Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE

23.05.2022 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozemní útok na Ukrajinu jako samostatnou sousední zemi. Jde o největší výpad jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války. Vývoj na Patria.cz sledujeme online níže a řadou samostatných komentářů tržního vývoje a souvisejícího dění.

Vše na Patria.cz k útoku na Ukrajinu a dopadu na finanční trhy:

Ukrajina banner

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Pandemie jsou historicky deflační, války zase inflační. Jaké portfolio zvolit v aktuální situaci?
27.04.2022 16:12
Globální trhy opakovaně utrpěly různé rány - od pandemie a obchodních ...
Rozbřesk: Rusko zavírá plynové kohoutky do Evropy
27.04.2022 9:03
Energetická krize v Evropě dále eskaluje poté, co včera oznámilo Rusko...
Analytik k výsledkům Microsoftu: Kvartální výhled v linii konsensu
27.04.2022 12:32
Kvartální výsledky Microsoftu (Investiční tipy) by asi normálně nikoho...
Výsledky Alphabet: Zpátky k vyhledávacím kořenům
27.04.2022 15:06
Kamenem úrazu celých výsledků je platforma YouTube, která nás v korona...
Německo kvůli válce na Ukrajině poroste pomaleji a čeká vyšší zadlužení
27.04.2022 15:47
Německo prudce zhoršilo svoji prognózu hospodářského růstu pro letošní...

Váš názor
  •  
    16.05.2024 20:37

    Jedna z úvah: https://www.czdefence.cz/clanek/nazor-vede-teorie-strategicke-posloupnosti-zahranicni-politiku-usa
    intfo
  • Také porouchane hodiny ukazují správný čas 2x denně
    16.05.2024 8:49

    Prezident Petr Pavel poskytl v úterý rozhovor britské televizní stanici Sky News, v němž do značné míry překvapil svým ne zase až tak jestřábím postojem k válce na Ukrajině. Česká hlava státu ve dnech, kdy ruské jednotky především v Charkovské oblasti zaznamenaly vojenské úspěchy, hovořil o nutnosti uvažovat realisticky a přemýšlet o budoucnosti. „Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání,“ uvedl mimo jiné. https://echo24.cz/a/HCjxq/zpravy-domov-pavel-udivil-realiste-zastavit-valku-zacit-debatovat-rekl-britska-televize?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    kat
    • Re: Také porouchane hodiny ukazují správný čas 2x denně
      16.05.2024 15:41

      "Kdyby tohle řekl kdokoliv, tak z něj možná i dnes budou všichni ti »zaslepení válečníci« dělat proruského trolla a švába. Jsem rád, že z nejvyššího místa v této zemi se skloubila politická odvaha včetně správného vojenského odhadu toho, co se na Ukrajině děje, a že prezident takto otevřeně mluví ve smyslu, že je potřeba nějakým racionálním způsobem jednat. Spolehnout se totiž výhradně na vojenské řešení znamená, že Ukrajina bude rozbitá čím dál více. Výkřiky politiků, jako je Antony Blinken (ministr zahraničních věcí USA) a jiných o tom, že Ukrajina bude členem Severoatlantické aliance bez jakékoliv další konotace, je jenom další povzbuzení Putina, aby tu zemi rozbil ještě více. Pavlův, byť zatím ojedinělý názor, by měl dostát sluchu těm, kteří o tom mohou rozhodnout, protože z tepla našich domovů a pohodlných gaučů se ta válka bojuje skutečně velmi příjemně. Řada těch, kteří mají rozsezený zadek z toho gauče, si neuvědomuje, že se ta válka může vymknout, budou-li některé »výkřiky o tom, že vojáci NATO vstoupí na Ukrajinu, když...«, vyslyšeny. A je potřeba si uvědomit, že ta země přichází o to nejcennější, to jsou lidé, kteří padli na frontě, a ti, kteří před válkou utekli do zahraničí, pak je to velká část infrastruktury a průmyslu, která je rozbitá. Za mě jsou slova prezidenta Pavla správný krok," řekl generál Šándor.
      kat
      •  
        16.05.2024 15:47

        ... spíš bych v tom viděl obracení kabátu, vždyť je v tom zkušený, ne? :D
        Kočičák
        • Babiš překroutil slova prezidenta Pavla. Amatérský diplomat ze sebe dělá geniálního mírotvorce
          17.05.2024 5:44

          NÁZOR / Šéf hnutí ANO Andrej Babiš pokračuje v hraní směšné role bojovníka za mír a zneužil k tomu i výroky prezidenta Petra Pavla. Přitom kdyby se Ukrajina a Západ zařídily podle Babišových kuchyňských rad, Ukrajina by už dávno dopadla špatně. https://www.forum24.cz/babis-prekroutil-slova-prezidenta-pavla-amatersky-diplomat-ze-sebe-dela-genialniho-mirotvorce
          orada
        •  
          16.05.2024 18:06

          Já bych v tm viděl, že jste oba mimoni. A Pavel dělá něco podobného, co prohlásil Trump. Dát Ukrajině takové prostředky, aby to váš miláček pochopil a začal vyjednávat. Vykřikovat, že někdo chce válku, může trubka s IQ tykve.
          Velkamedvědice
          •  
            16.05.2024 20:26

            Ona je někde na stole nabídka na vyjednávání? V zákulisí možná, ale veřejně to vypadá, že obě strany říkají, že se ta druhá má vzdát. O vyjednávání se přece nemluví, ne? Vždyť kterákoli ze stran může pozvat druhou na jednání.
            intfo
            • mírová dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem
              16.05.2024 20:49

              https://echo24.cz/a/HNVxh/zpravy-svet-zverejnen-text-neuspesne-mirove-dohody-rusko-ukrajina-2022
              Kočičák
    • Re: Také porouchane hodiny ukazují správný čas 2x denně
      16.05.2024 9:14

      ... zajímavé, že by už dospěl a stal se z něho chcimír? Ještě nedávno sháněl munici a chtěl bojovat do posledního Ukrajince a nyní chce zastavit válku? To snad ne? Teď to tady nejspíš schytá od místních dezolátů, jenž ho za to označí jako proruského :D
      Kočičák
      •  
        16.05.2024 12:17

        Co tt zase melete. Pavel válku nevyvolal a neche si ji nikdo znás, jak si tady přizvukujete, Svobodní, SPD a Ksčm. pěkně jste se sešli. Dohoda není kapitulace. A aby na fašista váš vzor Putin přistoupil, musí mít k tomu důvod a pochopit, že demkokretické země Ukajinu poporují. A definici chimíra, tedy vás je, že nevyzýváte agresora, aby přestal útočit, ale napadeného, aby se vzdal.
        Velkamedvědice
        •  
          16.05.2024 12:26

          Je dobré, že otáčejí směrem k míru. Putin má vlastní pravdu a pochopení pro naši pravdu bych nečekal. Nakonec proto ta válka začala.
          kat
        •  
          16.05.2024 12:24

          ... není důležité kdo válku začal, ale kdo ji vyprovokoval a proč (www.reflex.cz/clanek/valka-na-ukrajine/111902/polemika-americane-mohou-za-dnesni-ukrajinu-vic-nez-rusove-evropa-bude-platit.html)
          Kočičák
      • Promluvil bývalý předseda vojenského výboru paktu NATO
        16.05.2024 11:55

        "Nemůžeme bojovat za Ukrajinu na Ukrajině, protože by to okamžitě znamenalo přímý konflikt mezi NATO a Ruskem, a takový konflikt si nikdo v Evropě nepřeje,“ doplnil Pavel.
        Špaček
        • Re: Promluvil bývalý předseda vojenského výboru paktu NATO
          16.05.2024 12:21

          Hlavně by si měl generál prostudovat Severoatlatickou smlouvu, kde v čl. 1 stojí: " Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě Spojených národů, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být zapleteny, mírovými prostředky tak, aby nebyly ohroženy mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použít síly způsobem neslučitelným s cíli Spojených národů." Takže nejde o to co si kdo nepřeje a co doplnil generál, ale o to, co kdo podepsal a k čemu se zavázal.
          kat
          • vojín poučuje generála
            16.05.2024 17:50

            jakou máš hodnost branec nebo vojín? Vejce poučuje slepici!
            orada
            • Re: vojín poučuje generála
              16.05.2024 18:06

              dezertér
              Velkamedvědice
  • Biden asi nezopakuje svůj výrok z loňska na setkání vynikající skupiny G7
    15.05.2024 23:12

    Bidenovi poradci se podle deníku The New York Times nejvíce obávají toho, že Rusko bude pokračovat v dobývání dalšího ukrajinského území a že až Biden bude příští měsíc pronášet řeč na setkání skupiny G7, už nebude moct zopakovat svůj výrok z loňského roku, kdy prohlásil, že Putin „už tuto válku prohrál“.
    Špaček
  • Vynikající Jefim Fištejn
    14.05.2024 23:16

    řekl v pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí při kritice západní pomoci Ukrajině, že prezident Spojených států Biden by mohl na dveře pracovny napsat - Zrady všeho druhu.
    Špaček
    • Re: Vynikající Jefim Fištejn
      15.05.2024 11:43

      osobně si myslím, že vynikající jefim fištejn původem jako ukrajinský žid by měl sepnout ruce, kleknout na zem, sundat jarmulku a modlit se za Bidena a USA.
      orada
  • Putin učinil osudové rozhodnutí: Zaútočí na NATO a tyto země, varují experti
    14.05.2024 9:40

    Každý se toho bojí, nikdo tomu nevěří, ale rozhodnutí již padlo. Vladimir Putin zaútočí na NATO. Otázkou je kdy. Píše německý list Bild s odvoláním na experty na obranu a bezpečnost. V poslední době vyjádřilo mnoho politiků a odborníků na obranu obavy z ruských hrozeb týkajících se plánovaných útoků na jiné země. Vojenský historik Philipp Petersen nedávno na veletrhu obrany Defence 24 Days varoval: „Už bylo rozhodnuto, že pobaltské země budou napadeny, jakmile bude Ukrajina poražena (pokud se tak stane)." „Musíme být schopni zničit nepřítele. Nemá smysl ho jednoduše odradit nebo přesvědčit, aby neútočil,“ zdůrazňuje náčelník generálního štábu Estonska Martin Herem. Estonsko je jednou ze zemí nejvíce ohrožených ruskou agresí a do své obrany v posledních letech hodně investovalo.Expert předpovídá Putinův útok na Polsko a Pobaltí Stejný názor má i vojenský expert Nico Lange. V rozhovoru pro noviny Bild bývalý náčelník štábu ministerstva obrany vyjádřil znepokojení a předpověděl, na kterou zemi NATO zaútočí Vladimir Putin po Ukrajině: „Neměli bychom si lhát: Putin zaútočí na Pobaltí a Polsko, pokud mu dovolíme, aby se mu na Ukrajině dařilo." To znamená, že stále existuje možnost zabránit Putinově útoku na Polsko, Lotyšsko, Estonsko a Litvu. Je nezbytné, aby Západ nadále aktivně podporoval Ukrajinu dodávkami zbraní a pomocnými balíčky, aby zabránil Rusku v dosažení vítězství. Nicméně v současné době toto není pravděpodobné. Ukrajina má stále obtíže s odoláním Putinovým jednotkám, což potvrdil minulý pátek americký think tank The Institute for the Study of War (ISW), který zmínil "významné taktické zisky" v oblasti Charkov. Ukrajinský prezident Zelenskyj opětovně žádal své západní spojence o dodávky zbraní, aby byly skutečně realizovány, a nepřicházely jen sliby. Vojenský expert Nico Lange ve svém rozhovoru pro „Bild“ také varoval: „Putin zastaví pouze tehdy, pokud pomůžeme Ukrajině ho zastavit.“ „Otázkou tedy není, jestli nás Rusko napadne, ale kdy a kde,“ varuje bývalý polský generál Valdemar Skszypchak. Znepokojený je také polský generálporučík Marek Tomaszicki, který očekává „válku mezi Ruskem a Běloruskem na jedné straně a Polskem a jeho partnery na straně druhé“. NATO bylo v posledních třech letech hodně kritizováno za svou neochotu poskytnout Ukrajině určité druhy zbraní, které by jí pomohly vyhrát válku proti ruskému agresorovi a zajistily, že se nepřelije na území členského státu aliance. Jedním z důvodů této váhavosti jsou hrozby, včetně jaderných, které neustále přicházejí z Moskvy.
    orada
    • Re: Putin učinil osudové rozhodnutí: Zaútočí na NATO a tyto země, varují experti
      14.05.2024 9:55

      Jsem zvědav, jak se k tomu postaví statisíce mladých mužů z Ukrajiny, které nahání její velitelství po EU za účelem obrany vlasti před ruským okupantem.
      kat
      • Kde se vezmou vojáci? - ptáš se!
        14.05.2024 10:06

        To je jednoduché kate! 1) Západ pošle munici, zbraně, včetně letadel. 2) Vyšle i své vojáky- piloti, obsluha sofistikovaných technologiích, nejlepší praxe. 2) Seberou dezolátům důchody a koupí si vojáky - Indie, Gruzie, Pákistán, Čečna a Jižní Amerika - pěchota, první linie.... Do roka do dne máš po všem. BTW: Putin ať se modlí at mu nezemre nemocny Kadyrov, to by mu velmi ztížilo Ukrajinu.
        Študák
        • Re: Kde se vezmou vojáci? - ptáš se!
          14.05.2024 15:31

          Máš na mysli poslani vojáků, kteří nedávno utíkali z Afghánistánu jen se za nimi prášilo?
          kat
          •  
            16.05.2024 12:18

            Tak to tam muže vyčíst buď naprostý d.il, nebo ruská onuce.
            Velkamedvědice
          • Hele s těma husama to beru zpátky kate
            14.05.2024 15:38

            rozmyslel jsem si to. Já ti dám pást husy a ty mě tady budeš zakládat JZD!
            orada
            • Re: Hele s těma husama to beru zpátky kate
              14.05.2024 15:41

              Na zemědělství máme v Česku traktoristu Jurecku.
              kat
        • tady čtu kate
          14.05.2024 10:30

          že ti vezmou důchod. Neboj, můžeš ke mě chodit pást husy, když slíbíš, že se nebudeš na nich pojímat!
          orada
  • Demokrati se asi spletli
    14.05.2024 9:21

    „Ukrajina se za chvíli dostane do stavu, nebo už se do něj pomalu dostává, kdy nebude mít čím a kým střílet,“ upozornil místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09). Problémy s dodávkami munice na Ukrajinu mohou souviset s tím, že se Evropa připravovala na jiný typ bojiště a moderní technologie, soudí místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Růžička (ANO). https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/munice-se-nevyrobi-ze-dne-na-den-upozornil-ruzicka-ukrajinci-nebudou-mit-cim-strilet-varuje-kolar-349182
    Špaček
  • Šojgu nahrazen - mizerný generál a dlouhodobá válka před námi
    14.05.2024 7:42

    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/putin-navrhl-vymenu-ministra-obrany-sojgua-by-mel-nahradit-belousov-349136.....Bělousov je ekonom. Tzn. Vladimír potřebuje někoho, kdo bude rozumět ekonomice a kdo zvládne tu armádu ufinancovat. To značí, že Vladinirovi (konečně) došlo, že to už žádný blitzkrieg nebude. Navíc přikyvovač Šojgu zas taková kapacita není.
    Študák
    • a další „kádr“ ruského ministerstva obrany je ve vazbě
      14.05.2024 8:54

      a russké klasické čistky průběžně probíhají podle stalinského standardu! https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-otresy-nekonci-dalsi-kadr-ruskeho-ministerstva-obrany-je-ve-vazbe-251727#dop_ab_variant=1291711&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
      orada
Aktuální komentáře
18.05.2024
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data