Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merrill Lynch: Správci aktiv se ani po pádu cen nezbavují akcií

Merrill Lynch: Správci aktiv se ani po pádu cen nezbavují akcií

15.08.2007 14:38
Autor: ČTK

New York 15. srpna (ČTK) - Manažeři investičních fondů a správcové aktiv se ani po prudkém pádu cen na akciových trzích nechtějí akcií vzdát. Ukázal to celosvětový průzkum, který začátkem srpna mezi manažery provedla americká investiční banka Merrill Lynch (71 USD, -2,98%). Většina správců majetku však není ochotna pouštět se do příliš riskantních transakcí.

Přestože za poslední měsíc na akciové trhy ve světě dorazila turbulence a výrazně se zvýšila volatilita, tedy kolísavost cen, asi 11 procent manažerů nyní považuje akcie za podhodnocené. Naopak asi 41 procent správců majetku uvedlo, že za předražené považuje dluhopisy.

Merrill Lynch průzkum prováděl od 2. do 9. srpna, tedy v době, kdy už byla situace na akciových trzích dost vyhrocená. Investoři od posledního průzkumu, který banka provedla před měsícem, o jeden procentní bod na 4,4 procenta zvýšili v portfoliu objem hotovosti.

Manažeři už také neočekávají tak silný růst firemních zisků a počítají se zpomalením tempa růstu globální ekonomiky. Za pozoruhodné ale Merrill Lynch označil to, že s recesí v příštích 12 měsících počítá sotva sedm procent dotázaných.

"Zdá se, že investoři na současné turbulence nahlížejí jako na příležitost k nákupu akcií. Zřejmě nejsou ochotni změnit dosavadní postoj a očekávat pokles cen," řekl k průzkumu mezi manažery nezávislý konzultant společnosti Merrill Lynch David Bowers. Podmínkou prý však je, že se zbytek světa dokáže vypořádat s problémy v USA.

Respondenti podle výsledků průzkumu považují nynější obavy z celosvětové úvěrové krize za něco, co se týká hlavně části hypotečního trhu v USA a tamního trhu bydlení. Za relativně přitažlivé proto považují akcie firem ze zemí, které patří do takzvané skupiny "emerging markets". To je třeba Čína, ale také Česká republika.

Srpnový průzkum ukázal, že velká část správců majetku považuje "emerging markets" za oblast, kde lze očekávat nejvhodnější poměr mezi růstem zisků a růstem cen akcií. Akcie z těchto zemí tak manažeři preferují před akciemi z USA. Od začátku roku byla nejoblíbenějším regionem eurozóna, nyní je ale co do oblíbenosti až za skupinou "emerging markets".


Váš názor
  •  
    17.08.2007 16:27

    nevěřím vlastním očím "emerging markets " ?? už dávno se psalo že patříme spíše do té lepší společnosti. Holt se to asi hodí k tomu uklidnit všechny kolem že se sem penízky jen pohrnou. Jen aby to neuklidňoval ten, kdo ještě potřebuje prodat. Tak se to většinou dělá ......
    Eda
  • Podceňování rizika se nevyplácí ..
    16.08.2007 9:41

    Zpráva z jiného serveru (akcie): Americký poskytovatel hypoték číslo 1, společnost Countrywide Financial, včera později odpoledne uvedla, že počet nesplácení a krachů hypoték v červenci stoupl na nejvyšší úroveň v posledních několika letech. Poměr problematických hypoték meziročně stoupl z předchozích 0,46 na 1,04%. V červnu to bylo 0,96%. Poměr krachujících hypoték stoupl z loňských 4,11 na 5,1% oproti červnovým 4,98%. Dělal jsem v IPB, managemnt měl oficiálně 21 %problematických pohledávek, já jsem to odhadoval na 60 %, později (před pádem) na 80 %. Opravdu si myslíte, že je těch problematických amerických hypoték jen cca 5 % ? Já tvrdím, že jejich minimálně 20 %. Pravá legrace teprve přijde.
    Franz
  • Dan
    15.08.2007 19:18

    Spojené nádoby to jsou a u nás se to projevuje tak že když se ve světě něco podělá,tak se naši panikáři začnou zbavovat i těch nejkvalitnějších akcií aby si za dva nebo tři měsíce rvali vlasy nad tím jak byli hloupí.Tohle jsem na naší burze zažil několikrát a žasnu nad tím jak jsou někteří lidé schopni opakovat stejné chyby stále dokola.Já vím že ten kdo teď nakoupí slušně vydělá i když ještě drobné poklesy u některých titulů očekávám právě z důvodů přehnaných reakcí těch panikářů.Svůj názor ale nikomu nevnucuji.Přeji hodně zdaru.
    Majkl
  • Proto
    15.08.2007 17:15

    Jednou třeba přijdeš na to co to jsou spojený nádoby. Celosvětovej trh je něco podobnýho. Proč bych kupoval, když vidím že všechno padá a zítra můžu koupit levněji. O tom to je.
    Dan
    • Re: Proto
      15.08.2007 17:41

      A navíc ty miliardy, které hodily CB do oběhu... No paráda, všici se bojí inflace, tak proč ji nepodpořit :-D
      Jura
  • Proč
    15.08.2007 15:14

    Proč jste pořád tak podělaní z emerických hypoték?Neprokázalo se, že podniky s akciemi ve SPADu s tím mají hospodářsky cokoliv společného a to vč.bankovních titulů!Typicky česká vlezdopr......T!
    Hrin
    • Re: Proč
      15.08.2007 15:43

      nic než souhlas
      Charly
      • Protože
        15.08.2007 17:39

        Klasikcké přízemní vidění. To že firmy, které mají akcie ve SPADu, nejsou osobně zainteresovány v amerických hypótékách nic neznamená. Investoři jsou Ti, kterí hýbou s cenami akcií a když jim zmrazí výběry z fondů tak začnou logicky vybírat cash tam kde ho mají. V akciích. atd. atd. BTW: Nakonec se to dotkne lidí, kteří přijdou o své penze. Protože penzijní fondy v am. hyp. zainteresovány jsou. A kdo to zaplatí??? STÁT, jako vždy. Ale firmy, které tak přijdou o peníze?... Ty zrovna nebudou rozhazovat nad českými akciemi peníze, které nemají k dispozici...
        Jura
        • Re: Protože
          15.08.2007 19:14

          kdo se bojí, nesmí do lesa. Čím hůře tím lépe!!!
          kristyan
  • Svatá pravda
    15.08.2007 14:47

    Nelze nic jen souhlasit..... se správci fondů i s obsahem článku. Svět cenných papírů nejsou jen americké shnilé hypotéky a ti, kteří se na ně nechali nachytat.
    RaketometG
  • Svatá pravda
    15.08.2007 14:47

    Nelze nic jen souhlasit..... se správci fondů i s obsahem článku. Svět cenných papírů nejsou jen americké shnilé hypotéky a ti, kteří se na ně nechali nachytat.
    RaketometG
  • Svatá pravda
    15.08.2007 14:47

    Nelze nic jen souhlasit..... se správci fondů i s obsahem článku. Svět cenných papírů nejsou jen americké shnilé hypotéky a ti, kteří se na ně nechali nachytat.
    RaketometG
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.