Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: České akcie by mohly ve zbytku roku vylepšit rekord

Analytici: České akcie by mohly ve zbytku roku vylepšit rekord

09.10.2007 17:15
Autor: ČTK

Praha 9. října (ČTK) - České akcie by mohly do konce roku ještě posílit až nad rekord z počátku července. Hlavní dopady problémových amerických hypoték na kapitálových trzích pominuly a investoři začali opět více sledovat solidní ziskovost firem a výkony ekonomiky. Výhodnou investicí by mohly být například akcie banky Erste a energetické skupiny ČEZ, vyplynulo z dnešní ankety ČTK.

V polovině srpna se přitom ceny akcií na pražské burze svezly se světovými akciovými trhy, propadly se zpět na jarní hodnoty a jejich zisk se smrskl na jednotky procent. Nikdo totiž netušil, v jakém objemu finanční instituce do amerických hypoték investovaly a jaké možné ztráty globálně hrozí. Společným úsilím centrálních bank největších zemí se ale podařilo udržet likviditu a důvěryhodnost finančních a kapitálových trhů, jejichž důsledkem je i znovu obnovená ochota investorů podstupovat riziko.

"Myslíme si, že to nejhorší už pominulo," uvedl analytik firmy Patria Finance Jan Krejčí. "Pravděpodobnost, že se objeví nový případ problémů z amerických hypoték v některé velké finanční společnosti, je nyní dle mého mínění velmi malá," podpořil jej Miroslav Gajdoš z firmy Böhm & partner.

Nálada na trzích včetně českého se nyní zlepšila, ubylo prodejců a index PX , který sleduje výkonnost nejlepších akcií na pražské burze, v pondělí ocitl na dosah maxima 1903,8 bodu. S vylepšením rekordu do konce roku většina analytiků počítala, současně ale zaznívala i varování před přílišným optimismem. "Index PX by mohl letošní rok zakončit nad hodnotou 1903,8 bodu, ale nedomnívám se, že by tato hodnota byla nějak významně překročena," uvedl analytik firmy Atlantik FT Milan Vaníček.

Motorem růstu na nový vrchol by mohly být akcie Erste, v tuzemsku majitelky České spořitelny. "U akcií Erste existuje solidní růstový potenciál a navíc mají velké zastoupení v indexu PX ," shrnul Vaníček. Cena akcií Erste se pohybovala pod 1600 korunami.

Výdělky odborníci očekávají i od akcií ČEZ, jež v posledních dnech opakovaně posouvají rekord, naposledy v pondělí na 1273 korun. Cenu ČEZ by měl podporovat výkup vlastních akcií a hlad po elektřině ve střední Evropě. "Situace v energetickém sektoru je příznivá pro ČEZ, kde poptávka po energii přesahuje nabídku a tím zvyšuje ceny elektřiny," vysvětloval Krejčí.

Na druhou stranu by ovšem mohlo na pražské burze zavládnout i takzvané vybírání zisků, tedy prodeje nejvýnosnějších akcií, což by zákonitě přineslo místo dobývání rekordů pokles. A prodávat by bylo co, poněvadž letošní výnos některých akcií, například Komerční banky a Unipetrolu, byl vysokých zhruba 40 procent, a zisk indexu PX byl již více než dvakrát vyšší než v celém roce 2006. A ve hře stále ještě částečně byly zmíněné hypotéky, respektive určitá obava z toho, jak postihly výsledky hospodaření firem ve třetím čtvrtletí. "Je možné, že zdravá korekce k nám dorazí, některé tituly si o vybírání zisků říkají. Pokud by ke korekci došlo, tak toho jistě využijí investoři k posílení pozic nebo k otevření nových," uzavřel Liška.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data