Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Exportéři: Posilování koruny nemá důvod, stojí za ním spekulanti

Exportéři: Posilování koruny nemá důvod, stojí za ním spekulanti

26.10.2007 16:40
Autor: ČTK

Mladé Buky (Trutnovsko)/Praha 26. října (ČTK) - Nynější posilování koruny na nové rekordní hodnoty vůči euru i dolaru nemá podle Asociace exportérů žádný reálný důvod a stojí za ním spekulanti. ČTK to dnes řekl předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Česká národní banka a vláda by proto podle něj měly vystoupit s ústní intervencí a jasně říci, že posilování kurzu nemá opodstatnění a poškozuje českou ekonomiku.

Česká měna se dnes dopoledne poprvé v historii dostala pod hranici 27 korun za euro, konkrétně na 26,97 Kč/EUR. Rovněž k dolaru vylepšila rekord na 18,78 Kč/USD. Odpoledne ranní historické rekordy ještě vylepšila. Před pěti lety se za euro i dolar platilo asi 30 korun.

"Nynější situaci posilování koruny vytváří spekulativní kapitál. Jsme v rukou velkých hráčů na devizových trzích," tvrdí Grund. Dodal, že hospodářská konjunktura v Česku již dosáhla vrcholu, a pokud bude posilování kurzu nynějším tempem dál pokračovat, může dojít až k úplnému zastavení růstu české ekonomiky.

Posilování koruny se nepříznivě projevuje například v hospodaření největší tuzemské automobilky Škoda Auto, která vyváží zhruba 87 procent své produkce. Jen loni firma podle člena představenstva Martina Jahna přišla o 60 milionů eur (přes 1,6 miliardy korun).

Žádný zásadní vliv na hospodaření naopak posilování koruny nemá na největšího výrobce televizorů v ČR, Panasonic AVC Networks Czech. Podnik obchoduje v dolarech i eurech a dalších měnách a jeho odběratelé jsou rozděleni mezi desítky různých zemí. Sílící koruna sice v ČR zdražuje materiál a nakupované komponenty, ale AVC to vyrovnává v rámci podnikání celé skupiny. "Musíme si s tím poradit, ale nijak výrazně se nás to netýká," řekl manažer podniku Pavel Ratislav. Silnější koruna ale zdražuje pracovní sílu vůči dolarovým zemím.

Velké problémy kvůli silné měně zatím nezaznamenala ani společnost Siemens (132 USD, 0,99%). "Drtivá většina našich smluv je uzavřena v eurech, a jsme tak vůči pohybu koruny vůči euru poměrně odolní," řekl mluvčí společnosti Siemens Petr Sedláček.

Jinde, například v petrochemické společnosti Unipetrol (338 CZK, 4,39%) RPA, vyrovnávají nižší korunové tržby z exportu i levnějšími dovozy, pokud jsou vyjádřeny v domácí měně. "Negativní vliv posilování koruny na straně našich výstupů je kompenzován na straně našeho základního surovinového vstupu, kterým je ropa. Ve finále to znamená pouze snížení objemu tržeb a nákladů přepočtených na české koruny," řekla mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová.

Společnost Třinecké železárny, které exportují do USA za dolary, prý sílící tuzemskou měnu zvládá. "Silná koruna určité dopady má, ale není to na kritické nebo tragické cestě. Používáme standardní nástroje, které tady jsou na tuto situaci vývoje měny, jak vůči dolaru tak vůči euru," řekl generální ředitel Jiří Cienciala.

Většina vývozců také využívá proti kurzovým pohybům zajišťovacích nástrojů u finančních institucí. Obvykle si v tuhém konkurenčním boji nemohou kvůli silné koruně dovolit své výrobky v zahraničí zdražit. "Naše ceny na zahraničních trzích reagují na poptávku a odvíjí se od obvyklých cen daného regionu. Pro udržení konkurenceschopnosti je nutné pokrýt snížené tržby optimalizací vlastních nákladů," dodala Lagronová.

Při překotném posilování kurzu však podle Grunda různé pojišťovací operace na růst kurzu, kterými se exportní podniky snaží ztrátám čelit, ztrácí účinnost. Posilování kurzu koruny přitom podle Grunda zasahuje prakticky všechny obory průmyslu, nejenom dosud nejvíce zmiňovaný textilní průmysl.

Grund připomněl, že vedle ztrát ze sílícího kurzu koruny na podniky negativně doléhají i rostoucí ceny energií a mezd. "Podniky nebudou tyto ztráty schopné snížením nákladů vyrovnat a ztratí konkurenceschopnost," řekl.

Pětici největších exportérů loni tvořily společnosti Škoda Auto (vývoz za 178 miliard Kč), Unipetrol (44,1 miliardy Kč), Panasonic AVC Networks Czech (43,5 miliardy Kč), AGROFERT HOLDING (36,1 miliardy Kč) a SIEMENS Group ČR (35,4 miliardy Kč).


Váš názor
  •  
    29.10.2007 9:55

    všichni strašně spěchají do Evropy a pak jsou překvapení, že koruna posiluje. samozřejmě, ti, co nejvíc pláčí, těm pak přepočet třeba důchodu ne EURO nebude až tak vadit, protože jsou schopni se zajistit finančně už dnes. ale co normální občan? a pokud Škodovka - chudinka - ztrácí, tak ať uveřejní, kolik českých subdodavatelů dnes má, kolik jich měla a za jakou měnu nakupuje vetšinu dílů
    pavel J.
    • hm
      29.10.2007 11:33

      Asi kvuli takovym "expertum" kolik je v Cehah az prilis ja a i ostatni opravdu dost zkusenni investory na tento trh radeji nejdou a penize maji taky v EUR :) A na zaver: dejte mi aspon jeden duvod posilovani CZK :) ZADNEJ NENI. Jenom zeme kam banka v me zeme posle prachy v EUR abych banka v CR ktera stejne patri memu banku pujcila penize abych pak 30 let jeste vybirala dost a posilala tucny zisky spatky me banki do me zemi :) a ten zisk bude v EUR jit jenom nahoru (to vite, ta banka v me zemi nejak te CZK nechce a porad te zisky konvertuje v EUR a posila...a posila...a posila...stejne jako Skoda to posila VW :) - dividenta 8 mlrd. CZK, podle kurzu kdyz to zverejnili to bylo 2909090909, a ne jednou kdyz kurz je 26.8 to dela 297297769516 EUR. Doufam ze s tema nulama jsem se pohral spravne :) Ale Skoda je exporter, takze tady je i riziko posilovani koruny, ale ma banka exportuje jenom prachy, ze jo :) No to je spis takovej srandovny example, ale aspon si trosecku budete premyslet i nad jinyma duvodama posilovani koruny :)
      mayer
  •  
    26.10.2007 18:50

    Souhlasím, že je to likvidační, ale na druhou stranu si ČNB navázala korunu na EURo a zlato prodala, když byla cena naprosto v riti. Ovšen v té době jsme naříkali, že je nákup za dolar drahý.Nemohu si pomoci, ale pokud vlastník firmy sleduje ekonomické dění, je mu tento vývoj známý a extrémní výkyvy by měl předvídat. Počítat kurz EURa při prodeji za 27 ,- od začátku roku může jen hazardér, co vylepšuje plán na příští období. Pet
    Pet
    • s
      31.10.2007 15:29

      českým ovcím nic nevisvětlíš je to marné
      sreakce na hm
    • spekulanti
      26.10.2007 19:09

      za tym stoji to jepravda,ale proc nemuzu koupit warant eur/czk cal v momente ,když czk posili na 26,85.stalo sa to dnes v 17hod 55 min do ted u commerzbank,sal openheim.to mne utvrzuje v tem,ze i oni vedi ze czk se brzo vrati na 27.10.kdyz mate nekdo podobnou skusenost budu rad kdyz odpisete
      stefi
      • Re: spekulanti
        29.10.2007 10:00

        Muzete mi nekdo strucne popsat o co jde (Warrant) a jak to pomaha branit se zmenam kurzu? Jsou i nejaky dalsi moznosti. Potreboval bych nejakou radu co zacit studovat na obranu pred posilovnim koruny. Dekuji
        pivoj13
        • warant
          31.10.2007 21:27

          no to je taky certifikat bud na vzestup alebo pokles podkladoveho aktiva/napr czk,zlato.akcie/ a ty si kupujes taky jak si myslis ze se to bude vyvijet,s ruznou pakou a stop losem -na to bacha.a ze to neslo koupit tak mnel sem pravdu uvolnili to az kdyz uz nemohli tolik stratit.cau
          stefi
  • hahahaha
    26.10.2007 18:33

    tuto temu uz jsem uplne rozepsal v predhozih clankah. Posilovani koruny nema zadnej podstatnej duvod a jelikoz jsem investor a mluvim s ostatnima tak kazdej vi ze jsou ve hre velky hraci a CNB vcetne ostatnih malyh rybicek nemuze udelat nic.
    edward
  • Exportéři
    26.10.2007 18:03

    Tak to už jsem myslím slyšel, když bylo euro za 36,-. Je to hezky ubrečený článeček, ale co si přečíst zprávu o zisku našeho exportéra z Mladé Boleslavi????
    V.Schuster
    • Re: Exportéři
      26.10.2007 18:22

      škoda m.l. je firma která má pobídku je zvíhodněna a je to firma vlastněna zahraničním kapitálem tak jaká pak česká
      s
  • lhostejnost čnb a vlády
    26.10.2007 17:25

    Tim je to jedno že nejvíce zasažny budou české firmy že jím jde o život. Podpora velkokapitálu je evidentní. pobídky atd.
    s
    • Re: lhostejnost čnb a vlády
      26.10.2007 18:07

      Me jako normalniho cloveka stve ze se posilovani koruny ale vubec neprojevi v cenach. Koruna posilila o desitky procent vuci dolaru i euru ale ze by se ceny zahranicnich vyrobku dovazenych do cr zlevnil, to zase ne! Klasickej ceskej "kapitalismus". Dalsi vec je jak si muzou vyvozci stezovat na silnou korunu? Az budete platit zamestnancum 5x vice na mzdy (evropsky prumer) pak teprve muzete mluvit o nevyhodnych podminkach...
      Sin
      •  
        26.10.2007 23:13

        5x vice na mzdy je trochu premrstene, nemyslite?
        David K.
      •  
        26.10.2007 18:34

        No ono to nastve kdyz se rok delas se softwarem, kalkulujes zisky a pak ztratis desitky procent zisku kvuli kurzu kvuli silene slabnoucimu USD...
        pl
      • s
        26.10.2007 18:26

        rozlišujte českou firmu vlastněnou českým kapitálem od české vlastněnou zahraničním kapitálem
        s
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m