Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa se rozpadá. Skončí Spojené státy stejně?

Evropa se rozpadá. Skončí Spojené státy stejně?

13.01.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V lednu roku 2002 se začaly používat eurové mince a bankovky. Já jsem v té době napsal následující prognózu:

„Tento evropský superstát nepřežije. Roztříští se o útesy nacionalismu. Přijdou totiž těžké časy a patrioti si vezmou zpět moc, kterou získali bruselští byrokraté. Celá Evropa vymírá, mimo Albánii tam není jediná země, která by měla míru porodnosti dostatečně vysoko, aby bránila poklesu populace. Mezi lety 2000 a 2050 přibydou v Asii, Africe a Latinské Americe asi 3 – 4 miliardy lidí. To znamená 30 až 40 nových Mexik! V Evropě mezitím dojde ke ztrátě populace Belgie, Holandska, Dánska, Norska, Švédska a Německa.

V roce 2050 bude medián věku na 50 letech, což je devět let nad současným standardem v Japonsku. Jednomu z deseti Evropanů bude více než 80. Kdo se o ně bude starat? Odpověď zní: Imigranti. Ti se do Evropy hrnou již nyní a mění charakter starého kontinentu. Stejně, jako Evropa dříve prováděla invazi a kolonizovala Asii, Afriku a Blízký východ, dnes lidé z těchto regionů přicházejí, aby kolonizovali evropské země. Křesťanské kostely se vyprazdňují, plní se mešity.

K tomu se objevují tlaky na uznání různých národů a národností. Patrné je to ve Skotsku, Walesu, Ulsteru, na Korsice i v severní Itálii. Tamní hnutí za nezávislost se podobají tlakům, které rozdělily Československo, Jugoslávii či Sovětský svaz“.

Tyto projekce tedy zazněly před 14 lety. Současná situace je taková, že do Německa přišel v roce 2015 asi 1 milion uprchlíků. EU se snaží podplatit Turecko, aby bránilo muslimským imigrantům v překročení moře a dosažení řeckých ostrovů. Tyto snahy ale pravděpodobně úspěšné nebudou. Stále se tak domnívám, že „patrioti si nakonec vezmou zpět moc, kterou získali bruselští byrokraté“. Britský ministerský předseda David Cameron, který téměř prohrál referendum o odtržení Skotska, požaduje zvýšení britské suverenity a menší vliv EU v jeho zemi. Svým spoluobčanům dokonce slíbil, že budou hlasovat o tom, zda vůbec v EU zůstat.

Marine Le Penová a její Národní fronta slavily úspěch v prvním kole francouzských voleb v minulém roce. A řada lidí se domnívá, že se dostane až do finále prezidentských voleb v roce 2017. Protiimigrační pravicové strany posilují napříč celou Evropou, kterou sužuje hned několik krizí najednou. Její otevřené hranice slouží volnému obchodu, ale také umožňují teroristům volný pohyb po celé EU. Schengenské dohody jsou tak stále více ignorovány či otevřeně porušovány.

Pokračuje ekonomický a kulturní střet mezi bohatším severem Evropy a chudším jihem zastupovaným Řeckem, Itálií, Španělskem a Portugalskem. Nejlépe je to patrné na tenzích mezi Berlínem a Aténami. Sever se stále více obává neustálé finanční pomoci chudším zemím, jih zase iritují trvající požadavky na další fiskální utahování. K tomu všemu přidejme vlnu separatismu ve Skotsku, Katalánsku, Flandrách a dalších regionech. Lidé se zde snaží osamostatnit od vzdálených center moci, která pro ně už nic neznamenají.

Migranti, kteří do Evropy vstupovali a vstupují, pocházejí hlavně z islámského světa. Jejich asimilace neprobíhá tak hladce, jako probíhala asimilace povětšinou křesťanských Evropanů ve Spojených státech v minulém století. Enklávy Asiatů ve Velké Británii, Afričanů a Arabů ve Francii a Turků v Německu jsou britskými, francouzskými a německými jen formálně. A některé děti, které v nich vyrostly, nyní reagují na volání džihádistů.

Zdá se, že posun směrem k hlubší integraci Evropy se zastavil a nabral opačný směr. EU se rozpadá na ideologické, národnostní, kmenové a historické rovině. Pokud bude tento trend pokračovat, myšlenka na Spojené státy evropské zemře a s ní i samotná EU. V roce 2015 se přitom zdálo, že rozpad jen nabral na síle.

Vše uvedené vede ještě k jednomu důležitému tématu. Týká se ekonomicky a politicky nejúspěšnější unie v historii – Spojených států. Ty jsou stále více multirasové, multijazykové i multikulturní. Mohou se nějak vyhnout osudu, ke kterému podle všeho míří Evropa? Vždyť v roce 2042 by v nich už podle projekcí neměla být žádná jasná etnická či rasová většina. Už nyní je namístě se ptát, zda politické a rasové rozdíly v USA mizí, nebo se naopak prohlubují.

Autorem je Patrick J. Buchanan.

Zdroj: The American Conservative


Váš názor
  • ... díky Bohu
    13.01.2016 21:56

    ... jsem ateista.
    ☺lolek☺
  • ... nedorozumění
    13.01.2016 21:49

    ... uprcličtí běženc si pouze mylně vyložili, že je německé ženy mají rády. Ony je sice mají rády, ale nikoli zas až tolik, aby si s nima vyměňovaly spodní prádlo.
    ☺lolek☺
  • ... aby Evropa uźivila své nezaměstnané
    13.01.2016 20:47

    ... doveze si milión nezaměstnatelných.
    ☺lolek☺
  •  
    13.01.2016 20:30

    proc ta emerika toliko pada,prece emericka ekonomika slape a rusko jde do kytek,tak proc pada?!prosim o fundovanou odpoved dekuji
    velkaamdvedice
    • Padající emerika
      13.01.2016 23:32

      to je jednoduché, oni si vymyslí nějakou bejkárnu jako fakebook nebo amzn vydají tomu akcie a pak je vyženou nahoru pak dojde IPO a pak je prodají soudruhům z CLR, SSSR, SA nebo Norska, kteří jsou nafutrovaní petrodolary a myslí si že všechno v USA je top i když v novinách píší o mandelince bramborové, pak donde korekce resp. méďa (neplést s VM :o) ) no a soudruzi zapláčou a až se tohle stane s US dluhopisy tak to bude teprve mazec, jinak nesdílim optimismus s VM, protože státy závislé na ropě, budou muset dříve čí později naházet na trh obsah jejich suv. fondů aby mohli svým ovečkám zaplatit důchody, soc. dávky nebo benzím za 2 kč/litr pak teprve přijde doba uvažovat o nákupu a já si myslím že to je tak ještě min.15-20% níže, kapitalismu zdar :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: Padající emerika
        13.01.2016 23:38

        ... amazon je normální prodejna. V čem se Ti jeví jako bejkárna?
        ☺lolek☺
        •  
          13.01.2016 23:51

          bavíme se o trhu takže firma co má EPS 0,69 se obchoduje za 600 to mi přijde jako slušná bejkárna :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: Padající emerika
        13.01.2016 23:37

        Optimismus? Psal jsem, že kromě Čez, kde praktikuji down awerage jsem kompletně v hotovosti s vyjímkou dvou zlatých pozic..
        Velkamedvědice
    •  
      13.01.2016 21:54

      Padá občas, jako třeba dnes... ale v mezičase opětovně vyroste... a to dost často už nějakých 200 let:-))
      Jesse
    • cetv
      13.01.2016 20:44

      Velmi jednoduché. Zshoď politické brýle. Trhy rostli 7 let a byli na absolutních maximech. Nejen, že je čas korekce, ale pokud prorazí indexy srpnová minims, můžeme čekat i medvědí trh. Rusko v tom nehraje žádnou roli. Starterem je spíše čína. Ty si ještě nezažil medvědí trh?
      Velkamedvědice
      • Re: cetv
        13.01.2016 21:10

        ... tak-tak, je potřeba strašit. Ale pěkně jsi toho cetv vyděsil.
        ☺lolek☺
      • Re: cetv
        13.01.2016 20:45

        Ostatně kdybys četl naše rozhovory s Mikem, psali jsme to už před pár dny...
        Velkamedvědice
        •  
          13.01.2016 20:52

          nemuzu cist vsechno ,medvedi trh byl v roce 2008 a to byla krize takze jak pises jestli budou srpnova minima tak tu mame opet krizi ?nejde tedy o medvedi trh ale o paniku?
          velkaamdvedice
          • cetv
            13.01.2016 20:59

            To ještě nevím. Může jít jen o ozdravnou korekci, pokud trhy obhájí srpnová minima, pokud ne je medvědí trh pravděpodobný. Technicky. Z fundamentalního hlediska jde o čínu...
            Velkamedvědice
            • Re: cetv
              13.01.2016 21:03

              dik,nikdy nezklmes
              velkaamdvedice
              • cetv
                13.01.2016 21:05

                Můj kamarád Lynx vyhodnotil situaci o víkendu takto...Nejdrive se mrkni na tydenni graf (priloha), pokud spx klesne pod srpnova minima, tak spousta investoru prehodnoti svuj nazor na pokracujici byci trh. Zaroven by se tim potvrdil giganticky H&S pattern. Bez boje to ale nebude, takze na te (srpnove urovni) nebo kousek nad ni ocekavam reakci. Ted se mrkni na ten mesicni graf. Nepripada Ti to podobne, jako ty predchozi dva byci trhy? Oba konci v silne preprodanem uzemi. Tenhle trh ma jeste hodne kam padat, nez se na mesicnim grafu ukazou preprodane hodnoty. Jako logicka podpora se jevi vrcholky tech dvou predchozich bycich trhu (soucasne fibo rtc), ale smerem nahoru se trh ani nezakuckal, tak proc by to melo byt jinak, az se pojede dolu? Spousta titulu z spx uz je davno v medvedim teritoriu a trh jako celek se vezl nahoru (nebo lepe - drzel se nahore) jen diky Amazonu, Netflixu, Googlu a FB. Samozrejme vse muze byt uplne jinak. Ale ted bych si asi odpustil nejake prumerovani nakupek. Mozna nejake swing obchody, ale asi bude lepsi posetrit strelivem. Riziko je na spodni strane,
                Velkamedvědice
                • Re: cetv
                  13.01.2016 21:22

                  tak srpnova minima muzou byt uz zitra,podle mne uz vetsina investoru panikari,ale neodhaduji se predpovidat muze to byt tak i tak
                  velkaamdvedice
                • Re: cetv
                  13.01.2016 21:12

                  ... to je teda zase plácání.
                  ☺lolek☺
                  • Rh
                    13.01.2016 21:14

                    Tvůj problém..o)
                    Velkamedvědice
                    • Re: Rh
                      13.01.2016 21:20

                      ... já si myslím, že pomoc si zaslouží ubožák, který následně poděkuje. Ale Evropě, nikoli Alláhovi.
                      ☺lolek☺
                      • rh
                        13.01.2016 21:23

                        Technicky vzato je za medvědí trh považován výkles větší než 20% od maxim..Teď už korekce dosáhla přes 13% zhruba..
                        Velkamedvědice
                        • Re: rh
                          13.01.2016 21:25

                          ... děkuji za informaci, bez které se snadno obejdu. Tenhle sekulární býčí trh bude trvat ještě 13 let.
                          ☺lolek☺
                          • rh
                            13.01.2016 21:28

                            Super, mluvil jsem s Cetv, přidal ses. Nemám problém...
                            Velkamedvědice
                            • Re: rh
                              13.01.2016 21:32

                              ... čemu dáváš přednost: korektnosti nebo upřímnosti?
                              ☺lolek☺
                              •  
                                13.01.2016 21:40

                                o)) Já nemám problém, klidně buď upřímný..
                                Velkamedvědice
                                •  
                                  13.01.2016 21:42

                                  ... drobátko mě popudilo, že mi děláš osvětu o medvědim trhu, chápej. I když uznám, že jako medvědice můžeš mít k takovému trhu blíže.
                                  ☺lolek☺
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university