Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Guvernér britské centrální banky: Dobré časy skončily, hrozba recese je reálná

Guvernér britské centrální banky: Dobré časy skončily, hrozba recese je reálná

15.05.2008 12:52
Autor: ČTK

Dobré časy britského hospodářství skončily. Uvedl to guvernér centrální banky Mervyn King, který svým pesimistickým odhadem vývoje hospodářství země způsobil další potíže nepopulárnímu ministerskému předsedovi Gordonovi Brownovi. Ten ovšem dnes v sérii rozhlasových a televizních rozhovorů připomněl svých 11 let zkušeností s řízením ekonomiky a řekl, že je připraven se s nadcházejícími potížemi vyrovnat.

"Alespoň prozatím je příjemná dekáda za námi," řekl King, který musí nyní vládě vysvětlovat, proč centrální banka nedokázala udržet inflaci ve stanoveném koridoru do dvou procent. Inflace nyní činí tři procenta a podle Kinga ještě o nejméně sedm desetin procenta vzroste, ale možná překročí čtyři procenta. Ke dvěma procentům se zřejmě nevrátí před rokem 2010.

Banka je při tom ve velmi složité situaci, protože zároveň s inflací se zpomaluje hospodářský růst a začínají potíže na trhu nemovitostí. Podle tradičního pojetí by měla snížit úrokové sazby, aby pomohla ekonomickému růstu, ale na druhé straně to udělat nemůže, protože by mohla podpořit inflaci. Udržování inflace ve stanoveném koridoru je podle zákona jejím hlavním úkolem.

King předpověděl, že hospodářský růst se před koncem roku zpomalí na jedno procento a je reálná hrozba recese. Trh s nemovitostmi podle něj bude klesat, ale není s to odhadnout, jak hluboko ceny nemovitostí spadnou. Tím, jak budou omezovány příjmy, zhorší se kvalita života zaměstnanců, protože ceny plynu, elektřiny a potravin dále porostou.

King dále řekl, že ekonomika hledá novou rovnováhu a tomu by se nemělo bránit. Centrální banka podle jeho názoru čelí zatím nejsložitější situaci od roku 1997, kdy jí Brown jako ministr financí dal nezávislost na vládě.

Podle Kinga je vysoce pravděpodobné, že banka nebude moci snížit sazby příští dva roky. King tak dal najevo, že bude riskovat recesi, aby mohl kontrolovat inflaci. Experti ovšem soudí, že minimálně jedno snížení sazeb Británii ještě čeká.

Brown řekl, že tříprocentní inflace sice není příjemná, ale za nynější globální situace, kdy jsou ceny ropy desetkrát vyšší než byly na počátku vlády labouristů a kdy výrazně rostou ceny potravin a surovin, je to stále slušný výsledek.

Ministerský předseda uvedl, že vláda udělala četné kroky k zajištění cenové stability. Jmenoval platové dohody se státními zaměstnanci na tři roky dopředu a rozhodnutí oživit jadernou energetiku, aby zmírnila dopady cen ropy. Má proto naději, že centrální banka bude moci snížit úrokové sazby.

Vláda také nečekaně prostřednictvím daňové slevy pro asi 22 milionů daňových poplatníků napumpuje tento rok do ekonomiky další skoro tři miliardy liber. Financovat to bude státním dluhem a neslíbila, že opatření bude příští rok opakovat. Podle Kinga bude vliv těchto peněz na ekonomiku skromný.


Váš názor
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba