Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Politický boj o fiskální pakt vládní vyjednavači neukončili. Řešení čeká na K9 spolu s těžebními limity

Politický boj o fiskální pakt vládní vyjednavači neukončili. Řešení čeká na K9 spolu s těžebními limity

01.02.2013 9:39, aktualizováno: 1.2. 9:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pracovní skupina vládních ODS, TOP 09 a LIDEM včera nepřekvapila, když se nedohodla na požadavku TOP 09, aby ČR ještě letos přistoupila k evropskému fiskálnímu paktu. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek přitom tento týden pohrozil, že bez tohoto závazku nepodepíše chystanou novou koaliční smlouvu. Věc proto nyní budou, společně s dalšími spornými otázkami, řešit lídři koaličních stran ve formátu K9. Po jednání pracovní skupiny to včera novinářům řekli zástupci LIDEM a TOP 09 Karolína Peake a Jaromír Drábek.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) včera v České televizi prohlásil, že pokud koaliční partneři trvají na koaliční smlouvě, bude její součástí i fiskální pakt. V opačném případě bude koalice vládnout bez smlouvy.

Jedna z kapitol, kterou včera - až na spor o fiskální kompakt – vyjednávači vyjednavači pracovní skupiny uzavřeli, se týkala zahraniční a evropské politiky vlády, připomněla vicepremiérka Peake. Mezi stranami byl v otázce paktu "jasný rozpor".

TOP 09 přišla v úterý s požadavkem, aby ČR ještě letos podepsala dohodu, která země EU zavazuje zavést do národní legislativy pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. ČR a Velká Británie jako jediné země EU smlouvu loni odmítly. Nyní vláda prosazuje v Parlamentu ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, který je ještě přísnější než pravidla evropského paktu.

Premiér Nečas na úterní oznámení TOP 09 prohlášením, že on osobně považuje za daleko podstatnější, aby vláda v parlamentu prosadila právě ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tedy finanční ústavu. "Je faktickým naplněním politické proklamace obsažené v evropském projektu fiskálního kompaktu," připomněl v úterý premiér. Její schválení proto bude "faktickým testem toho, kdo v České republice chce realizovat politiku rozpočtové odpovědnosti". Teprve pak bude podle Nečase mít smysl vést debatu o ratifikaci fiskálního paktu.

Podle TOP 09, která přistoupení žádala už před rokem, kdy se o smlouvě v EU jednalo, proto není důvod se k dohodě nepřipojit. Její místopředseda Drábek po jednání pracovní skupiny novinářům řekl, že není věcný důvod k dohodě nepřistoupit a zůstávat na okraji a mimo jednání EU. "Jsme potom partneři, kteří jsou neprůhlední, nejasní, nezřetelní," poznamenal.

ODS včera stejně jako dříve její předseda odmítla postup vládního partnera jako zbytečně ultimativní. Před případným přijetím fiskálního paktu pokládá za nutné prosadit právě finanční ústavu a také ústavní zákon o referendu o přijetí eura. Zde je možný další kámen úrazu, neboť podle TOP 09 není takové referendum vůbec nutné. LIDEM mají v této věci shodný názor s ODS.

"Já to nechci nijak hrotit, zbytečně se vytváří prostor pro kvasikoaliční krizi, kterou já nevidím," mírnila vicepremiérka atmosféru v koaličních stranách. Kabinet už od odchodu Věcí veřejných loni na jaře vládne bez aktuální koaliční smlouvy.

Jednání K9 bude podle vicepremiérky Peake svoláno až poté, co bude revidován celý text koaliční smlouvy, a budou tak také jasné všechny rozpory. Původně chtěly mít strany smlouvu připravenou do konce ledna, vyjednávání se ale zpozdilo.

Dalším rozporem pro K9 ze včerejšího jednání byla podle ČTK otázka těžebních limitů. LIDEM totiž - na rozdíl třeba od ODS - trvají na tom, že koaliční smlouva má obsahovat jasný závazek limity zachovat. ODS má podle ní tento závazek už za splněný tím, že byla přijata malá novela horního zákona.

Podle Drábka je už nyní rozporů, které bude muset řešit K9 více než pět, například také otázka případného prosazování přímé volby starostů, a to ještě nejsou probrány oblasti hospodářství či zdravotnictví.

(Zdroj: ČTK, ČT, MfD)


Čtěte více:

Nečas: Rozpočtový pakt je v této podobě pro ČR naprosto nevyhovující. Visegrádská čtyřka je zajedno
30.01.2012 15:17
Návrh paktu o rozpočtové kázni, o kterém bude dnes jednat summit Evrop...
Vláda projednala novou energetickou koncepci. Počítá s podporou jádra i novými bloky Temelína a Dukovan
08.11.2012 13:18
Aktualizovanou Státní energetickou koncepci (SEK), která počítá se zvý...
Kalousek: ČR se musí letos připojit k fiskálnímu paktu, jinak TOP 09 nestvrdí novou koalici
29.01.2013 14:20
TOP 09 chce, aby se Česká republika ještě letos připojila k fiskálnímu...

Váš názor
  •  
    01.02.2013 12:21

    ODS aTOP09 je vážně ohrožena, pokud prezidentem bude Zeman, protože ten se chystá podpořit došetření trestných činů ministerských úředníků za TOP09 a ODS při defraudaci dotací z EU! Pokud totiž padne vláda ODS a TOP09 což hrozí, pak policie začne znovu otevírat kauzy CASA, Opencard, Promopro, IZPI a řada členů ODS a TOP09 a současných špiček vlády, bude zatčena a vyšetřována nejen ze strany Česka, ale také za četné a rozsáhlé podvody v čerpání dotací přes fiktivní podvodné firmy kolem TOP09 a ODS, které tahaly z EU miliardy korun na dotacích na neexistující projekty. Připravte se na masivní kampaň a poslední pokus české pravice o svržení prezidenta Miloše Zemana! BTW: nejsem Zemanův obdivovatel.
    Jesse
  •  
    01.02.2013 12:13

    Soudruzi se dohodli,že se nedohodnou.
    Homo
    • Homo
      01.02.2013 12:19

      Naopak, nedohodli se, že se dohodnou :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
20.09.2024
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
10:43Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba