Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Silná koruna nepředstavuje vážnější hrozbu pro ekonomiku

Topolánek: Silná koruna nepředstavuje vážnější hrozbu pro ekonomiku

21.07.2008 8:14
Autor: ČTK

Premiér Mirek Topolánek nepovažuje současné posilování koruny za vážnější hrozbu pro české hospodářství. Řekl to dnešním Hospodářským novinám s tím, že by nedoporučil ani případnou intervenci ze strany České národní banky. Domácí měna v minulém týdnu prolomila hranici 23 Kč/EUR a na prudký pokles zisků kvůli silné koruně si stěžují například exportéři či některé cestovní kanceláře.

"Nemyslím, že posilování koruny představuje vážnější hrozbu pro českou ekonomiku," řekl HN premiér. Urychlení přijetí eura kvůli "zdivočelému" kurzu koruny tak podle něho není na pořadu dne. "Ty dva problémy spolu nesouvisejí, takže ne," uvedl Topolánek.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska bude vláda o euru jednat na podzim. Jisté však není ani to, zda stanoví termín přijetí společné měny. "Já bych se toho nebál, ale jak znám názory svých kolegů ve vládě i v ČNB, nevidím to jako pravděpodobné," prohlásil Kalousek.

V pátek česká koruna zpevnila až na 22,99 koruny za jedno euro. Je nejrychleji sílící měnou světa. Ještě loni v létě byla o 5,50 koruny slabší. To podle listu dělá velké problémy vývozcům, kterým kvůli tomu klesají zisky. "Je to katastrofální zpráva. Kdyby to takhle šlo dál, dojde k velkému propadu českého průmyslu," reagoval předseda asociace exportérů Jiří Grund.

Podle ekonoma ČSOB Tomáše Sedláčka se silná koruna začne projevovat na výkonu hospodářství již na podzim. "Koruna se předběhla o několik měsíců, možná i let. To není přirozené," poznamenal Sedláček.

S kurzem však zřejmě nic neudělá ani centrální banka. Představitelé ČNB se sice několikrát vyjádřili, že kurz vidí jako problém, kvůli vysoké inflaci však nemohou snižovat úroky, což je běžný nástroj v boji se silnou měnou.

"Intervence ČNB bývají drahé a neúčinné, tudíž je nedoporučuji," reagoval na vývoj kurzu premiér Topolánek. Kalousek na druhou stranu připustil, že silná měna problém je. Podle ministra financí Kalouska však vláda i ČNB nemají příliš možností, jak proti kurzu bojovat. "Udělali jsme maximum. Nerozpouštíme dotace z EU, které dostáváme v eurech do ekonomiky, ani tam nechceme pouštět příjmy z privatizace," řekl deníku Kalousek.


Váš názor
  • prechod na Euro
    24.07.2008 10:27

    Tak si pojdme vsichni vymenit koruny za aura, tim koruna spadne (kyzeny efekt), a mame prechod na Euro za sebou :).
    pozorovatel
  • teda to je žvanírna, tahle diskuse :-(
    23.07.2008 8:55

    Copak jste NIKDO nezapřemýšlel, PROČ koruna posiluje ? Že za tím bude nějaký ten ekonomický základ, který politická rozhodnutí ani zbožná přání nezmění ? (mám na mysli základ na kterém stojí trend, nikoli aktuální přefohknutí spekulacemi - ty se vždycky časem vyfouknou samy a ČNB i vláda naopak musí hlídat, aby to vyfouknutí nebylo příliš razantní a nerozhoupalo toho v ekonomice víc než je nezbytné) - - - To je tak těžké pochopit, že co ze sbližování cenových hladin (ČR x EU) nevyřeší posilování CZK, to MUSÍ vyřešit INFLACE ? A že nákladová inflace (od nafty/benzinu přes elektřinu až po MZDY) v míře odpovídající celému vyrovnávání cenových hladin by zakroutila tuzemským podnikatelům krkem opravdu důkladně ?
    H.B.
    • Re: teda to je žvanírna, tahle diskuse :-(
      23.07.2008 9:14

      ano, tohle někteří místní nikdy nepochopí... že silná koruna působi protiinflačně... kdyby nebyla tak silná, inflace by nebyla 7 procent, ale víc, a nárůst cen by ohrozil nejen špatné a neefektivní podniky, ale úplně všechny - od důchodce až po ten démonický ČEZ... a pak by tu zase měli důvod nadávat... ten levicový neurotismus je v hlavách Čechů neuvěřitelně hluboko... jako kdyby Topolánek mohl za to, že je silná koruna... Co tedy místní antiODSáci navrhnují, že má Topolánek a vláda udělat?
      praguemonk
  • Pane Topolánku
    21.07.2008 12:35

    Až se cizí investoří zbalí a utečou, protože pro ně už zde nebude výhodné investovat a obchodovat díky silnému euru, tak kdo bude zaměstnávat lidi co zůstanou bez práce? Až se vrátí lidi co pracují v cicině, protože už to nebude díky kurzu zajímavé a radši půjdou na podporu protože i podpora bude pro ně výnosnější, a až všichni obchodníci zkrachují co jsou závislí na turistech, tak bude domalováno a Vaše hospodářství už posilóváním koruny vážnější hrozbu pro Českou zemi nepřinese, protože ráno se vzbudíte a zjistíte že jste také už bez práce. Každopádně volit je moje občanská povinost, ale volit Vás už nebudu nikdy v životě. Taková vláda si nezaslouží ani jeden hlas, když neví co je to ekonomie. Jste tady pro společnost a né pro jednotlivce. S pozdravem Peter.....:(
    Peter...:(
    • Re: Pane Topolánku
      23.07.2008 0:49

      Chtel bych jen dodat,ze az se p.T... to rano vzbudi tak mozna bude bez prace, ale napakovanej s posilovani koruny. Podle jeho komentaru mi pripada ze rust koruny je plne v jeho zajmu.
      Radýě
    • Re: Pane Topolánku
      21.07.2008 12:43

      Oprava k první větě (namísto sílému euru je k silné koruně ) už tady ztoho zkratuji
      Peter....:(
      •  
        21.07.2008 13:32

        Proc se ztrapnujes reakci na vyrok, ktery byl vytrzeny z kontextu a jednoznacne chybne interpretovan? Nemas rad tuhle vladu. V poradku. Ale brat si do huby neoverene informace a na nich stavet svuj negativni postoj je hloupe.
        Jen
        •  
          21.07.2008 13:44

          Neověřené informace?!, Tak k čemu tady lze věřit. Trochu se zamysli a víš já sobec nejsem.
          Peter....:(
          •  
            21.07.2008 13:57

            1) taky mi nepřipadá, že se jedná o neověřenou informaci 2) nepřipadá mi to vytržené z kontextu - vypadá to jako doslovná citace!!! 3) domnívám se, že je jedním z hlavních úkolů premiera bránit dlouhodobé a ne krátkodobé zájmy občanů své vlasti - tady mistr přestřelil, což za několik minut v jiném prohlášení mírnil a korigoval. To, že se pan premier občas chová jako samec od zvířete co dává mléko je bohužel pravda a měl by obšas mluvit pomaleji nebo se k některým otázkám vůbec nevyjadřovat. To, že se ke všemu vyjadřuje obdobný samec z opozice by měl využít ve svůj prospěch a ne se ho snažit za každou cenu v hlouposti trumfovat.
            tk69
            • Euro
              22.07.2008 16:20

              Že nic nemůže udělat ČNB?, jak tady nahoře je psáno. Tak co to bylo od guvernéra Tůmy dneska, že nic ČNB nemůže dělat. Stačilo osm slov a co udělala koruna.Cituji: Silná koruna by mohla vést ke snížení sazeb. Peter....:(
              Peter.....:(
  • Přežijí jen silní
    21.07.2008 12:27

    Vidím, že Topolánek vyhlásil heslo:" Přežijí jen silní" .... můj ČEZ. Navrhuji postavit v ČR samé jaderné elektrárny a stát se světovým výrobcem energie. Všichni pak můžeme pracovat v ČEZ a vydělávat na Topolánka a zbytek vlády .... určitě bude některým dobře. No, možná že mu nejde už o vládu, ale spíše o možnost získat co nejštědřejší příspěvky pro sebe o své "poradce" dokut to ještě jde. Tak nevím, jestli nevolit je lepší cesta pro budoucnost. Kdo že to chtěl v této zemi podporovat střední a malé podnikání ... ? Pravda, Paroubka zrovna v oblibě nemám, ale téhle sponzorské vlády mám už také dost. Chápu, že intervence ČNB jsou vyhozené peníze, ale ústní intervence od politiků alespoň symbolicky podporují fakt, že koruna je nadhodnocená. Ale Topolánkovi o tuto zemi už asi vůbec nejde. Ví, že příštím premiérem už nebude a že je zapotřebí zbytek své vlády využít ve svůj prospěch a prospěch svých "poradců". Chápu, že v politice zrovna nejde o blahobyt lidí, ale že bude někdo jako Topolánek dávat tak otevřeně najevo, kde mu všichni lidé jsou, tak to bych opravdu nečekal. A co jeho strana, bude mít ještě podporu voličů v příštích volbách. Nebo to snad berou jako povinnou výměnu stráží a zajímá je až další volební cyklus. Pravděpodobně se blížíme do období útlumu ekonomiky kam nás úspěšně přivede ODS. Tak ať si to ČSSD užije.
    Alan
    • Re: Přežijí jen silní
      21.07.2008 12:42

      Oprava k první větě (namísto sílému euru je k silné koruně ) už tady ztoho zkratuji
      Peter...:(
  • Odtržení
    21.07.2008 12:10

    Bohužel, již delší dobu je patrné odtržení myšlenkových pochodů této vlády od reality a akcentování řešení druhořadých - naprosto zbytečných jednoduších problémů. Spousta energie se věnuje vytváření umělých problémů, které se pak následně pomalu a těžko ruší - koncepce vytvořit problém - následně ho řešit tak se dá charakterizovat její práce - zdravotnictví, doprava, daňové úpravy je spousta a spousta naprosto zbytečně vyplýtvané energie. Metoda zkouška - omyl. Ministr Nečas s velkou slávou ušetřil 10 mld na sociálních výdajích, aby je za 1.čtvrtletí exportéři na kurzovních ztrátách prodělali 80 mld - což čistě teoreticky mohlo být pře 20 mld na dani z příjmu.
    OH
  • Tedy pánové,
    21.07.2008 11:47

    nejsem žádná topolová fanynka, ale na rozdíl od vás si myslím, že nemá špatné poradce. Na všem by se mělo hledat i to pozitivní. Nemyslím jen cenu ropy v korunách, ale i iniciaci zefektnění podnikání, do které dřív podniky slabší koruna moc nenutila. Nebo třeba menší odchod pracovníků (lékařů, sester, řemeslníků) do zahraničí a návrat těch, kterým se už pomalu nevyplatí platit za gastarbeitery. Rezervy určitě jsou. Turistický průmysl si stěžuje na 30% propad tržeb. Ale co s tím dělá? Pro mnohé turisty se návštěva u nás za rok o polovinu prodražila - vedle efektu směnného kurzu zdražila od ledna i většina kaváren a restaurací od (jsem kavárenský povaleč, tak se vyznám). Nedělá mi (na rozdíl od mnohých turistů) potíž zaplatit za kávu 60, 70 korun, ale když na St.Městě nebo Malé Str. do takového podniku (zejícího prázdnotou) vejdu, začne na mne obsluha lísavě žvatlat cizáčtinou, tak třeba i odejdu. Čili prostor pro orientaci na jiný typ zákazníků tyto podniky zcela jistě mají. A tak podobně určitě i jinde. Ale jsem přesvědčená, že se to i stane, vždyť Češi jsou vynalézaví.
    Kalka.
    • Re: Tedy pánové,
      21.07.2008 11:57

      Já tedy zas jsem skalní pravičák a pragmatik, ale touhle hláškou mě Mirek dostal... Jinak - trefila jsi se do dvou oborů, které se mě docela týkají. Jednak jsem povoláním (a stále zaměstnán jako) zdravotník, jednak soukromě dělám do cestovního ruchu. A tak můžu říct, že sestry odcházejí nyní jako nikdy předtím (kvůli prachům), v našem špitále je kvůli tomu několik oddělení na zavření. A jako majitele malé cestovky mě na jednu stranu posilující koruna citelně krátí na provizích, na tu druhou ale zaznamenávám dvojnásobný počet klientů, kteří kvitují levnější dovolenou. Paradoxně tak na zlevnění vydělám taky. Ale je to za víc práce.
      frantavykopavka
      • Re:FV
        21.07.2008 12:54

        Tak to jen potvrzuješ ze své zkušenosti, že je nutné se přizpůsobit situaci (nabízíš levnější dovolenou - na rozdíl od restauratérů, kteří to kafe za výr. cenu 4kč nezlevní a nezlevní, přestože mají prázdno a tudíž i nulové dýško pro své pingly). Co se týče sester, taky mám nějakou v rodině. Rozhodnutí odejít do ciziny se nedělá ze dne na den, takže ty, které odcházejí teď, se rozhodly a všechno si zařídily daleko dřív. A je důležité jít do ciziny na zkušenou. Pokud se tam nevdají, zhodnotí se to zase doma. Jinak gastarbeiteři v Anglii mají teď docela problém...
        Kalka.
      • :-)
        21.07.2008 12:24

        No v některých oborech to krátkodobě takhle jde. Pokud ovšem stoupne nezaměstnanost a ekonomika spadne do recese, přestane se i cestovat :-)
        tk69
        • Re: :-)
          21.07.2008 12:32

          ... a sestry se vrati do prace, protoze je nebudou v cestovkach moci zamestnant.....
          MilHann
  • Re: anomálie
    21.07.2008 11:36

    Topol je taky krátkodobá anomálie. Co slovo, to perla...
    frantavykopavka
  • Patria a prognoza
    21.07.2008 11:25

    ...jinak jsem taky zjitil, ze Patria opet pruzne zareagovala a snizila EOP pro CZK /EUR na 24,87 a jeste v patek byl 25,11... Zmena nejakych fundamentu v ekonomice??? Nebo jenom "Follow" prognozy?
    MilHann
  • To snad ani není možné,
    21.07.2008 11:14

    že takový ekonomický diletant řídí tuto zemi. Posilující koruna postihne, resp. už postihla především pravicově smýšlející voliče. Exportéry, podnikatele v turistickém ruchu, hoteliéry, cestovní incomingové agentury, pohostinství, zaměstnance zahr. firem s platy v eurech nebo dolarech atd. Výsledkem bude omezení pracovních míst, likvidace exportně zaměřených malých a středních firem, přesun zahr. zastoupení dále na východ, následovat bude zvýžení čísla nezaměstnanosti, zpomalení celé ekonomiky a radikálně snížená spotřeba. Problém se projeví v delším časovém horizontu prakticky ve všech oborech. Už propánakrále, tyhle modré experimentátory nevolte!
    Zahledeny
    • Re: To snad ani není možné,
      21.07.2008 11:21

      ....jenom si nemyslim, ze to postihne predevsim pravicove volice. V konecnem dusledku nejvice na to nejvice doplati volici CSSD a KSCM. Ti, kteri si dnes libuji, jelikoz si mohou koupit levnejsi televizi nebo jet do Chorvatska misto na Lipno nebo si vyslapnout na Zugspitze misto na Rip
      MilHann
      •  
        21.07.2008 12:21

        souhlas, já jako pravicový volič si také nemyslím, že za vlády ČSSD by tu padaly bodřejší výrazy, pouze by si pan Sobotka (na místo pana Kalouska dnes) mnul ruce, pan Paroubek by také pouze vyzdvihoval jak za ten růst mohou zejména jejich politická rozhodnutí...no a exportéři by plakali pouze na jiném rameni...dopad bude samozřejmě plošný, mne jako podnikateli vzniknou a vznikají ztráty, které budou muset být absorbovány trhem, tzn. konečný spotřebitel u nás (ne v zahraničí tam už teď klesá naše konkurenceschopnost) to vše zaplatí ve zvýšených cenách...
        Star
  • Bohužel ....
    21.07.2008 10:52

    Je to bodrý člověk, který nemá potuchy, co se vlastně děje ... Teprve až to zbuchne, tak se zase všichni budou divit, kde se to vzalo...
    Muff
  •  
    21.07.2008 10:44

    Je to opravdu "Modrý PTÁK"
    Homo
  • :-)
    21.07.2008 10:40

    Je to chachar s gulema místo mozku
    tk69
  • Poradci
    21.07.2008 10:26

    Pokud je to opravdu doslovna citace, jeho vyroku , pak je nutne pouze konstatovat, ze poradci p. Topolanka jsou asi experti, ktere jen tak nenajdeme. Za poslednich tydny jsem neslysel zadneho ekonoma ( jak tech jsouci na strane spise CSSD, tak tech spise na strane ODS a liberalu) , ktery jen trochu rozumi makro a mikroekonomii, kdo by se takto nekompetentne vyjadril. Bohuzel.......
    MilHann
    • Re: Poradci
      21.07.2008 10:44

      buď je to vytržené z kontextu nebo p.Topolánek zase plácl vodu vedle, někdy mi příjde, že politici posuzují ekonomiku podle svých platů..možná by u nás neškodilo zpřísnit konkurenční politické prostředí, kdy by se do politických funkcí lidi dostávali za zásluhy a ne podle tváře (radši ani nepíšu podle toho co mají v hlavě)..
      star
      •  
        21.07.2008 10:52

        Taky mě napadlo, že kdyby se Topolánkovi snížil plat o těch 25% o které posílila koruna, že by rychle otočil...
        Azazel
  •  
    21.07.2008 10:24

    Myslel jsem si že nový Michelangelo je Váslav Klaus, ale mr. Topolánek toho umí a ví asi více. Asi vztáhnul posilování koruny (25% p.a.) ve vztahu k růstu efektivity práce ve státní sféře. Euro stejně nebude, protože jedna z největších českých vlastností je, že si musíme udělat všechno sami podle sebe a to se vylučuje s konceptem Eura.
    Rv
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.