Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paulson: bez záchranných kroků by na tom ekonomika byla hůře

Paulson: bez záchranných kroků by na tom ekonomika byla hůře

26.11.2008 8:21
Autor: ČTK

Washington (ČTK) - Pokud by americká vláda spolu s centrální bankou (Fed) nezorganizovala sérii opatření na podporu největší světové ekonomiky, bylo by na tom americké hospodářství zřejmě mnohem hůře než teď. Řekl to včera americký ministr financí Henry Paulson. Podle něj je ale třeba vyčkat, než se pomoc projeví.
 
Americká vláda začala ekonomiku podporovat balíkem opatření za 700 miliard dolarů (téměř 14 bilionů Kč), který schválila v říjnu. Od té doby sáhla k dalším krokům, jejichž smyslem je zmírnit dopady finanční krize a podpořit úvěrový trh.

"Je naivní si myslet, že když máte co dělat se situací takových rozměrů, stačí schválit zákon nebo učinit jedno opatření a všechny tyto problémy zmizí," řekl Paulson, jehož cituje agentura Reuters. Podle něj je třeba být trpělivý.

Američané se snaží rekapitalizovat finanční instituce a uvolnit napětí na úvěrových trzích. To jsou hlavní příčiny problémů, s nimiž se americká ekonomika teď potýká. Čerstvá statistika ukázala, že největší ekonomika světa ve třetím čtvrtletí vykázala pokles o půl procenta, tedy více, než v předběžné zprávě z konce října.

"My se zaměřujeme na stabilitu a na posílení finančního systému. Nyní už máme nástroje i možnosti, které potřebujeme, abychom mohli spolupracovat s ostatními," řekl Paulson.
 
Ministr řekl, že bude nadále úzce spolupracovat s prezidentem Federální rezervní banky v New Yorku Timothym Geithnerem, jehož nově zvolený americký prezident barack Obama nominoval na funkci ministra financí. Geithner podle Paulsona naprosto přesně ví, co je teď třeba udělat, aby se americká ekonomika dostala z nejhoršího.

Fed se snaží ekonomiku podporovat i levnými penězi a dostupnými půjčkami a včera schválil další opatření. Banka hodlá použít až 800 miliard dolarů (téměř 16 bilionů Kč) na podporu finančního systému. Asi 600 miliard chce využít na odkup aktiv odvozených od hypoték, zbylých 200 miliard dolarů na podporu části trhu, který se specializuje na spotřebitelské úvěry.


Váš názor
  •  
    26.11.2008 9:44

    To je pravda, ale musíte si uvědomit, že jste v začarovaném kruhu a bez cizí pomoci to tak lehce nezvládnete. Požádejte i ostatní, at' se připojí a pomůžou vám. Musíte táhnout spolu za jeden provaz. Dřív nebo později by stejně jako vy i oni museli přijmout sérii opatření. Čím dřív se zapojí do akce, tím dříve bude krize ukončena.
    Zdravý rozum
    •  
      26.11.2008 11:09

      proboha, vzdyt paulson s bernankem a white housem uzakonili zvyseni dluhu usa o dalsi trilion a pul, tohle neni udrzitelna situace. to je jako by ozivovali defibrilatorem uplne zdraveho cloveka. cloveka, ktery se hodne nazral, ale ted se potrebuje vys..., ale paulson a bernanke ty hov.. chteji v tom cloveku udrzet za kazdou cenu. a napoleon sarkozy s merkelovou se pricinlive opici. ani nechci odhadovat dlouhodobe dopady techto akci.
      Azb
    • A vy mu věříte?
      26.11.2008 10:58

      Tohle už jsem někde slyšel...už vím kde: Herbert Hoover: We might have done nothing. That would have been utter ruin. Instead we met the situation with proposals to private business and to Congress of the most gigantic program of economic defense and counterattack ever evolved in the history of the Republic. We put it into action.... No government in Washington has hitherto considered that it held so broad a responsibility for leadership in such times.... For the first time in the history of depression, dividends, profits, and the cost of living, have been reduced before wages have suffered.... They were maintained until the cost of living had decreased and the profits had practically vanished. They are now the highest real wages in the world. Creating new jobs and giving to the whole system a new breath of life; nothing has ever been devised in our history which has done more for ... "the common run of men and women." Some of the reactionary economists urged that we should allow the liquidation to take its course until we had found bottom.... We determined that we would not follow the advice of the bitter-end liquidationists and see the whole body of debtors of the United States brought to bankruptcy and the savings of our people brought to destruction ==== Podobnost čistě náhodná? Mnoho ekonomů je dnes naprosto oprávněně přesvědčeno, že to, co Hoover a po něm Roosevelt udělali vytvořilo z nepříjemné recese Velkou krizi. Když vidím ty miliardy, tak mě napadá jedno pravidlo, které jakoby v krizích přestávalo platit: There ain't nothing as a free lunch...
      ondra
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data