Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Schodek rozpočtu může být příští rok 60 mld. Kč i víc

Kalousek: Schodek rozpočtu může být příští rok 60 mld. Kč i víc

11.12.2008 14:01
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Praha (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek dnes připustil, že schodek státního rozpočtu na příští rok bude kvůli ekonomickému ochlazení možná až o několik desítek miliard korun vyšší, než s jakým počítá vládní návrh. Schodek rozpočtu je naplánován na 38,1 miliardy korun, podle Kalouska by se ale ve skutečnosti mohl pohybovat v rozmezí 50 až 60 miliard korun. Nevyloučil přitom, že v případě nepříznivého ekonomického vývoje by mohl být deficit i vyšší.

"Nemám teď žádný důvod se domnívat, že by měl růst HDP v příštím roce se pohybovat jinde než v hranici dvou až tří procent. To znamená, že mohu říci, že taková realistická úvaha o deficitu za rok 2009 je 50 až 60 miliard (korun)," řekl dnes novinářům Kalousek.

Kalousek nevyloučil i vyšší deficit. "Samozřejmě se může stát, že situace bude horší, pak budou použity jiné fiskální nástroje a i to číslo deficitu bude jiné. Ale v žádném případě nebude trojciferné," uvedl a ohradil se proti informacím tisku, že schodek může příští rok vzrůst až na 140 miliard korun. Jsou to poplašné zprávy, řekl.

Rozpočet na příští rok je podle Kalouska postaven na indikátorech vývoje ekonomiky z letošního jara a nyní se situace změnila. "Víme, že příjmy nebudou naplněny. Pokud nebudou naplněny v rozmezí deseti až 15 miliard, jsem schopen to kompenzovat odložením nějaké méně významné vládní spotřeby a zkrácením provozních výdajů jednotlivých kapitol," řekl.

Pokud bude výpadek příjmů rozpočtu ještě vyšší, tak se to podle Kalouska promítne v jeho deficitu. "Protože další škrty by byly jenom na úkor výdajů do dopravní infrastruktury, do vzdělání a tam unáhlené škrty napáchají více škody než užitku," podotkl Kalousek.

Pokud růst HDP v příštím roce zpomalí na dvě procenta, zvýší se rozpočtový schodek podle hlavního ekonoma Patria Finance na 70 miliard korun. "Při nulovém růstu ekonomiky a bez hledání úspor dosáhne deficit 100 miliard korun," dodal. Tato čísla ale podle něj nezahrnují možné úspory ale ani fiskální stimul, který by nyní ekonomika potřebovala.

Důvodů, proč pochybovat, že by měla česká ekonomika v příštím roce růst o více než dvě procenta je podle Marka navíc mnoho a stále přibývají. "Finanční krize neskončila, napětí na mezibankovních trzích všude v Evropě se opět prohlubuje, tržní hodnocení rizika zemí střední Evropy dále narůstá... Pravděpodobnost, že i česká ekonomika uvízne v recesi se stále zvyšuje," uvedl Marek.

Rozpočet na příští rok schválila v posledních čtení Poslanecká sněmovna ve středu. Celkové příjmy rozpočtu jsou naplánovány na 1,114 bilionu korun. Na daních od firem by měl stát získat přes 130 miliard, na daních od fyzických osob přes 107 miliard. Opozice i vládní kritici z koaličních řad ale již delší dobu tvrdí, že rozpočet se schodkem 38,1 miliardy korun je založen na nereálných odhadech růstu české ekonomiky a schodek bude daleko vyšší.

Na to upozorňují také někteří analytici, kteří přesto schválení rozpočtu přivítali jako dobrou zprávu. Vládě podle nich totiž dává manévrovací prostor pro výdajová opatření ve světle celosvětové krize a investorům jistotu, že vláda je akceschopná. Případné provizorium by sice začátkem příštího roku nebylo katastrofou pro běžné vládní výdaje včetně mandatorních, utrpěly by nicméně výdaje na investice, poznamenal ve středu analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.


Váš názor
  • Blbost kvete
    11.12.2008 15:33

    Jen prostý fakt , že stát ani ČNB nijak neintervenoval v první polovině roku proti spekulaivnímu růstu koruny o téměř 20% (ještě nebyla krize na světě) přišli exportéři řádově o stovky miliard kurzových ztrát, které mohli být částěčně odvedeny v příštím roce jako daň ze zisku ( určitě desítky miliard) , taď jsou firmy spíše na kolenou a krize jim láme vaz, protože po umělém 20% zdražení, již není kam slevovat. Nyní to bude stát na výplatách pro nezaměstnané ještě mnohem více. To je tak prosté a jednoduché, že to snad i ministr financí musí pochopit. OH
    OH
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university