Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Premiér Fico: Pokud nezkrotíme deficit, penze a díru v rozpočtu, přijde katastrofa

Premiér Fico: Pokud nezkrotíme deficit, penze a díru v rozpočtu, přijde katastrofa

01.08.2012 8:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Slovenská vláda kvůli nepříznivému vývoji státního rozpočtu dnes rozhodla o částečném vázaní výdajů a o urychlení změn v systému soukromého spoření na penzi. Od obou opatření si slibuje získat 160 milionů eur (čtyři miliardy korun). 

Stát podle ministra financí Petera Kažimíra potřebuje k udržení letošního schodku veřejných financí na plánovaných 4,6 procenta výkonu ekonomiky shromáždit půl miliardy eur. Z toho 235 milionů eur očekává z už schválených návrhů, jako například z vyššího zdanění bankovních vkladů nebo z mimořádného odvodu firem podnikajících v regulovaných sektorech ekonomiky. 

Robert Fico v úterý řekl, že pokud Slovensko nezkrotí deficit, nezmění penzijní systém a nevyřeší půlmiliardovou díru v rozpočtu, přijdou katastrofální časy. Ficův Směr se v parlamentu snaží prosadit zákon o sociálním pojištění a premiér svým krizovým scénářem odůvodnil zkrácené legislativní řízení. "Když hovořím o hrozivém vývoji ve veřejných financích, tak ani o jeden cent nepřeháním," řekl Fico. 

Premiér o "dokonalé krizi" mluvil schválně. "Existuje film Dokonalá bouře, kde se hovoří, že když se zkombinuje několik faktorů, může vzniknout dokonalá bouřka. Slovensku hrozí dokonalá krize, pokud nezvládne tři faktory," dodal. Prvním faktorem je nutnost zkonsolidovat rozpočet. Druhým změna důchodového systému a třetím díra ve státním rozpočtu ve výši 500 milionů eur

"Přijali jsme rozhodnutí, že ministr financí bude vázat v kapitolách státního rozpočtu 120 milionů eur," doplnil po mimořádném zasedání vlády premiér Robert Fico. Šetření ale nemá být plošné, u jednotlivých ministerstev se bude vztahovat na investice, běžné výdaje nebo mzdy

Vázaná částka rozpočtu odpovídá necelému procentu plánovaných výdajů státu na tento rok. Značnou část státního rozpočtu ale představují mandatorní výdaje, které bez změny zákonů snížit nelze. 

Patrně už od září, tedy o měsíc dříve než se předpokládalo, dojde ke změnám v sociálním pojištění včetně snížení příspěvků na soukromé penzijní účty Slováků. Vláda tak získá dodatečných 40 milionů eur. "Máme na to všechny důvody, protože nám utíkají peníze," poznamenal premiér. 

Kromě zmiňovaných opatření bude muset stát najít dalších více než 100 milionů eur. Kabinet proto zavázal ministry hledat úspory. 

Jednobarevná vláda sociálních demokratů slíbila dodržet závazek země snížit v příštím roce schodek veřejných financí pod tři procenta výkonu ekonomiky. K dosažení tohoto cíle potřebuje za dva roky shromáždit dohromady kolem 1,5 miliardy eur, což chce dosáhnout zejména zvýšením daní. Balík opatření počítá také se zvýšením daně z příjmů firem od příštího roku na 23 z nynějších 19 procent nebo se zavedením vyšších registračních poplatků pro auta s výkonnějším motorem.

(Zdroj: čtk, Pravda, mediafax)


Váš názor
  •  
    01.08.2012 9:11

    Katastrofa je uz len to ze na SK vladne Fico... Tak nam treba.
    Roman
    • však
      01.08.2012 9:19

      mi se taky dočkáme bohuša a jeho partiju, to pak bude blaho na zemi, možná nám i pečení holubi začnou lítat sami do huby.
      tk69
      • Re: však
        01.08.2012 9:22

        Taky by mne zajímalo, co si soudruzi představují pod pojmem "výkonnost ekonomiky"... Vidno, že do ní zahrnují HDP, který jako parametr vzniká z velké části i mírou spotřeby. Fakt šaškec :-)))
        Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data