Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: Vláda schválila rozpočet na příští rok s deficitem 38 mld. Kč

MF: Vláda schválila rozpočet na příští rok s deficitem 38 mld. Kč

22.09.2008 14:57
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Stát by měl hospodařit se schodkem 38,1 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Rozpočet nyní posoudí Poslanecká sněmovna, kde zatím vláda nemá zaručeny hlasy všech koaličních poslanců.

Návrh rozpočtu je postaven na daňových změnách, které připravil ministr Kalousek. Tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým se již nechali slyšet, že daňové úpravy nepodpoří. Změna zákona o daních by měla od příštího roku snížit sociální pojištění pro zaměstnance o 1,5 procentního bodu a zachovat 15procentní daň z příjmu.

Podle vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by přitom vláda měla skončit, pokud se jí nepodaří ve sněmovně státní rozpočet prosadit.

Pokud by sněmovna rozpočet neschválila do konce letošního roku, stát by musel hospodařit podle takzvaného rozpočtového provizoria. Stát by se tedy musel řídit výdaji a příjmy naplánovanými pro předchozí rok. V desetileté historii samostatné ČR zatím sněmovna rozpočet dvakrát neschválila před koncem předchozího roku. V roce 1999 stát provizorně hospodařil do poloviny ledna a v roce 2000 do začátku března.

Navržený rozpočet má podle ministerstva financí zajistit dosažení deficitu veřejných financí na úrovni 1,6 procenta HDP. Pro přijetí eura je podle požadavků EU nutno dodržet tříprocentní hranici. Cílem vlády je nadále deficit snižovat až na 1,2 procenta HDP v roce 2012. Pro letošní rok je naplánován schodek rozpočtu 71,3 miliardy korun. Loni stát hospodařil s deficitem 66,4 miliardy korun.

Naplánované výdaje i příjmy rozpočtu vláda navýšila o 700 milionů korun díky prodeji nemovitostí v majetku ministerstva vnitra a úřadu vlády. Výdaje státu tak budou 1,152 bilionu korun a příjmy 1,114 bilionu korun. O 100 milionů korun byl rovněž posílen rozpočet Bezpečnostní informační služby, a to přesunem peněz v rámci rozpočtu.

Jednu miliardu korun získalo navíc ministerstvo školství, a to na vysoké školy. Celkem 400 milionů přitom získá podle Kalouska školství z Všeobecné pokladní správy a 600 milionů z dotací původně určených pro Státní fond dopravní infrastruktury. Fond ovšem o tyto peníze nepřijde, vláda totiž aktualizovala příjmy z mýtného právě o 600 milionů korun.

Navržený rozpočet ovšem počítá příští rok s růstem ekonomiky o 4,8 procenta, což je dnes podle ekonomů velmi optimistický údaj. Podle nich poroste ekonomika tempem kolem čtyř procent, a příjmy rozpočtu by se tak oproti plánu mohly propadnout o desítky miliard.

"Odhady jsou z poloviny letošního roku. Dnes jsem je již nemohl označit za konzervativní, ale optimistický odhad. Není ovšem mimo realitu," uvedl ministr s tím, že doporučil vládě zatím ekonomickou prognózu neměnit. Nový odhad vývoje ekonomiky chce Kalousek učinit až na začátku příštího roku a případnému negativnímu vývoji přizpůsobit provozní výdaje státu. "Případný propad v příjmech ohrozí maximálně deficit státního rozpočtu. Výdaje totiž dodržíme a neutratíme o korunu více, než bylo schváleno ve výdajových rámcích," dodal Kalousek.

Vládní koalice měla ve sněmovně po volbách polovinu hlasů. Zákony prosazovala díky takzvaným přeběhlíkům z ČSSD. Řady vládních poslanců minulý týden oficiálně opustili poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří vystoupili ze sněmovního klubu vládní ODS. Oba řekli, že daňové změny nepodpoří. Ruku pro ně nechce zvednout ani Vlastimil Tlustý. Místo stovky koaličních hlasů jich tak kabinet má 97. V dolní komoře jsou pak další čtyři nezařazení poslanci - Miloš Melčák, Michal Pohanka, Evžen Snítilý a Petr Wolf. Ti již dříve opustili sněmovní frakci ČSSD.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university