Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Vláda přijala novelu zákoníku práce a novou strategii pro euro

ČTK: Vláda přijala novelu zákoníku práce a novou strategii pro euro

29.08.2007 17:02
Autor: ČTK

Praha 29. srpna (ČTK) - Vláda na dnešním zasedání schválila novelu zákoníku práce, která má odstranit největší chyby současného pracovního kodexu a liberalizovat pracovní trh. Kabinet přijal také aktualizovanou strategii České republiky pro vstup do eurozóny, která oproti předchozím verzím neobsahuje možný termín přijetí eura.

Novela zákoníku práce se záměrně vyhýbá konfliktním tématům a vychází z dohody tripartity, uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí, které normu předložilo. Úprava proto nemění paragrafy, které jsou předmětem politických sporů i stížností u Ústavního soudu. Většina ustanovení je technického rázu.

Návrh zákoníku ovšem přináší i několik věcných změn, například že lidé od 16 do 18 let by mohli pracovat 40 hodin týdně místo nynějších 30. Podle MPSV současná regulace brání zaměstnávání mladých s nízkou či žádnou kvalifikací. Novela také podle Nečase umožní práci přesčas i zaměstnancům, kteří pečují o dítě mladší jednoho roku. Dává rovněž možnost pružněji upravovat příplatky za práci v noci a o víkendu.

Návrh umožní pružnější konta pracovní doby, jejichž rozvržení bude možné měnit během celého dohodnutého období. Vypouští také nutnost souhlasu každého zaměstnance s těmito konty.

Zákoník by mohl začít platit v prvním pololetí příštího roku. Opozice dala najevo, že je připravena o změnách s vládou jednat.

Aktualizovaná strategie pro vstup do eurozóny za hlavní překážku ke splnění kritérií pro přijetí eura označuje špatný stav veřejných financí. Termín zavedení společné evropské měny sice neuvádí, podle premiéra Mirka Topolánka je však dříve navrhovaný rok 2012 za určitých podmínek možné splnit.

"Nakonec se i MF přiklonilo k tomu, že nebudeme dávat závazný termín, protože by to již bylo potřetí a podobný hazard a reputační riziko jsme se rozhodli neabsolvovat," uvedl dnes Topolánek. Vláda bude podle něj strategii znovu projednávat a hodnotit každý rok. Česká republika chtěla původně do eurozóny vstoupit v roce 2010.

Upravená strategie počítá do roku 2012 se snížením deficitu veřejných financí až k jednomu procentu hrubého domácího produktu. V letošním roce se bude schodek pohybovat kolem čtyř procent, přitom maastrichtská kritéria pro přijetí eura požadují maximálně tříprocentní deficit. Schválená reforma veřejných financí by měla příští rok deficit snížit pod tři procenta.

K návrhu poslance ODS Oldřicha Vojíře, který má zjednodušit převod družstevních bytů do osobního vlastnictví, dnes kabinet zaujal neutrální stanovisko. Norma tak míří do Poslanecké sněmovny. Vojířův návrh například odstraňuje časovou lhůtu pro podání žádosti o odkup bytu v majetku družstva.

Podat žádost o odkoupení bytu mohl nájemník-družstevník do roku 1995, poté už družstva na případnou žádost nemusela brát zřetel. Řada lidí, kteří lhůtu dodrželi, podle Vojíře kvůli obstrukcím družstev dodnes byt do osobního vlastnictví nezískala.

Úprava má navíc umožnit nespokojeným členům z družstva vystoupit, získat vypořádací podíl v hodnotě tržní ceny bytu a byt družstvu přenechat. Sociální demokracie už oznámila, že úpravu ve sněmovně nepodpoří; podle největší opoziční strany by změna mohla vést až k vyvlastňování družstevních bytů a ke krachu družstev.
Ministři dnes také schválili nařízení, podle nějž by mělo jít na dotace na zalesňování zemědělské půdy v letech 2007 až 2013 zhruba 1,9 miliardy korun. Stromy by s touto podporou měly být vysázeny na zhruba 12.600 hektarech pozemků, které jsou méně vhodné pro obdělávání. Dotace bude financovat z 80 procent EU a z 20 procent Česká republika. Podpora je součástí programu rozvoje venkova.

Projednání novely vodního zákona, která měla umožnit stavbu protipovodňových hrází na soukromé půdě bez předchozího vyvlastnění, dnes vláda o dva měsíce odložila. Premiér odklad odůvodnil neshodami, které nad novelou ve vládě panují. Novela počítala také s řízeným zaplavováním soukromých pozemků, pokud je při povodních ohrožen majetek a lidské životy.

Předložená novela využívala takzvaný institut strpění, který vlastnická práva pouze omezuje, nikoli odebírá. Díky tomu by podle ministerstva zemědělství mohla být stavba protipovodňových opatření výrazně rychlejší než nyní. Vlastníkům pozemků by prý navíc tato metoda přinesla i příznivější náhrady. Dnes platí, že stát musí nejdříve pozemek odkoupit, a teprve potom na něm může stavět.

S návrhem MZe nesouhlasila legislativní rada vlády. "Vlastník pozemku by musel strpět stavbu, to je vlastně tiché vyvlastnění. Dostal by náhradu, ale nedošlo by k vyvlastnění v klasickém slova smyslu," řekl již dříve šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda, podle kterého by novela byla výrazným zásahem do majetkových práv občanů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů