Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Americké automobilky žádají od státu již 34 miliard dolarů, GM a Chrysleru prý hrozí bankrot

ČTK: Americké automobilky žádají od státu již 34 miliard dolarů, GM a Chrysleru prý hrozí bankrot

03.12.2008 8:15
Autor: ČTK

Detroit (ČTK) - Trojice amerických automobilek, General Motors, Ford (3 USD, 5,88%) a Chrysler (30 USD, 6,07%), přišla v úterý do Kongresu s žádostí o státní úvěrovou pomoc v celkové sumě 34 miliard dolarů (asi 690 miliard Kč). To je mnohem více než 25 miliard dolarů, o něž firmy žádaly ještě v listopadu. Šéfové General Motors a Chrysleru přitom prohlásili, že pokud nedostanou část peněz ještě do konce roku, hrozí jim bankrot.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová vyjádřila po slyšení zástupců automobilek přesvědčení, že pomoc pro automobilový průmysl bude nakonec schválena, protože jiná možnost není. "Domnívám se, že zásah přijde buď ze strany zákonodárců, nebo vlády. Myslím, že je zcela jasné, že bankrot nepřipadá v úvahu," řekla Pelosiová.

Na listopadovém slyšení zákonodárci automobilky vyzvali, aby předložily věrohodné podnikatelské plány, jak si chtějí zajistit dlouhodobější přežití. Také Bílý dům potvrdil svůj postoj, podle kterého musí automobilky před poskytnutím státní pomoci prokázat svou životaschopnost.

Šéfové automobilek vystupovali v Kongresu ve chvíli, kdy údaje z odvětví potvrzovaly pokračující propad automobilového trhu v zemi. Prodej nových vozů GM (5 USD, 5,66%), Fordu a Chrysleru dohromady klesl v listopadu meziročně o zhruba 40 procent. Výzkumná společnosti Global Insight očekává, že prodej automobilů v USA v letošním roce klesne na 13,6 milionu vozů z loňských 16,15 milionu vozů a vyhlídky na příští rok jsou rovněž špatné.

GM požádala o 18 miliard dolarů na úvěrech a úvěrových linkách a upozornila, že čtyři miliardy dolarů potřebuje na zaplacení účtů do konce roku. Chrysler chce sedm miliard dolarů a uvedl, že bez pomoci by mu mohla dojít hotovost počátkem roku 2009. Ford předložil žádost o devět miliard dolarů.

Demokratičtí předáci Kongresu žádají automobilky o závazky k výraznému snižování nákladů a jasný plán opětného získání konkurenceschopnosti. Trojice automobilek z Detroitu ztrácí v posledních letech podíl na trhu ve prospěch zahraničních rivalů. Automobilky z Asie ale i Německa mají v USA také závody rozmístěné vesměs na Jihu a Středozápadě země, jejich náklady na pracovní sílu však jsou téměř poloviční proti Detroitu, který je zatížen nákladnými smlouvami s odbory.

Demokraté si stále představují, že pomoc zajistí vláda tím, že využije peněz ze schváleného programu na stabilizaci finančního sektoru. Bílý dům je však ostře proti tomu a navrhuje využít peněz určených na podporu ekologického vylepšování automobilové produkce.

Poptávka po autech ve Spojených státech nyní prudce oslabuje kvůli recesi a obtížnějšímu přístupu k úvěrům v důsledku finanční krize. V listopadu prodej automobilů včetně vozů zahraničních automobilek klesl meziročně o 36,7 procenta.


Váš názor
  •  
    03.12.2008 8:39

    Docela chápu politiky, že chtějí plnit předvolební sliby, těch 34mld nic neřeší , jen oddálí bankrot. Američani se nenaučí dělat pěkná, úsporná a tím pádem konkurenceschopná auta, ze dne na den. Jejich mentalita a pocit , že jsou pupkem světa to prostě nejde dohromady.
    ViperG
    •  
      03.12.2008 18:48

      chevrolet v evropě neboli deawoo rozhodně nepatri k nejlepsim na svete :d spotreba a vykon... btw. vyvinuly snad nejaky uplne novy typ motoru? ja myslim, ze benzinovy ma proste ucinnost cca 30% a naftovy 40% a nevim o tom ze by treba nekdo vyvinul motor s ucinnosti 60%... tzn. chci-li vyssi vykon musim tam proste pustit vic paliva... to ze 1,2 ma stejny vykon jako stare 2litry je preci uplne o necem jinym
      jeep
    •  
      03.12.2008 10:32

      Myslím, že to tak úplně není. Podívejte se na některé jejich evropské aktivity. Já osobně proti Fordům prodávaným v Evropě nic nemám. Pavel
      Pavel
      • osobne to nechapu, traba GM
        03.12.2008 18:01

        u nas prodava pod znackou chevrolet levne, kvalitni a svete div se usporne vozy. Nove motory ktere ted davaji napr. do Avea (obsah 1,2 a 1,4) jsou uplne nove a patri co se tyka spotreby a vykonu k nejlepsim na svete..... Je to prekvapive ale je to tak. Doporucuji si precist napr. recenzi na auto.cz.
        swen
      •  
        03.12.2008 11:26

        Evropske Fordy jsou vyvijeny evropany a jsou odlisne od tech americkych. Evropska divize Fordu ani takove existencni problemy nema. Americane se proste nemusi naucit delat lepsi auta, protoze US vlada jejich zadluzeni a problemy nekonkurenceschopnosti vyresi dosypanim tech miliard - jak pisou, jina cesta neni. :-) Nerozumim proc by nemohli zkrachovat a jejich zamestnanci by konecne ziskali pracovni mista ve firmach (korejskych, cinskych v USA), ktere maji moderni management a jsou konkurenceschopne. Jestli letos daji 34mld., za pet let budou muset dat 300mld... Jina cesta je. Bankrot. pm
        pmx
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů