Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Warren Buffett: Americká inflace „exploduje“

Warren Buffett: Americká inflace „exploduje“

26.06.2008 11:22
Autor: 

Podle Warrena Buffetta dochází v USA k „explozi“ inflace a Fed by neměl ani náznakem zmínit, že zkrocení inflace je až druhořadým úkolem po podpoře ekonomického růstu. „Domnívám se, že inflace opravdu roste…ať už jsou to ceny oceli či ceny ropy…důkazy vidíme všude. Je to úplná exploze,“ řekl Warren Buffet včera v pořadu Power Lunch stanice CNBC ještě před rozhodnutím Fedu o ponechání sazeb beze změny (více ZDE).

Buffet zdůraznil, že Fed musí dostat inflaci pod kontrolu, avšak musí mít rovněž na paměti zpomalující ekonomický růst. Buffet řekl, že by nyní nechtěl být na místě šéfa Fedu Bena Bernankeho. Když se ho moderátorka pořadu Becky Quick snažila přimět k odpovědi, co by dělal na Bernankeho místě, Buffet zažertoval, že by rezignoval.

Buffet již několik měsíců tvrdí, že USA jsou v podstatě v recesi a v rozhovoru uvedl, že spotřebitelé stále více pociťují zpomalení ekonomiky. Odmítl názor, že za vysokými cenami ropy jsou spekulace, a řekl, že cenu určuje pouze střet nabídky a poptávky.

Když byl dotázán na nabídku převzetí firmy Anheuser Busch společností InBev ve výši 46 mld. USD, odmítl spekulace, že nabídce InBev fandí a řekl, že je nezaujatý. Buffetův fond Berkshire Hathaway vlastní 5% podíl v Anheuser-Busch a je tak ve společnosti druhým největším akcionářem.

Na téma prezidentských voleb Buffet uvedl, že se domnívá, že ani Barack Obama ani John McCain nebudou mít problémy získat dostatek financí na vedení volebních kampaní. Buffet, který Obamu dlouhodobě podporuje, se příští týden v Chicagu zúčastní několika akcí, jejichž cílem bude zajistit finance pro Obamovu kampaň.

Rovněž zopakoval svůj názor, že by nejbohatší Američané měli platit vyšší daně a ulevit tak střední třídě.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  •  
    27.06.2008 11:35

    Bernanke je sice v nezávidihodné situaci, ale až tak zlé to není. Když nebude smýkat s úrokovými sazbami nahoru a dolů, jak to dělal jeho předchůdce, měl by to zvládnout v pohodě. Nyní je třeba vše pozorně monitorovat a čekat, až se trh vyčistí. Pokud Trichet zvýší sazbu, pak by měl hospodářský růst v EU poklesnou a tím i se zpožděním inflace. Myslím, že ÚS v USA zůstanou do konce roku na stejné úrovni.
    L27
  • Zažertoval?
    26.06.2008 12:21

    Nevím nakolik je odpověď "rezignoval" bych míněna jako žert - připadá mi, že čím dál více lidí vidí, že člověk na pozici guvernéra Fedu nemá šanci vůbec nic udělat a přitom všechno odnese.
    ondra
    • Re: Zažertoval?
      26.06.2008 12:57

      Centrální banky jsou jako přehrady, když je sucho mohou pustit více vody, když jsou záplavy, tak mohou jejich odpad zmírnit - ale pokud to sucho nebo ta voda překročí určité meze, tak nezmohou nic. A to je právě současná situace - dostali se na kraj svých možností a dál už je to jen na lidech jak rychle krizi překonají. Ona je to tedy jenom taková malá krizička - protože přes ta všechna negativa ekonomiky (ať už evropské nebo ta americká) stále rostou.
      Azazel
      • tomu snad nemůžete ani věřit
        26.06.2008 18:30

        ve skutečnosti to tak totiž vůbec není a za ty sucha a záplavy je zodpovědná právě centrální banka, které neustále pouze konfiskuje(slušně řečeno) majetek naprosto všech a ve svém důsledku tyhle byrokratické molochy (schválně, kolik zaměstnanců má ČNB, ha?) jsou akorát na obtíž a jediné, co dělají dobře je jejich "marketing", kdy se prodávají jako jediní moudří - skoro vědci - bez kterých bychom pochcípali všichni ve špíně a hlady... takže až ta inflace "exploduje", tak je to přesně ten FED, který dnes krčí rameny, že von s tím holt nic udělat nemůže, protože se mu to jeho experimentování a pokusy na lidech, jaksi vymklo z rukou a teď nazdár, každý za svý, ale my, kteří jsme nejblíž u koryta, na to nedoplatíme, protože my jsme ti, kdo skutečně vládne a ti, kteří nikdy neprodělají... FED ZRUŠIT... Burnekiho vozit v kleci po náměstích jako cvičenou vopici....
        praguemonk
        • Re: tomu snad nemůžete ani věřit
          26.06.2008 18:48

          Váš názor je naštěstí v menšině...
          Azazel
          •  
            26.06.2008 18:54

            naštěstí? naštěstí pro koho? pro ty, co vyrábějí peníze z ničeho už 40 let? víte co je to systém částečných bankovních rezerv a jak v historii vždy dopadly nekryté peníze? já vám to řeknu - v největších válkách a hladomorech, jaké kdy tato země zažila... ale jen se nebojte, ještě tu jsou pořád ti hnusní imperialisti a milionáři... těm se ještě dá pořád něco zabavit nebo zdanit...
            praguemonk
            • Praguemonk
              30.06.2008 3:13

              Synku,muzes mi nejak nastinit cim a jaka mena je kde kryta?Ja ti to povim.Jen a jen vykonem ekonomiky.Zadne zlato:O))A nastesti pro vsechny je ta americka ekonomika porad nejvykonnejsi a nejsilnejsi.Mas prichut proletare:o)Ale jak pise spoludiskutujici,tvuj "nazor" je nastesti v mensine prave proto,ze je nepravdivy.
              Drakos
              • český Honza všechno sežere hned za vesnicí
                30.06.2008 16:15

                a pak čeká na kouzelného dědečka(Marxe) to o tom zlatu... no tak to děkuji za informaci :))) to je pro mě opravdu novinka, synku... ještě mi vysvětli, jak je to s těmi částečnými rezervami... asi jste mě nepochopili, oba dva, "synci" nevíte nic, ale to nevadí, nejste jediní, protože je opravdu jen pár lidí, co má odvahu a žaludek podívat se pravdivě na skutečný stav věcí... ale možná to jednou, synku, jako už děda, budeš vysvětlovat svým vnukům v důchodu(pokud se ho vůbec dožiješ), jak to tenkrát byl super nejlepší systém, jaký jsme nikdy neměli...
                praguemonk
                • Re: český Honza všechno sežere hned za vesnicí
                  30.06.2008 16:23

                  a mimochodem na svém portfoliu, na tzv. Red Proletarian BEAR market fundu, zkratka RPBMF,, mám zisk 17 procent od Nového roku... a to se nerejpnu v českém rybníčku, ale v USA... kdo shortuje, ten vyhrává a takoví věční bejci, kteří si myslí, jak je ta US ekonomy nejvýkonnější na světě, se jenom hodí... čím víc, tím líp... ta pravá zabíjačka všech zabíjaček teprvá přijde...synci...
                  praguemonk
            •  
              26.06.2008 22:29

              naštěstí proto, protože je nepravdivý - což je ovšem zase jen můj názor, že?:) takže si z toho nemusíte dělat hlavu...
              Azazel
        • Re: tomu snad nemůžete ani věřit
          26.06.2008 18:34

          tady se totiž skoro psychologicky řeší víc to, když vyběhne nějakej zfetovanej delfín z oceánu a pak se diví, že se mu v písku blbě plave, než to, co způsobily centrální banky za posledních 90 let... proti tomu je nějaké globální oteplování úplná blbost... už se těším na to, jak bude Bursík a další zelení khmérové řešit třídění odpadu, když nebudou mít, co žrát...
          praguemonk
    • Re: Zažertoval?
      26.06.2008 12:25

      jj, proto by měl navrhnout zrušení organizace, v které je... kdo jiný by to měl navrhnout než ten, kdo zjistí, že tahle obskurní organizace nedokáže ovlivnit nic, kromě toho, že okrádá vlastní spoluobčany a ničí kapitál v nekonečném cyklu inflace a deflace?
      praguemonk
  • No toto ?
    26.06.2008 12:14

    Nejbohatší Americanos by měli platit vyšší daně ve prospěch střední třídy ? Ten by tedy v Topolánkově vládě ministra financí nedělal.
    Peté
    • Re: No toto ?
      26.06.2008 12:31

      No spíše je jasné, že je to levičácký šmudla (byť docela zajištěný) Jeho predikce již jsou a budou zcestné, jeho čas již vypršel.
      levap
  • to je šíření poplašné zprávy ;)
    26.06.2008 12:10

    měli by ho zavřít, je to BLÁZEN! :D
    praguemonk
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů