Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s finančním ředitelem NWR Markem Jelínkem

Rozhovor s finančním ředitelem NWR Markem Jelínkem

27.11.2009 14:00
Autor: 

Těžební společnost New World Resources (NWR) vykázala ve třetím čtvrtletí roku čistou ztrátu na úrovni 27,6 milionu EUR. Celková produkce uhlí se za devět měsíců do konce září 2009 snížila o 15 % ve srovnání se shodným obdobím roku 2008, mezikvartálně se však v samotném letošním třetím čtvrtletí zvýšila o 5 %, když čisté prodeje mezi čtvrtletími narostly o 25 %. Díky tomu NWR od června 2009 snížila objem zásob uhlí o 35 %. Firma navíc záhy po výsledcích oznámila, že očekává mírně lepší poptávky po uhlí v posledním čtvrtletí letošního roku ve srovnání s 3Q09. Celoroční bilance hospodaření však podle managamentu zůstane v červených číslech.

Kdy lze očekávat návrat NWR k ziskovosti? Jaké jsou vyhlídky poptávky po uhlí a kam až se mohou příští rok vyhoupnout ceny této komodity? Na tyto a další otázky se budete moci zeptat přímo finančního ředitele NWR. Marek Jelínek, CFO New World Resources, bude odpovídat na Vaše dotazy v rámci online rozhovoru na portálu www.patria.cz  od 14:00 do 15:00 hod. Otázky však můžete klást i před začátkem rozhovoru po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Marek Jelínek je členem představenstva NWR od. března 2007. Od listopadu 2007 je rovněž členem představenstva OKD. Od března 2007 vykonává funkci finančního ředitele NWR. V březnu 2009 byl jmenován nevýkonným členem představenstva Ferrexpo plc. V letech 2005–2006 byl ředitelem společnosti Bakala Crossroads Partners a. s. (dříve RPG Advisors). Do skupiny RPG přišel v prosinci 2004, kam nastoupil jako finanční ředitel zodpovědný za různé oblasti včetně financování skupiny, její restrukturalizaci a prodej majetku. Předtím Marek Jelínek pracoval v letech 1995–2004 jako analytik oddělení podnikových financí a společník v pražské investiční a bankovní společnosti Patria Finance, kde měl na starosti fúze a akvizice pro domácí a zahraniční klienty. Marek Jelínek absolvoval v roce 1995 Anglo American College v Praze s titulem bakaláře v oblasti podnikové správy.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Hanka, 14:48) -
    Dobrý den, jak to vypadá s prolomením těžebních limitů a případným otevřením dolů v Beskydech? Jaký je Váš osobní názor na potřebu těžby v této lokalitě? Děkuji, Hana N.
  • Odpověď (Marek Jelínek, 15:21) -
    Těžební limity se týkají nikoli nás, ale našich kolegů v severních Čechách. Otázka vhodnosti či potřebnosti těžby v Beskydech je především otázkou státní energetické koncepce. Z naší strany dosud v téhle věci žádné rozhodnutí nepadlo. Jsme totiž přesvědčeni, že především musí být nalezena shoda všech zúčastněných stran ohledně způsobu případné těžby a jejího dopadu na region. Mnohokrát děkuji za podnětné otázky. Patrii děkuji za organizaci a všem přeji příjemný víkend.
  • ---
  • Otázka (analytik, 14:18) -
    Můžete potvrdit (nebo vyvrátit) Vás odchod ze společnosti ke konci roku 2009? Děkuji
  • Odpověď (Marek Jelínek, 15:08) -
    Nebalím kufry a nikam se nechystám. Ledaže byste věděl(a) víc, než vím já :-)
  • ---
  • Otázka (Roman M., 14:10) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdo drží největší podíl free float akcií NWR v tomto okamžiku - jsou to retailoví investoři v ČR, v Polsku nebo institucionální investoři? Jaké je toto rozložení?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:55) -
    Velkou většinu veřejně obchodovaných akcií drží institucionální investoři. Po IPO v květnu 2008 docházelo k postupnému přelévaní likvidity z Londýna do Prahy. V posledních měsících naopak pozorujeme zvýšenou aktivitu na londýnské burze.
  • ---
  • Otázka (akcionář, 14:07) -
    Dobrý den, můžete poskytnout nějaké stanovisko ke kauze OKD Byty? Do jaké míry může ovlivnit případný nucený prodej bytů pod cenou jejich vlastníkům hospodaření NWR?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:53) -
    Takzvaná kauza 'OKD Byty' nijak nesouvisí se současným či budoucím hospodařením New World Resources. Neznám podrobnosti a nejsem schopen se k té věci vyjadřovat (snad s výjimkou toho, že se nejedná o byty OKD).
  • ---
  • Otázka (Beránek, 14:04) -
    Do jaké míry ohrožuje hutě a železárny a tudíž i spotřebu koksu v ČR a v PL dovoz surového železa z Východu? Udrží se tento průmysl v ČR? Nečeká jej osud textilního, obuvnického, sklářského a chemického průmyslu? Nebylo by právě nyní vhodné masivně investovat třeba na Ukrajině?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:56) -
    Evropská Unie je v letošním roce zatím čistým vývozcem oceli. Investice na Ukrajině nás zajímají, musíme ale brát v úvahu specifické riziko podnikání na Ukrajině, tzn. že naše nároky na výnos potenciálních ukrajinských aktiv jsou poměrně vysoké a akviziční příležitosti posuzujeme hodně kriticky.
  • ---
  • Otázka (Matrix, 13:43) -
    Dobrý den, jelikož jste pracoval jako analytik, dovolím si obšírnější dotaz na Váš názor ohledně udržitelnosti optimistických prognóz ohledně zotavení v příštím roce. Očekáváte tak rychlé "otřepání" z krize jako většina firem a mezinárodních institucí? Dokáže korporátní sféra navázat na tempa růstu, která vykazovala před krizí? Díky za Váš názor!
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:40) -
    Myslím, že stále existuje značná nejistota ohledně hospodářského vývoje v příštím roce. My musíme být schopni se v této nejisté situaci zorientovat a zachovat si schopnost vyrovnat se se všemi možnými scénáři budoucího vývoje. Proto pracujeme s několika variantami hospodářského růstu v roce 2010 a máme připravenu řadu opatření, která přijmeme v závislosti na skutečné situaci.
  • ---
  • Otázka (Bo, 13:32) -
    Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, kdy odhadujete, že lze čekat návrat ceny akcií alespoň k upisovací ceně, za niž byla emise akcií prodána.
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:39) -
    Necítím se příliš povolán mluvit o budoucím vývoji cen akcií - možná, že by Vám více řekli odborníci z firmy, která organizuje tento rozhovor. Pokud jde o budoucí vývoj našeho fundamentu, o tom jsem již mluvil - jsme svědky hospodářského oživení v regionu i oživení v ocelářství.
  • ---
  • Otázka (BEM RADEK, 13:20) -
    Cena uhlí a vývoj v 1Q 2010? Děkuji Radek Bém
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:35) -
    Právě nyní probíhají jednání o cenách uhlí na příští rok. Zatím jsme žádné dohody neuzavřeli, takže Vám nemohu dát konkrétní odpověď. S ohledem na již zmiňovaný pozitivní vývoj ocelářství v našem regionu a na očekávaný hospodářský růst v příštím roce, předpokládáme zvýšení cen.
  • ---
  • Otázka (studentxxx, 13:20) -
    Dobrý den, rád bych se informoval, jestli společnost kromě prodejů Energo chystá nějaké jiné akvizice, projekty mimo Polsko, Ukrajina atd, případně jak je to s aktuálním stavem hotovosti. Dle mého názoru jsou nyní volné zdroje příliš vysoké. Nebo se přikláníte spíše k výplatě dividend? Prosím také o info, jak je koncipovaná dividendová politika, známých je pouze 50 % ze zisku, ale v případě, že je ztrátový rok, jak se toto pak řeší?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:27) -
    Růst prostřednictvím akvizic nadále zůstává jedním z klíčových nástrojů naší dlouhodobé strategie. Soustřeďujeme se zejména na příležitosti v Polsku a na Ukrajině. Neustále vyhodnocujeme řadu akvizičních příležitostí a lze říci, že hospodářská krize fungovala mimo jiné jako katalyzátor jejich vzniku. To je také jedním z důvodů pro držení poměrně vysokého hotovostního zůstatku - chceme být kdykoli připraveni k financování případné akvizice. Naše dividendová politika zůstává nezměněna - naším cílem je vyplácet 50% čistého zisku v průměru za hospodářský cyklus. V letošním, zatím ztrátovém, roce jsme tedy prozatím dividendu nevyplatili. Očekávám ale, že jakmile budeme opět vytvářet zisk a budeme-li zároveň mít přiměřenou jistotu o pozitivním výhledu na nejbližší období, obnovíme výplatu dividend.
  • ---
  • Otázka (Štěpán, 12:46) -
    Dobrý den. Jaký je Váš názor na podhodnocené akcie NWR. Na úvod a během eskalace krize pozbyla akcie NWR většinu tržní ceny. Na základe jak globálního fundamentu v to období tak i s tím spojeného sentimentu. Jakmile se fundament a především sentiment na trzích otočli, NWR již zdaleka nereagovala tak hyperaktivně. Děkuji Štěpán
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:25) -
    Jak správně zmiňujete, vliv na cenu naší akcie má jak fundament tak sentiment v sektoru. Někteří investoři pak věří v oživení regionu, někteří věří dlouhodobě komoditám. Zlepšující se sentiment proto jistě hrál roli při růstu akcii NWR. Zde je však potřeba říct, že navzdory oživení, které pozorujeme v druhé polovině roku, zdaleka nejsme na úrovních roku 2008. Jako dobrý indikátor můžeme vzít výrobu oceli, jak víte oceláři jsou spolu s producenty energii našimi hlavními odběrateli. Výroba oceli v našem regionu od ledna do září 2009 byla o 36 % nižší než v roce 2008, v dubnu činil tento propad dokonce 50 %, ale v říjnu letošního roku už pokles v meziročním srovnání činil jen asi 6 % a výroba oceli v říjnu letošního roku byla o téměř 70% vyšší než v letošním dubnu. Omlouvám se za spoustu čísel - snažím se dokumentovat, ze oživení v sektoru, který je pro nás velice důležitý, opravdu probíhá.
  • ---
  • Otázka (PS, 11:24) -
    Vidíte prostor pro snižování provozních nákladů i v roce 2010 a jak velký v %? Kde vy osobně vidíte průměrnou cenu koksu v příštím roce?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:17) -
    V letošním roce jsme snížili provozní náklady o 23%. Snížení šlo napříč všemi nákladovými kategoriemi, tedy osobní náklady, náklady na služby a náklady na materiál a energie. I přes výrazný pokles produkce se nám tak podařilo udržet jednotkové náklady, tj. náklady na produkci jedné tuny uhlí, meziročně na stejné úrovni, zhruba 74 EUR/t. Zároveň jsme ani v těchto těžkých dobách nepřestali investovat do nových technologii, které ve výsledku sníží náklady na personál, údržbu a energie. Až se dostaneme zpět na plnou výrobní kapacitu, což je zhruba 12.5 milionu tun, předpokládáme, že budeme těžit za zhruba 65 EUR/t. Neméně důležité je, že nové technologie významně zvyšují bezpečnost provozu v našich dolech. Co se týče cen koksu, nechtějte po mě přesná čísla, to by bylo věstění z křišťálové koule. My koksu věříme, také proto jsme nakonec neurychlili zavřeni jedné z našich koksoven a dojde k němu až příští rok. Vloni se v našem regionu vyrobilo zhruba 17 milionu tun koksu, máme k dispozici nezávislé studie, podle kterých v důsledku ekonomické krize, zhruba 2 miliony tun kapacity nadobro zmizelo, navíc Čína uvalila na koks vysoká exportní cla. Jsme přesvědčeni, že to v blízké budoucnosti vytvoří na trhu s koksem tlak na ceny, které porostou a NWR bude z teto situace profitovat.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 11:11) -
    Zdravím. Jaký je váš výhled ohledně poptávky po uhlí v současném prostředí klesajících cen tohoto artiklu a zpráv ohledně možného ukončení vládních stimulů po světě, které může dále negativně dolehnout na poptávku? Dá se i dnes mluvit o oživení zájmu od vašich největších odběratelů? Vydrží to i napřesrok? Jiří
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:12) -
    Ukončení vládních programů typu šrotovného opravdu může mít negativní vliv na poptávku našich zákazníků. Zatím stále pozorujeme akceleraci poptávky, ale těžko říct, zda a jak dlouho bude tento růst pokračovat. V nějakém okamžiku, ekonomika musí začít vykazovat zdravý růst, který nebude tažený jen vládními pobídkami.
  • ---
  • Otázka (investor, 9:28) -
    Dobrý den, celoročního zisku se tedy letos zřejmě nedočkáme. Očekáváte návrat do černých číslech v některém z kvartálů roku 2010? Díky za přímou odpověď
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:09) -
    Když se podíváte na právě končící rok, myslím, že na dno jsme si sáhli někdy během dubna, května. V tu dobu jsme měli obrovské zásoby, museli jsme snížit celoroční cíl produkce a trh s koksem prakticky zmizel. Od té doby pozorujeme zlepšení v podstatě každý měsíc. Produkci jsme upravili opět směrem nahoru, přičemž náklady dále držíme na uzdě. Těžba i výroba koksu jsou však oblastí s vysokým podílem fixních nákladů, takže nákladová strana je sice důležitá, ale pouze jedna část rovnice. K návratu k ziskovosti potřebujeme především prodávat objemy.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • cena za tunu
    27.11.2009 15:09

    Je pravda,že náklad na těžbu 1 tuny uhlí je nyní 73 us/tuna?
    ?
  • Beskydy
    27.11.2009 14:48

    Dobrý den, jak to vypadá s prolomením těžebních limitů a případným otevřením dolů v Beskydech? Jaký je Váš osobní názor na potřebu těžby v této lokalitě? Děkuji, Hana N.
    zvonař
  • akvizice
    27.11.2009 14:37

    Hezké odpoledne. Pane Jelínku, jaké plánujete akvizice nebo divestice v roce 2010? Kdy proběhne prodej energetického segmentu - projeví se ještě ve výsledcích roku 2009 ?
    zvonař
  • ceny uhlí
    27.11.2009 14:28

    Mohl byste uvést ceny nebo průměrnou cenu v kontaktech na prodej uhlí na rok 2010? Tedy pokud již takové kontrakty jsou uzavřeny. Děkuji, investor.
    zvonař
  • dividenda
    27.11.2009 14:21

    Dobrý den pane řediteli, existuje ještě nějaká možnost, že byste za letošní rok vypláceli nějakou dividendu? Děkuji za odpověď. Dušan Zúbek
    zvonař
  •  
    27.11.2009 14:18

    můžete potvrdit (nebo vyvrátit) Vás odchod ze společnosti ke konci roku 2009? Děkuji
    analytik
  • akcionáři
    27.11.2009 14:10

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdo drží největší podíl free float akcií NWR v tomto okamžiku - jsou to retailoví investoři v ČR, v Polsku nebo institucionální investoři? Jaké je toto rozložení? Díky, RM
    zvonař
  • byty
    27.11.2009 14:07

    Dobrý den, můžete poskytnout nějaké stanovisko ke kauze OKD Byty? Do jaké míry může ovlivnit případný nucený prodej bytů pod cenou jejich vlastníkům hospodaření NWR?
    zvonař
  • Budoucnost hutnictví v ČR
    27.11.2009 14:04

    Do jaké míry ohrožuje hutě a železárny a tudíž i spotřebu koksu v ČR a v PL dovoz surového železa z Východu ? Udrží se tento průmysl v ČR ? Nečeká jej osud textilního, obuvnického, sklářského a chemického průmyslu. Nebylo by právě nyní vhodné masivně investovat třeba na Ukrajině ?
    Beránek
  •  
    27.11.2009 13:43

    Dobrý den, jelikož jste pracoval jako analytik, dovolím si obšírnější dotaz na Váš názor ohledně udržitelnosti optimistických prognóz ohledně zotavení v příštím roce. Očekáváte tak rychlé "otřepání" z krize jako většina firem a mezinárodních institucí? Dokáže korporátní sféra navázat na tempa růstu, která vykazovala před krizí? Díky za Váš názor!
    Matrix
  •  
    27.11.2009 13:32

    Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, kdy odhadujete, že lze čekat návrat ceny akcií alespoň k upisovací ceně, za niž byla emise akcií prodána.
    Bo
  • 1Q 2010
    27.11.2009 13:20

    CENA UHLÍ A VÝVOJ V 1Q. DĚKUJI RADEK BÉM
  • akvizice a cash
    27.11.2009 13:20

    dobrý den, rád bych se informoval, jestli společnost kromě prodejů energo chystá nějaké jiné akvizice, projekty mimo polsko, ukrajina atd, případně jak je to s aktuálním stavem cash. Dle mého názoru jsou nyní volné zdroje příliš vysoké. Nebo se přikláníte spíše k výplatě dividend? Prosím také o info, jak je koncipovaná divi politika, známých je pouze 50 % ze zisku, ale v případě, že je ztrátový rok, jak se toto pak řeší?
    studentxxx
  •  
    27.11.2009 12:46

    Dobrý den. Jaký je Váš názor na podhodnocené akcie NWR. Na úvod a během eskalace krize pozbyla akcie NWR většinu tržní ceny. Na základe jak globálního fundamentu v to období tak i s tím spojeného sentimentu. Jakmile se fundament a především sentiment na trzích otočli, NWR již zdaleka nereagovala tak hyperaktivně. Děkuji Štěpán
    Štěpán
  •  
    27.11.2009 11:24

    Vidíte prostor pro snižování provozních nákladů i v roce 2010 a jak velký v %? a kde vy osobně vidíte průměrnou cenu koksu v příštím roce?
    Plachý
  •  
    27.11.2009 11:11

    Zdravím. Jaký je váš výhled ohledně poptávky po uhlí v současném prostředí klesajících cen tohoto artiklu a zpráv ohledně možného ukončení vládních stimulů po světě, které může dále negativně dolehnout na poptávku? Dá se i dnes mluvit o oživení zájmu od vašich největších odběratelů? Vydrží to i napřesrok? Jiří
    Koutný
  •  
    27.11.2009 9:28

    Dobrý den, celoročního zisku se tedy letos zřejmě nedočkáme. Očekáváte návrat do černých číslech v některém z kvartálů roku 2010? Díky za přímou odpověď
    investor

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více
    Analýzy online