Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maloobchodní tržby v srpnu ukazují na rychlejší zpomalování ekonomiky

Maloobchodní tržby v srpnu ukazují na rychlejší zpomalování ekonomiky

15.10.2008 9:29
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Maloobchodní tržby za srpen klesly meziročně o 3,3 procenta. To je horší výsledek, než jsme čekali my i trh. Částečně se na poklesu podepsal nižší počet pracovních dní, kterých bylo v letošním srpnu o dva méně než loni. Vliv kalendáře však zde není tak výrazný jako u výrobních statistik. I po očištění zůstává pokles tržeb. Čísla ukazují na rychlejší zhoršování ekonomické výkonnosti. Na výdaje za zboží v obchodech má negativní vliv vyšší inflace. V srpnu narostla i nezaměstnanost, což je další faktor působící nepříznivě. Do tržeb se promítá celkové zhoršení nálady spotřebitelů. Rychlé zpomalení vyspělých ekonomik, silná koruna, zhoršení výhledu pro české podniky a tím i pro mzdy a zaměstnanost - to je vývoj, do kterého zapadá i snižování tržeb obchodů. Za celý letošní rok čekáme výrazné zpomalení růstu tržeb v souladu se zhoršeným vývojem ekonomiky. Odhadujeme 2procentní růst tržeb po 7,6 procentech v minulém roce.

Pokles tržeb registruje většina segmentů trhu. Značně se snížily tržby za potraviny, ale pokles zaznamenalo také farmaceutické zboží, kosmetika nebo papírenské zboží. V poklesu pokračují tržby restauratérů a hoteliérů. Propad vykázal obchod a opravy motorových vozidel, naproti tomu výdaje za pohonné hmoty stále rostly. Ceny se sice v srpnu snížily, ale stále jsou výš než minulý rok. Mírně vzrostly také tržby za nábytek, elektroniku nebo oděvy.

Srpnová data o maloobchodních tržbách znamenají riziko směrem dolů pro současné projekce HDP. ČNB pro příští rok nyní počítá s 3,6procentním růstem. Na příštím jednání však může zdůraznit riziko, že ekonomika poroste pomaleji. Na listopadovém jednání se čeká snížení sazeb a je zde otázka rozsahu uvolnění měnové politiky. Dnešní data zvyšují pravděpodobnost, že to bude o 50 bodů.


Váš názor
  • to: kompi
    15.10.2008 10:04

    Ale samozřejmě že je. To jsou data za srpen a to se ještě vcelku nic moc nedělo. Za září budou data opět mírně lepší, protože jsou 2 dny navíc, ale od října už to bude hukot směrem dolů, protože opět bude dnů méně než vloni. HDP nejsou jen auta, ale i tady bude velký problém, mnohem hůř na tom bude stavebnictví, cestovní ruch a služby, zvýší se nezaměstnanost. Mě to jinak než na recesi nevychází, pokud ovšem nejsem ovlivněn přáním, Topolánkem, Kalouskem, Pátrií a ČNB. Jsou to jednoduché počty, které se učí i na základní škole, nic na tom není, stačí si jen nic nenalhávat :-)))))
    tk69
    • Re: to: kompi
      15.10.2008 10:47

      Současnou ekonomickou situaci ve Státech a paniku silně ovlivňuje politika - blížící se volby. To pako Bush s Bernáškem za prdelí udělali republikánům opravdu medvědí službu za poslední 4 roky. A protože Bush je velmi, velmi nepopulární u vopálenejch kluků, tak se všici spojili na podporu černouše. A tak to má už Obama jistý. A bude muset udělat nějaký zázrak (a za prdelí bude mít petrodolary od vopálejech, a nakonec jim prodá ty podíly v bankách, který gov koupí za těch 700 miliard). Tak jako je business vyhlašovat optimismus a a štastné zítřky, tak je business dělat opačnou masáž. Amíkov je zadluženej až po uši, a celej svět je plnej doláčů, draho nakoupenejch v minulých letech. A tak všici budou pomáhat splácet Amíkovský dluh prostřednictvím oslabeného dolaru. Pravda je někde uprostřed, Amíkovský socialismus se bude snažit situaci po novém roce "optimalisovat". Osnovu už napsal Orwell.
      kompi
  • a co jste
    15.10.2008 9:38

    jako čekali. Kdyby jste používali selský rozum a mozek, pak Vám ty čísla musí vycházet. Ať se vám to líbí nebo ne, směřujeme do recese. Jenom hlupák si myslí, že se nás celosvětová krize netýká :-)))))))))))))))))))))))))
    tk69
    • Re: a co jste
      15.10.2008 9:55

      Takový příkrý resultát není na místě. Je rozdíl mezi zpomalováním růstu HDP, nulovým růstem HDP a zápornou HDP. Pak by ovšem se recese projevila i v ČR. A protože SRN zpomaluje na nulu, tak odbyt aut z MB jistě poklesne. A Hyunday to nevykompensuje. Ale nač sis stahovat kalhoty, když je brod ještě daleko, ehm ... že?
      kompi
    • Presne tak to je
      15.10.2008 9:54

      a hodne tomu pomohla silna koruna,ktera je porad jeste silne nadhodnocena.Podivejme se jak diky silne korune krachuji velke podniky viz solo susice a Topolanek nazyva exportery zajmovou skupinou ackoli na exportu je postavena nase ekonomika.Prestoze jsem clen ods tak tyhle blbce uz teda volit nebudu.
      pino
      • Re: Presne tak to je
        15.10.2008 10:11

        Je uplne jedno, koho u nas clovek bude volit. V kazdem pripade je nase zeme ztracena, opakuji ztracena. (c)simpsons
        Cedr
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data