Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: ČEZ nabídne lidem a firmám pevnou cenu elektřiny na rok 2010

ČTK: ČEZ nabídne lidem a firmám pevnou cenu elektřiny na rok 2010

02.12.2008 13:47
Autor: ČTK

Článek byl dále rozšířen:
Praha (ČTK) - Energetická společnost ČEZ nabídne domácnostem a podnikatelům možnost, aby si dopředu zmrazili ceny elektrické energie na rok 2010. Cena elektrické energie na toto období by měla být pevně stanovena na základě aktuálních cen nejpozději na začátku příštího roku. Novinářům to dnes řekl generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman, podle kterého maloodběratelé díky tomu získají jistotu, že jim mezi roky 2009 a 2010 nevzroste cena elektrické energie.
 
"Chceme využít propadu cen (na energetické burze), který nastal v posledních týdnech a dnech k tomu, abychom mohli zafixovat cenu na rok 2010 jak pro domácnosti, tak pro maloodběratele z řad podnikatelské sféry tak, že by jim cena elektřiny na rok 2010 nevzrostla," uvedl.

Pokud si domácnosti nebo podnikatelé přihlásí fixaci cen do konce února příštího roku, budou moci využít aktuální cenu elektřiny na energetické burze. Ve srovnání s letními měsíci, kdy se na burze nakupovala elektrická energie na příští rok, je nyní cena elektřiny podle Romana o více než třetinu nižší. "Tato cena povede ke snížení ceny elektrické energie mezi roky 2009 a 2010," podotkl Roman, který snížení ceny v roce 2010 při fixaci odhadl na jednotky procent ve srovnání s cenami roku 2009.

Domácnosti budou moci spekulovat pouze na aktuální cenu elektřiny, podnikatelé i na cenu, která bude na energetické burze příští rok v lednu a únoru.

"Naší snahou je, aby zákazník nebyl jen trpným objektem, který maximálně může přejít od jednoho distributora (elektrické energie) k jinému, ale aby byl vtažen do rozhodování, které je nutné činit podle pohybu cen," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Energetický regulační úřad minulý týden oznámil, že zákazníci ČEZ od ledna 2009 za elektřinu zaplatí o 9,9 procenta více. Zdražení ostře napadla Hospodářská komora, podle které rostoucí ceny elektřiny již ohrožují malé živnostníky i velké firmy, a odmítla ho politická opozice.
 
Prezident Hospodářské komory Petr Kužel dnes rozhodnutí ČEZ nabídnout fixaci ceny elektřiny přivítal. "Je to pro naše podnikatele velmi dobrý krok, protože cena elektrické energie na rok 2010 bude teoreticky nižší než v roce 2009," uvedl Kužel, podle kterého se podnikatelé díky fixaci ceny elektřiny vyhnou nepříjemným cenovým skokům.
 
Před fixací cen elektrické energie dnes naopak zákazníky ČEZ varoval Spolek proti nemravným cenám elektrické energie (SPONEL). "Fixace cen je vzhledem k současnému prudkému a nesmyslnému zdražování zdánlivě příznivá. Podle předpokladu vývoje cen na rok 2010 však můžeme předpokládat zlevnění elektřiny, pokud ale bude cena na dva roky pevná, domácnosti a malé podniky zlevnění nepocítí," sdělil ČTK mluvčí SPONEL Jiří Chvojka.
 
Plán MPO a ČEZ je podle něj pouze populistickým krokem, kterým si chce vedení společnosti ČEZ naklonit rozhořčené odběratele. "Je jasné, že pokud o rok později ke zlevnění dojde, ČEZ bude fakturovat pevnou cenu a opět tak i přes pokles cen nemravně vydělá na sociálně slabších obyvatelích naší země. Pokud ministr Říman takovou past na spotřebitele podporuje, měl by rozhodně odstoupit," dodal Chvojka.
 
Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž kritiku spolku SPONEL odmítl. "Ani my nevíme, jak se v době finanční krize bude vyvíjet cena elektřiny a dalších komodit na burzách. Právě proto jako jediní ze všech dodavatelů elektřiny v ČR nabízíme volbu ze tří možností," sdělil ČTK. Odběratel si bude moci zafixovat cenu, či zvolit produkty, jejichž cena kopíruje aktuální situaci na burze a mění se každý měsíc nebo čtvrtletí. "Nebo má třetí možnost. Využije tradičního systému a počká na konec roku na nové ceníky, které budou odrážet situaci na trzích v delším, ročním období," podotkl Kříž.
 
Roman dnes nevyloučil, že cena elektrické energie by mohla ještě více klesnout, což by bylo nevýhodné pro odběratele, kteří zvolí fixaci. "Proto jsme vymysleli model volby. Zákazníci si budou moci vybrat, zda využijí dnešní cenu. Pak půjde o drobné snížení ceny. Anebo si mohou říci, že věří tomu, že díky světové krizi půjdou ceny ještě více dolů," uvedl Roman. ČEZ proto zveřejní vzorec, podle kterého bude příští rok nakupovat elektrickou energii na burze a od nějž se budou odvíjet ceny elektřiny.
 
Světová finanční krize má podle Romana vliv na ziskovost skupiny ČEZ. "Dynamika růstu ziskovosti skupiny ČEZ je zpomalena, stejně jako naprosté většiny společností v této finanční krizi, ale není zastavena," podotkl.


Váš názor
  • Kalkulace ČEZu
    03.12.2008 5:41

    90% populace není schopno posoudit zda cena elektřiny poroste a nebo bude klesat. Babičky na vesnicích už vůbec ne. To je to s čím ČEZ počítá. Protože dosud ceny elektřiny jen rostly tak si valná většina myslí že porostou dál a bude chtít fixaci. Jenomže skutečnost je taková že ceny budou v důsledku recese a dalších faktorů klesat a ČEZ vydělá více než kdyby fixyci nezavedl.
    Jarda
  • Jak jsem již zmínil
    02.12.2008 13:09

    Jak jsem již zmínil jinde, je 66-té výročí co Enrico Fermi spustil a uřídil první umělou štěpnou řetězovou reakci a chápu tuto křišťálově čistou a upřímnou nabídku jako malý dárek od ČEZ, velmi vážně zvažuji, že nabídku využiji, je to taková malá úlitba v naturáliích, nezdaněná výhoda, možná dokonce velký krok k tomu, že si naši potomci jednou předplatí elektrickou energii z něčeho co ještě ani neumíme spustit a řídit.
    • Nenažraný Roman.
      02.12.2008 17:15

      Vyčuraný Roman zase chce s lidmi a firmami vydrbat. Začíná mít obavy, že jeho nenažranost je opravdu velice vidět tak hlásá úchylné bludy o fixaci elektřiny. Vždyť jsme v recesi a ta nese zpomalení výroby a tudíž i menší odběr energií. Takže ten vyčuránek bude muset v příštích letech zlevnit, toť vše. Nevím proč mu na to Říman skočil. Nebo je snad jeho mluvčí?
      kiznoh
    • Obrat
      02.12.2008 14:32

      Je zaujimave, ze ked ceny elektriny stupaju, nikto nevola po fixnych cenach- akonahle sa zvysi pravdepodobnost poklesu cien, zrazu je treba zmrazit ceny...klasicka tradingova strategia. S tym rozdielom, ze CEZ je statna firma v monopolnej pozicii na trhu...:)
      Energetic
    • Jsou i jiní než ČEZ
      02.12.2008 13:17

      Chyba lávky. ČEZ opravdu není monopol a dnes si můžete najít jiného, dokonce levnějšího dodavatele.
      Aleš
      • Re: Jsou i jiní než ČEZ
        02.12.2008 13:25

        Opravdu si mohu najít jiného spolehlivého dodavatele ?
        •  
          02.12.2008 13:33

          Třeba E-ON. :)
          Pavel
          • Že by ?
            02.12.2008 17:22

            Že by to byl E.ON kdo dnes protočil ty miliardy na PXE ? :-) :-)
            František Heczko
  •  
    02.12.2008 12:34

    Odmítla ho nejen politická opozice, ale i premiér Topolánek, což zřejmě ČTK uniklo, ale stejně je to jedno. Psi štěkají a karavana (Čez) táhne dál.
    investor
  • Je to past
    02.12.2008 12:29

    Je tržní hospodářství,tak si každý dělá co chce a jenom plaťte a plaťte. ČEZ je velice neseriozní,na to,že je monopol.
    profa
  • Průhledný trik
    02.12.2008 12:24

    Pravděpodobnost, že během celého r. 2009 dále citelně poklesne cena elektřiny je dosti vysoká. Hlavní příčinou přitom nebude probíhající globální finanční krize. Vedení některých velkých podniků již kalkuluje s touto možností. Trik "sjednejme pevné ceny až do r. 2010" je proto až příliš průhledný.
    Detective
    • Re: Průhledný trik
      02.12.2008 13:11

      A nebo to bude úplně obráceně, stejně jako letos. Myslím, že letos na jaře nikdo z Vás nečekal, že ropa bude opět pod 50 USD. Takže opatrně s těmi "zaručenými" odhady, aby jste nesplakali nad výdělkem. Žádná krize netrvá věčně a už při prvním náznaku oživení komodity opět naberou severní směr, je to jen otázka času.
      Pavel
      • Výroky typu: "Nikdo nepředpokládal"
        03.12.2008 9:37

        Výroky typu: "Všichni věděli" nebo "Nikdo nepředpokládal, že" jsou dosti ošemetné. Prostě 1500 analytiků věřilo, že ropa za 120 bude trvalou realitou, hoši z Goldman Sachs krmili bublinu výkřiky o ropě za 150 a vlastenci z Gazprom jeli propagandu "ropa bude za 200". Několik analytiků mělo svých 20-30 důvodů pro výrazný pokles cen ropy. Já považuji cenu 50 až 60 za realistickou nebublinovou. Podobně se již před 3/4 rokem vyjádřilo pár šejků. Z toho plyne: Není pravdou, že nikdo nepředpokládal pokles na kurs XX. Během následujících 6 měsíců se mohou přihodit další neuvěřitelné věci a ropa může dále klesnout. V mezičase může omylem dočasně mírně stoupnout. V čem je problém? K čemu potřebujeme další bublinu? Co tak alespoň špetku realismu? Akce ČEZu s pevnými cenami do r. 2010 je trik. Stejný trik, jako když O2 zavazuje lidi s CDMA EV-DO (data) na 2 roky, ale na jaře chtějí se 4-5 letým zpožděním konečně "rozjet" HSDPA i mimo Prahu.
        Detective
      • ČEZ-další past ?
        02.12.2008 14:12

        Nemyslím si, že jsou obyčejní maloodběratelé fundovaní na to , aby si kupovali elektřinu dopředu....je to jako privatizace , kdy stát rozprodal lidem za 1 000 akcie státních společností a jen málokdo věděl , co vlastně má....a potom ho elegantně chytráci obrali....
        ingkrtek
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university