Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nokia (až +20 %) ve 2Q s významnou ztrátou, ale lepšími tržbami. Prodeje telefonů Lumia přesáhly 4 miliony a hodnota patentů 6 mld. USD

Nokia (až +20 %) ve 2Q s významnou ztrátou, ale lepšími tržbami. Prodeje telefonů Lumia přesáhly 4 miliony a hodnota patentů 6 mld. USD

19.07.2012 12:36, aktualizováno: 19.7. 16:38

Aktualizováno

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia dnes v poledne předvedl až 20% rally na svém domácím trhu v Helsinkách poté, co zveřejnil výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí. Firma za poslední tři měsíce utrpěla ztrátu 1,41 miliardy eur, tedy téměř čtyřnásobnou proti výsledku 368 milionů eur za stejné období loňského roku. Ztráta byla také více než dvojnásobná proti konsensu agentury Bloomberg na úrovni ztráty 641,1 mil.  EUR. Odlišnou informaci však uvedla agentura Reuters, která po očištění ztrátu na akcii vyčíslila na 0,08 EUR/akcie a srovnala ji se svým konsensem ztráty 9 eurocentů.

Nokia každopádně překonala očekávání analytiků na úrovni tržeb s celkovým výsledkem 7,5 miliardy eur proti očekávání trhu na úrovni 7,32 miliardy eur. Tržby z prodeje chytrých telefonů se propadly o 34 procent na 1,54 miliardy eur. Také čistá hotovostní pozice Nokie potěšila analytiky, když úrovní 4,2 miliardy eur na konci druhého kvartálu překonala jejich odhad 3,7 miliardy eur. Akcie tak zamířily velmi strmě vzhůru a dostaly se až na cenu 1,621 EUR.

Vývoj obchodování s akciemi Nokia v Helsinkách za poslední 3 obchodní dny

NOK2.jpg

Pozitivní zprávou bylo také oznámení Nokie (1,73 USD, 2,37%), že se jí podařilo v uplynulém kvartále navýšit celkové prodeje telefonů řady Lumia, považované za novou vlajkovou loď produktové řady finského výrobce nad 4 miliony kusů. Celkový prodej jejích chytrých telefonů se nicméně propadl téměř o dvě pětiny na 10,2 milionu kusů. Konkurenti Samsung a Apple přitom prodávají čtvrtletně zhruba 35 až 40 milionů chytrých telefonů.

"Jsem reakcí trhu překvapen," uvedl analytik Lee Simpson ze společnosti Jefferies & Co. "Nokia má stále stejný problém. Není schopna zvýšit dodávky telefonů Lumia tak rychle, aby to kompenzovalo pokles u telefonů se Symbianem," dodal Pete Cunningham z firmy Canalys.

Nokia tento týden oznámila rozhodnutí srazit na klíčovém americkém trhu cenu svého vlajkového smartphonu na polovinu. Nokia Lumia 900, která je na trhu sotva tři měsíce, se tak bude místo dosavadních 99 dolarů prodávat spolu se smlouvou za 49,99 USD. Nokia si od tohoto kroku slibuje, že se jí podaří zastavit vytrvalý pokles tržního podílu.

Důvod k dnešnímu nemalému růstu mohla dodat i dnešní zpráva deníku Wall Street Journal odhadující celkové bohatství společnosti Nokia z pohledu práv k technologickým patentům na 6 miliard dolarů. Deník totiž zároveň píše, že firma je nyní některé své patenty připravena prodat. Business Insider k tomu dnes dodal, že s ohledem na celkovou tržní kapitalizaci Nokia na úrovni 6,42 miliardy dolarů, trh v podstatě zbytek firmy a jejího podnikání považuje za téměř bezcenný.

Nokia byla ještě před pár lety jednoznačným lídrem trhu mobilních telefonů, ale v segmentu smartphonů zaspala dobu. Z kdysi ceněné Nokie tak zůstal podnik, který sice chrlí miliony cenově dostupných mobilních telefonů, právě kvůli jejich nízké ceně na nich ale nedokáže nic vydělat. Například Apple (606,26 USD, -0,11%) prodává telefonů mnohem méně, je ale schopen je zákazníkům prodat i za výrazně vyšší ceny. V letošním prvním čtvrtletí ji však podle výzkumné společnosti Gartner předstihl jihokorejský rival Samsung

Nokia v poslední době ztrácí pozice i v kategorii levnějších mobilů. Podle analytiků mohou být jednou z příčin i rychlé změny, k nimž firma sáhla v minulých letech. Zatímco v roce 2010 Nokia spolu s Intelem vyvinula operační systém MeeGo, hned v dalším roce oznámila spojenectví s Microsoftem. Přijala tak jeho operační systém Windows Phone a svoje MeeGo a Symbian de facto odepsala.

Minulý měsíc firma oznámila, že hodlá do konce roku 2013 v celém světě propustit dalších 10.000 zaměstnanců. To je zatím největší reorganizace pracovních míst v historii podniku. Od podzimu 2010, kdy přišel do Nokie nový ředitel Stephen Elop, už firma naplánovala odchod více než 40.000 zaměstnanců. To je asi čtvrtina výchozího stavu.

(Zdroj: Nokia, Bloomberg, AP, ČTK, WSJ, Business Insider)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.