Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Lehman Brothers zažádá o bankrotovou ochranu

ČTK: Lehman Brothers zažádá o bankrotovou ochranu

15.09.2008 8:14
Autor: ČTK

Komentář byl doplněn:

New York 15. září (ČTK) - Problémová americká investiční banka Lehman Brothers dnes oznámila, že zažádá o bankrotovou ochranu před věřiteli. Do žádosti ale nezahrne své makléřské aktivity a některé další divize. V noci na dnešek přitom americká centrální banka Fed přijala řadu opatření, aby v případě kolapsu Lehman Brothers uklidnila finanční trhy.
 
Rozhodnutí Lehman Brothers předcházely tři dny intenzivních krizových jednání. O její záchraně v newyorské pobočce Fedu rokovali představitelé státních institucí s šéfy největších bank. Jednou z největších změn v postoji Fedu je možnost, že přijme akcie jako zástavu za mimořádné půjčky v hotovosti. Ve své téměř 95leté historii je to poprvé, kdy Fed na takovou věc přistoupil.
 
Vedle opatření Fedu stojí ještě dohoda deseti největších světových bank vytvořit úvěrový fond 70 miliard dolarů pro případné krizové situace.

Britský úřad pro dozor nad finančním trhem dočasně zastavil londýnské obchodování s akciemi Lehman Brothers Holdings. Centrální banka Británie pak dodala, že monitoruje situaci a že by případně učinila nezbytné kroky pro stabilizaci situace.

Ve Frankfurtu ale akcie amerických finančních institucí klesly s výjimkou Merrill Lynch. Emise Lehman Brothers se propadla o 85 procent. Zato Merrill Lynch, kterou kupuje Bank of America, vyskočila o 38 procent.

158let starou banku Lehman Brothers zatížilo 60 miliard dolarů ve špatných investicích do realit a neschopnost najít investičního partnera, který by ji zachránil. Investiční banka v dnešní ranní zprávě dodala, že zkouší prodat své makléřské aktivity a že je prodej divize správy investic v pokročilých jednáních. Žádost o bankrotovou ochranu předá newyorskému bankrotovému soudu.

Analytici říkají, že se Fed čím dál více pasuje do role věřitele poslední instance pro investiční banky, které se dostanou do vážných potíží. A dodávají, že se centrální banka zřejmě nebojí, že by finanční systém zkolaboval, přestože se jím šíří následky problémů s nesplácenými podřadnými hypotékami.

Kroky Fedu jsou další z řady razantních akcí, kterými se snaží udržet trhy likvidní v době, kdy rostoucí sumy nesplácených hypoték přiměly banky odmítat půjčovat peníze. V březnu Fed například dal k dispozici hotovost, aby usnadnil převzetí Bear Stearns gigantem JPMorgan Chase. Učinil tak v obavách, že by kolaps problematické investiční banky mohl vyvolat krizi v celém systému.

V případě Lehman Brothers ale centrální banka odmítla dát k dispozici peníze daňových poplatníků. Po třech dnech intenzivních krizových jednání ale zajistila, aby byla následná rizika z kolapsu minimální, napsaly agentury Reuters a AP.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data