Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ - Chystaný tendr na PAK za nepodáním nabídky na Bytom a Zabrze a nezájmem o Eneu?

ČEZ - Chystaný tendr na PAK za nepodáním nabídky na Bytom a Zabrze a nezájmem o Eneu?

01.02.2010 10:59
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Text byl rozšířen: Tuzemská energetika ČEZ změnila plány ohledně polských tepláren a elektráren ve městech Bytom a Zabrze. ČEZ v tendru nakonec nepodal nabídku. Jediným zájemcem je tedy druhá největší skandinávská energetika Fortum Oyj. Finská společnost má podle informací potvrzených polským ministerstvem financí zájem o 85% podíl o jeden či oba podniky v jihopolských městech. Fortum a ČEZ byly od listopadu 2009 na úzkém seznamu pro podrobná jednání poté, co vláda z dalších jednání vyřadila společnost Dalkia a slovenskou PPC Energy Group. Další podrobnosti podané nabídky polské MF ani Fortum nezveřejnily. Mluvčí ČEZu Sebastian Wlodarski odmítl uvést, proč ČEZ nakonec svoji nabídku nepodal.

ČEZ se nehodlá ucházet ani o podíl v opakovaně nabízené polské energetice Enea. Naposledy prodej 67% podílu selhal loni v říjnu, když se polský vláda nedohodla na cenových podmínkách s jediným finálním zájemcem, kterým byla německá RWE. Polsko nyní plánuje 15. února nabídnout 16 % ze svého celkem 67% podílu ve třetí největší polské energetice finančním investorům. Ti mají prostor pro indikování svého zájmu od 4. do 9. února. Později v tomto roce chce pak vláda strategickému investorovi z průmyslu zbývající část podílu. Účelem nabídky menší části podílu finančním investorům je podle polské vlády navýšení likvidity titulu na varšavské burze a zlepšení kvality valuací před prodejem kontrolního podílu. V rámci podmínek umístění 16% podílu se Polsko zavázalo neprodávat žádné další akcie firmy a Enea nevydávat nové akcie v průběhu 180 dní po umístění podílu bez souhlasu manažera obchodu.

Akcie Enea na varšavské burze od maxima z 13. srpna 2008 - tedy den před nákupem 19% podílu ve firmě v IPO švédským Vattenfallem  AB a potvrzením nezájmu o podíl ze strany ČEZu – ztratily 26 % tržní kapitalizace na 8,33 miliardy zlotých, tedy přibližně 2,86 mld. USD.

Podnik v Bytom ve fiskálním roce končícím 30. dubnem 2009 dosáhl čistého zisku 300 tisíc zlotých (103,3 tis. USD) při tržbách 78,9 mil. PLN. Kapacita Bytom je 55 megawatt elektřiny a 372,7 MW tepla.

Zabrze generovala v roce do 31. 12. 2008 čistou ztrátu 3,37 milionu zlotých proti zisku předchozího roku 343 tisíc zlotých. Tržby dosáhly 71 milionů PLN. Zabrze disponuje kapacitami 73,9 MW elektřiny a 431,6 MW tepla.

Později v letošním roce polská vláda plánuje rovněž nabídnout podíly v menších energetikách Energa SA a ZE PAK a především pak prodat podíly v největší polské energetice PGE SA a Tauron Polska Energia k získání zdrojů pro financování rostoucího rozpočtového deficitu. Právě PAK by ale dle názorů části trhu mohl být důvodem, proč se ČEZ rozhodl neusilovat o Bytom a Zabrze a eventuelně se soutředit na "větší sousto" na polském trhu. PAK disponuje celkovým nainstalovaným výkonem 2512 MW, což představuje zhruba 8% podíl na polském trhu (komentář zde).

Polské ministerstvo státního pokladu dnes vyzvalo zájemce k předložení nabídek na koupi 50 procent akcií elektrárny Patnow-Adamow-Konin (PAK) a 85 procent přilehlých hnědouhelných dolů v Patnowě a Konině. O elektrárnu projevila v minulostí zájem česká elektrárenská společnost ČEZ. Potenciální investoři mohou podávat nabídky do 15. března. 

Provozní kontrolu nad elektrárnou PAK má polský mediální magnát Zygmunt Solorz-Zak, který v podniku vlastní 47 procent akcií. "Souhlasili jsme s prodejem. Nový investor bude muset přijít a jednat s námi o společné kontrole nad podnikem," řekl agentuře Reuters Solorz-Zak.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, AP, ČEZ, KBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university