Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spotřebitelské ceny v květnu: Inflace zlobí více, než se čekalo

Spotřebitelské ceny v květnu: Inflace zlobí více, než se čekalo

09.06.2008 9:31
Autor: David Marek

Index spotřebitelských cen v květnu stoupl o 0,5 procenta (konsensus i odhad Patria Finance: 0,4 %). Meziroční inflace setrvala na 6,8 procenta, jichž dosáhla o měsíc dříve. Podle předpokladů do inflace nejvýrazněji promluvily ropa a potraviny.

Ceny ropy zdolávají jeden rekord za druhým jako po másle. V průběhu května prakticky po celou dobu stoupaly. Na konci třetího květnového týdne dosáhly vrcholu na 135 dolarech za barel. Přišla chvilka zklidnění, kterou ukončila až výrazně negativní data o míře nezaměstnanosti v USA, jež oslabila dolar, s nímž je v poslední době negativní korelací svázána ropa. Její cena prudce vystřelila až ke 139 dolarům za barel, kde se nachází i právě v tomto okamžiku. Dopady na inflaci a ekonomiku snad ani nemá cenu opět připomínat. Benzín (Natural 95) již brzy zdraží na 34 korun za litr, naftu patrně čeká skok na 36,30 korun za litr. Pokud by ropa pokračovala v růstu své ceny až k hranici 150 dolarů, zdražil by benzín na 35 korun za litr a nafta na 37,50 korun za litr, za jinak stejných podmínek. Hypoteticky (doufejme), pokud by ropa stála 200 dolarů, přišel by litr benzínu na 40 korun a nafta by stála více než 43 korun za litr.

Ztracenou sílu nalezla inflace v cenách potravin. Zdálo se, že meziroční míra inflace v této části spotřebního koše dosáhla vrcholu v lednu, kdy činila 12 procent. Následně začala klesat a v dubnu sestoupila na 9,6 procenta. Minulý měsíc ovšem opět vystoupila na 10,6 procenta. V květnu k růstu cen přispěly dražší sezónní ceny zeleniny, brambor a ovoce, ale také zdražení rýže, mouky a chleba. Česká republika sdílí celosvětový trend rostoucích cen potravin a podobně jako zbytek světa doufá, že letošní úroda zchladí žár na tomto trhu. Poměry na trhu se zemědělskými komoditami a potravinami rozhýbala stoupající a měnící se poptávka v asijských zemích, biopaliva, loňská neúroda v některých důležitých exportních zemích a v neposlední řadě také sekuritizace, která zařadila potraviny do instrumentária finančních investorů hned vedle akcií, dluhopisů, měn, ropy či kovů.

Začíná se naplňovat horší z inflačních scénářů. Po lednovém zdolání kóty s výškou 7,5 procenta se předpokládalo, že by inflace měla rychle sestupovat z vrcholu zpět do základního tábora, tedy k hodnotě inflačního cíle ČNB. Ropa a potraviny se ovšem ukázaly být komplikacemi při sestupu a ekonomice začíná hrozit výšková nemoc, tedy zvýšení inflačních očekávání. Ta by se následně mohla projevit ve vyšších mzdových požadavcích a odtud zpětně ovlivnit ceny. Před centrální bankou stojí nelehká úloha, jak tomuto scénáři zabránit, když zároveň začíná zpomalovat hospodářský růst a kurz koruny již delší dobu neposlouchá, co se děje v ekonomice.

Na základě vývoje v posledních dvou měsících jsme přehodnotili prognózu inflace na konci letošního roku. Podle aktuálního odhadu by měla v prosinci činit 5,9 procenta. Odhady jsou samozřejmě zatíženy mírou nejistoty vývoje na trhu s komoditami, energetickými i zemědělskými.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data