávku po nových dovednostech a modelech práce. V Česku se pracovní trh nachází spíše v počáteční fázi využívání potenciálu AI, v horizontu pěti let bude ale možné technologiemi nahradit více než 70 procent potřebných kognitivních dovedností na pozicích pracovníků ve službách a prodeji nebo všeobecných administrativních pracovníků a pracovníků na přepážkách (ČTK)
13:16Česká stavební výroba v březnu zaznamenala nejvýraznější meziměsíční propad z 18 měřených členských států Evropské unie. Za Českem s poklesem 7,8 procenta se umístilo v těsném závěsu Slovensko a Slovinsko. V meziročním srovnání v ČR klesla stavební produkce o 8,3 procenta a v pomyslném žebříčku měřených států se umístila na třetí nejhorší příčce po Polsku a Slovinsku. Vyplývá to ze zveřejněných dat Eurostatu. Průměrně v březnu meziměsíčně stavebnictví v EU kleslo o 0,7 procenta, v eurozóně ale o 0,1 procenta vzrostlo (ČTK)
10:29

Cestovatelská platforma Worldee, kterou v roce 2017 založil český podnikatel Tomáš Zapletal, získala investici ve výši čtyř milionů eur. Největší část, tři miliony eur, do firmy vložil zakladatel serveru Bazoš Radim Smička, a další milion eur (zhruba 25 milionů korun) přispěla olomoucká společnost Kaiperi Venture Capital, která do platformy Worldee investovala i v minulosti. Dnes o tom informoval server Hrot24. Současná investice podle něj platformě pokryje náklady na období, kdy plánuje expanzi k zahraniční klientel

(ČTK)
 21.05.2024
16:26Objem obchodů s akciemi na pražské burze za dnešní den je 0,411 mld. Kč. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,404 mld. Kč.
15:05Největší český výrobce a distributor příslušenství pro mobilní zařízení Fixed zahájil v Česku výrobu recyklovaných obalů na mobilní telefony. Ročně plánuje zrecyklovat řádově miliony kusů. Na setkání s novináři to dnes uvedl jeden ze zakladatelů firmy Daniel Havner (ČTK)
13:55Letošní topná sezona v Česku byla nejkratší a nejteplejší za posledních 60 let. Tuzemské teplárny během ní zaznamenaly nejnižší dodávky tepla, proti průměru až o desetinu nižší. Hlavní příčinou bylo podle nich mimořádně teplé počasí během sezony (ČTK)
12:50Stát rozhodne o svém postoji k dividendě energetické skupiny ČEZ nejpozději 10 dnů před konáním červnové valné hromady společnosti. Zatím návrh vedení ČEZ na dividendu ve výši 80 % z loňského zisku, který odpovídá 52 Kč/akcie, nebude ministerstvo financí komentovat. O konečné výši dividendy ČEZ rozhodne valná hromada podniku, která se uskuteční 24. června (ČTK)
12:45

Spotřeba plynu v Česku dál klesá. V letošním prvním čtvrtletí odběratelé spotřebovali 2,42 miliardy metrů krychlových plynu, což je meziročně o 4,3 % méně. Hlavní příčinou je především teplé počasí, po očištění teplotních vlivů by jinak spotřeba naopak mírně stoupla. Klesá i dovoz a především vývoz plynu

(ČTK)
12:32

Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v 1Q mezičtvrtletně nepatrně rostly. Byty oproti loňskému poslednímu čtvrtletí zdražily o 0,3 %, meziročně ale o 3,1 % zlevnily. Meziročně se zvýšily prodeje bytů o 17 %. Nejvýrazněji mezičtvrtletně zdražily rodinné domy, a to o 1,1 %. Jejich hodnota tak roste tři čtvrtletí po sobě. Ceny pozemků byly oproti podzimu vyšší o 0,7 %, meziročně pak o 4 %. Vyplývá to z ČSOB indexu bydlení

(ČTK)
12:20Členské státy dnes definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii, oznámilo na síti X belgické předsednictví. Cílem normy je, aby byl trh cenově dostupnější a přívětivější pro spotřebitele a aby byli zranitelní zákazníci chráněni před odpojením od elektřiny (ČTK)
10:05Zadlužení obyvatel Česka v prvním čtvrtletí 2024 meziročně vzrostlo o 5,6 procenta na 3,36 bilionu korun. Objem dluhu na spotřebu ohroženého nesplácením se zvýšil o desetinu na 25,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací (ČTK)
8:39

Člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub vyslovil názor, podle kterého poslední data z ekonomiky hovoří proti rychlejšímu snižování úrokových sazeb; úroveň si umí představit pod 4,5 % na konci roku 2024

(Bloomberg)

Přehled zpráv

select
Extrémem světových trhů jsou stále Spojené státy na straně jedné a UK na straně druhé
22.05.2024 17:57
Na světových trzích nyní pozorujeme téměř plošnou větší či menší valua...
Vystoupí dnes Wall Street z vyčkávacího módu? Evropa zatím klesá
22.05.2024 16:49
Evropské akcie během dne navyšují své ztráty a mezi hlavními indexy se...
Patria Finance upozorňuje na podvodné jednání, zneužívající její jméno ve spojení s výzvou k investicím
22.05.2024 15:07
Obchodník s cennými papíry Patria Finance, jehož součástí je také zpra...
Britská inflace zvedla nejistotu kolem sazeb a pokazila začátek dne
22.05.2024 11:09
Ze včerejška si investoři přinesli do dnešního dne lehce negativní doj...
Rozbřesk: V globální ekonomice narůstá protekcionismus. Jak zareaguje Evropa?
22.05.2024 9:05
Americká administrativa Joe Bidena otevřela v minulém týdnu novou fron...
Americké akcie se rychle přenesly přes slabý úvod
21.05.2024 17:13
Wall Street po slabším úvodu rychle maže ztráty a vrací se na včerejší...
Inflace Fed nepotěšila? Akcie dnes klesají
21.05.2024 11:32
Akciové trhy jednoznačně čekají na zítřejší výsledky Nvidie, které jim...
Rozbřesk: Česká koruna na pozitivní vlně, jaké impulsy ji mohou posunout dál?
21.05.2024 9:07
Česká koruna zažívá v posledních několika týdnech velmi pozitivní obdo...
FX Strategie: Férové nastavení očekávání pro ECB a Fed by nemělo dát eurodolaru moc prostoru, koruna v silné ofenzivě
21.05.2024 6:37
Korekce jestřábích očekávání zabudovaných v dolarové výnosové křivce a...
Pozitivní obchodování při čekání na výsledky Nvidie, ČEZ oznámil návrh dividendy
20.05.2024 17:26
Evropské trhy v pondělí mírně vzrostly poté, co na konci minulého týdn...


Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Analýza dne

FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?
17.05.2024 11:09
Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové...více

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýzy online