Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Sněmovna schválila ponechání daně z příjmů na 15 procent

ČTK: Sněmovna schválila ponechání daně z příjmů na 15 procent

11.12.2008 8:35
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Poslanecká sněmovna včera v závěrečném čtení schválila návrh, aby daň z příjmů fyzických osob od příštího roku zůstala na 15 procentech. Podle dosud platného zákona měla naopak klesnout na 12,5 procenta. Výměnou za vyšší daň se mají snížit odvody na sociálním pojištění o 1,5 procenta. Novela nyní zamíří do Senátu a pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident. Pokud by ji sněmovna neschválila, hrozilo by řadě lidí, že jim v příštím roce vzrostou daně.

Vládní koalice si tak po včerejším schválení státního rozpočtu připsala další úspěch. Návrh však prošel jen těsně, podpořilo ho 86 přítomných poslanců, což byl přesně potřebný počet. Rebelující poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který opakovaně prohlásil, že návrh nepodpoří, se zdržel. "Já jsem se nechtěl připojit pod špatný návrh," zdůvodnil ČTK svůj krok. "Z 12,5 na 15 to není snížení, ale zvýšení daní. Je to jedna chyba nahrazená druhou chybou," dodal. Stejně tak se zdrželi i jeho straničtí kolegové Juraj Raninec a Jan Schwippel. Sociální demokraté byli proti, zdrželi se poslanci KSČM.

Podle pravidel, která nastavila loňská reforma veřejných financí, by od příštího roku klesla zaměstnancům a podnikatelům sazba daně z příjmu na 12,5 procenta. Současně s tím by se ale snížily slevy na dani tak, že by řada lidí v konečném součtu platila daně vyšší než letos. Proto ministerstvo financí přišlo s projednávanou novelou. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) jde o fiskálně šetrné řešení.

Například jednotlivec bez dětí s hrubou mzdou ve výši 15.000 dnes pobírá čistou mzdu 12.150 a od příštího roku si polepší na 12.420 . Stejný člověk s hrubým příjmem 23.000 korun, který dnes pobírá čistou mzdu 17.530 , by měl pobírat v příštím roce podle výpočtů MF Dnes čistou mzdu 17.940 a stejný pracovník s hrubou mzdou 50.000 by si měl příští rok, co se týká čisté mzdy, polepšit z nynějších 35.695 na 36.570 .
Poslanci neschválili návrhy daňového experta ODS Michala Doktora, který chtěl osvobodit dividendy od daně z příjmů, a to již od příštího roku. Od roku 2010 chtěl snížit firemní daně z plánovaných 17 procent na 15 procent. Tento návrh ale také sněmovna neschválila. Koalice ho ale podle něj předloží znovu. "Lze očekávat a já to slibuji, že tento návrh zazní opakovaně," prohlásil Doktor.

Sociálním demokratům se například nelíbilo, že se stát připraví o peníze na aktivní politiku zaměstnanosti. Pokud v důsledku ekonomického zpomalení vzroste nezaměstnanost, nebude mít podle nich vláda dost peněz na to, aby s ní bojovala. "Prošlo to v klasickém schématu: vládní koalice a část přeběhlíků," komentoval výsledek hlasování stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kalousek byl s výsledkem spokojen. Jeho schválení je podle něj dobrou zprávou hlavně pro nízkopříjmové skupiny, protože těm od příštího roku klesnou odvody, a to dokonce i těm, kteří dnes neplatí žádnou daň z příjmu fyzických osob. "Myslím si, že je to jasná odpověď na to, zda vláda Mirka Topolánka je či není ve sněmovně akceschopná," poznamenal ministr.

Kvůli hospodářské krizi Kalousek nevyloučil, že vláda ještě přijde s nějakými fiskální impulzy pomocí daňových nástrojů. Jako příklad uvedl svůj nedávný návrh na daňové odpisy pro plátce daně z přidané hodnoty na všechny auta. "Možná že bude na místě zamyslet se nad některými službami s vysokou přidanou hodnotou lidské práce a uvažovat o jejich možném přeřazení do snížené sazby," uvedl další možné opatření.

Na opakovaný pokus poslanci přijali Kalouskův návrh, který upravuje zdanění zahraničních penzijních fondů. Ministr upozorňoval, že Evropská komise již kvůli tomu zahájila s Českem řízení, protože je přesvědčena, že ČR zvýhodňuje v tomto směru domácí fondy proti zahraničním.

Sněmovna přijala i návrh svého předsedy Miloslava Vlčka. Ten upravuje podmínky daňového osvobození při prodeji podílu ve firmě ze strany zahraniční firmy. Podle Vlčka má zabránit odchodu firem do daňových rájů.
Tato novela zákona o daních z příjmů má platit ode dne vyhlášení.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.