Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chanos: Fasáda čínské ekonomiky začíná praskat, banky budou potřebovat další kapitál

Chanos: Fasáda čínské ekonomiky začíná praskat, banky budou potřebovat další kapitál

18.05.2011 18:13

Čínská ekonomika vykazuje reálné zpomalení, zvláště pak v realitním sektoru, a nelze vyloučit ani její propad do recese, uvedl po své poslední návštěvě druhé největší země světa hedge fund manažer Jim Chanos při svém vystoupením v CNBC. Čínské banky, podle odhadu tohoto dlouhodobého kritika čínské ekonomické situace, zřejmě doplatí na shora přikázané extenzivní úvěrování a čeká je nejspíš další nutnost rekapitalizace, investoři by se jim proto měli vyhnout.

Čínská ekonomika je sice po dlouhou dobu považována za motor globálního hospodářského růstu, podle Chanose je však povaha vzestupu země „prekérní“. „Náš investiční tým při své poslední návštěvě země zjistil zpomalení prodejů residenčních nemovitostí a pokles cen. Část toho motoru se začíná zadrhávat,“ varoval hedge fund manažer.

Meziroční tempo růstu cen nových domů v Číně v dubnu zpomalilo na 4,3 procenta z březnových 5,2 procenta. Vyplývá to z výpočtu agentury Reuters založeného na dnešních údajích čínského statistické úřadu. Peking již zavedl celou řadu opatření, jež mají růst cen bydlení zbrzdit. Letos například začal zavádět daň z nemovitosti.

Čínské úřady viní z vysokých cen zejména spekulanty. Mnozí ekonomové však varují, že splasknutí bubliny na realitním trhu představuje největší nebezpečí, které ve středně dlouhém až dlouhém období ohrožuje čínskou ekonomiku. Čínští představitelé se snaží dostat ceny nemovitostí pod kontrolu také kvůli obavám, že cenově nedostupné bydlení by mohlo vyvolat sociální nepokoje.

Odborníci začínají říkat, že Čína zpomaluje. Největším problémem Číny podle Jima Chanose však je, že její hospodářský růst je silně závislý na růstu stavebnictví, kde je podle něho bublina. „Ta opravdu strašidelná věc přichází, když se podíváte na čísla. Po odečtení stavebnictví tu nejde o zpomalení, ale o opravdu rychlý negativní vývoj,“ varuje mediálně známý správce cizích aktiv s tím, že vládní snahy o zpomalení růstu mohou v případě opravdu „silného sešlápnutí brzdy“ poslat ekonomiky až zpět do recese.

Své ekonomické důsledky budou podle Chanose mít také řada výpadků elektrické energie, s nimiž se Čína potýká. To sice v v zemi v letě není nic neobvyklého, letos však začaly některé čínské provincie s přídělovým systémem u dodávek elektřiny dříve než v předchozích letech. Nutí je k tomu stoupající ceny uhlí, s nimiž se potýkají místní elektrárny.

Chanos v rozhovoru pro CNBC uvedl, že problém energetických výpadků vidí v nefunkčnosti sil poptávky a nabídky. To dokládají i fakta, která dnes přinesl deník Financial Times: "Zatímco se cena uhlí, které pohání 70 procent čínských elektráren, od loňského roku zvýšila téměř o pětinu, Peking za stejné období zvedl tarify za elektřinu o pouhá dvě procenta, a tato cenová propast přiměla některé elektrárny k zastavení nebo snížení produkce."

Chanos celkově soudí, že míra špatného zacházení se zdroji v centrálně řízené čínské ekonomice je „ohromující“, a svět si to zřejmě začíná uvědomovat.

(Zdroj: CNBC, čtk, Financial Times)


Váš názor
  •  
    18.05.2011 23:04

    Jasnovid si myslí, že akcie čeká pěkný masakr.
    Zdravý rozum
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data