Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Bank of America koupí za 50 miliard USD firmu Merrill Lynch

ČTK: Bank of America koupí za 50 miliard USD firmu Merrill Lynch

15.09.2008 8:19
Autor: 

Washington/New York (ČTK) - Druhá největší americká bankovní skupina Bank of America se dohodla na koupi největší světové makléřské společnosti Merrill Lynch & Co. Po velmi rušném víkendu na Wall Street dnes banka sdělila, že koupí Merrill za zhruba 50 miliard dolarů (841 miliard korun). Merrilll Lynch patří mezi společnosti ohrožené hypoteční a úvěrovou krizí a dohoda o jejím převzetí přišla v době intenzivních jednání o osudu existenčně ohrožené investiční banky Lehman Brothers.
 
Bank of America disponuje z amerických bank největším objemem vkladů a Merril Lynch má nejvíce drobných klientů na trhu cenných papírů. Spojení obou společností vytvoří globální finanční dům schopný nabídnout většinu finančních služeb pod jednou střechou. Spojená skupina bude o prvenství na americkém trhu soupeřit s dosavadní jedničkou Citigroup.

Bank of America zaplatí za akcie Merrill Lynch svými akciemi v poměru, který dává cenu asi 29 dolarů za akcii. Proti páteční tržní ceně Merrill to znamená prémii 70 procent. Ještě v květnu se však akcie Merrill obchodovaly kolem 50 dolarů a na počátku loňského roku, před vypuknutím hypoteční krize, stály kolem 90 dolarů.

Lehman Brothers dnes oznámila, že zažádá o bankrotovou ochranu před věřiteli. Americká centrální banka sice o víkendu přijala opatření na podporu finančního trhu, prohlubující se krize by však mohla ohrozit existenci dalších společností finančního sektoru včetně Merrill.

Merrill Lynch kvůli hypoteční krizi odepsala za poslední rok ztráty více než 40 miliard dolarů. Někteří analytici však letošní propad jejích akcií považují za přehnaný a poukazují na to, že Merrill má velmi cennou makléřskou divizi v tržní hodnotě přes 25 miliard dolarů. Navíc má například 45 procent na ziskové investiční společnosti BlackRock v hodnotě přes deset miliard dolarů. Současná tržní hodnota Merrill však napovídá, že investoři připisují jejím aktivitám na poli investičního bankovnictví, kde se soustřeďují ztráty z hypoték, zápornou hodnotu.

Bank of America získá podle analytiků převzetím Merrill Lynch silnou pozici v celkem třech oblastech. Bude mít nejlepší a největší makléřské operace v USA, jednu z předních investičních bank světa a významný podíl na nejlepších světových investičních společnostech, uvedl James Ellman z fondu Seacliff Capital. Za riziko pro banku se považuje nedostatečný čas k prověrce účtů Merrill, kde se mohou skrývat další vysoké ztráty z hypotečních cenných papírů.

Spojení již schválily správní rady obou společností. Podle dohody se členy správní rady Bank of America mají stát tři ředitelé Merrill Lynch. Fúze má být završena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Bank of America očekává, že díky převzetí dosáhne do roku 2012 ročních úspor sedm miliard dolarů. Do roku 2010 by podle banky měla transakce příznivě přispět k její ziskovosti.

Bank of America již v nynější hypoteční krizi převzala přední americkou hypoteční banku Countrywide Financial, která se kvůli krizi rovněž hroutila. Podle analytiků se ukazuje, že to asi byl od generálního ředitele Bank of America Kennetha Lewise mistrovský tah, protože nedávné vládní převzetí hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac zřejmě povede k oživení hypotečního trhu. 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m