Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Stát již prodal téměř polovinu plánovaného balíku akcií ČEZ

ČTK: Stát již prodal téměř polovinu plánovaného balíku akcií ČEZ

16.05.2008 15:53
Autor: ČTK

Stát již prodal téměř polovinu z plánovaného sedmiprocentního balíku akcií energetické společnosti ČEZ. Velmi hrubým odhadem si tak státní pokladna přišla na zhruba 25 miliard korun. Vládní podíl na základním kapitálu firmy byl k 15. květnu 64,28 procenta; před zahájením prodejů držela vláda 67,61 procenta. Údaje dnes ČTK převzala z webu Střediska cenných papírů (SCP).

Z dat SCP, kde se informace objevují kvůli třídennímu vypořádání převodu akcií se zpožděním několika dnů, vyplývá, že podíl státu klesl během pondělí o 0,63 procentního bodu. Stát se tak během jediného dne zbavil 3,7 milionu akcií energetické společnosti, za něž utržil přibližně 4,5 miliardy korun. Je to dosud největší objem akcií ČEZ, který stát na burze za jeden den prodal.

Potvrdily se tak spekulace, že stát, který prodává akcie prostřednictvím České spořitelny, využil posledního dne, kdy se akcie ČEZ obchodovaly poslední den s nárokem na dividendu. Investoři totiž měli o akcie firmy zvýšený zájem; objem obchodů byl zhruba trojnásobný ve srovnání s běžným dnem. Dividenda by měla - pokud ji akcionáři schválí - dosáhnout 40 korun na akcii hrubého.

ČEZ před několika dny zároveň dokončil odkup téměř deseti procent akcií. Akcionářům chce příští týden na valné hromadě navrhnout jejich zrušení. Tím se sníží základní kapitál firmy; a díky tomu zároveň relativní podíl státu ve společnosti ČEZ zase vzroste.

O prodeji sedmi procent akcií prostřednictvím kapitálového trhu rozhodla vláda loni v březnu. Cílem bylo tehdy získat 31 miliard korun, které chyběly Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Prodej stát zahájil v září, zbavoval se ale jen relativně malých objemů akcií.

Stát již získal podstatnou část požadované částky už po prodeji necelé poloviny plánovaného objemu. Podle hrubého odhadu, při němž byla použita průměrná cenu akcií za období od začátku prodejů, získala vláda za cenné papíry ČEZ na burze přibližně 25 miliard korun.

I proto již někteří členové vlády řekli, že stát by nemusel prodat celých sedm procent. Ministr financí Miroslav Kalousek, jehož resort je prodejem pověřen, ale již několikrát zopakoval, že jeho úkolem je prodat schválený balík. Ministerstvo odmítá jednotlivé kroky komentovat s tím, že jakákoliv informace by mohla ovlivnit kurz akcií na burze.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data