Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E15: Trh s bydlením se v blízké době ode dna neodrazí

E15: Trh s bydlením se v blízké době ode dna neodrazí

02.01.2009 8:58
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejpozději druhé pololetí roku 2009 ukáže, zda budou muset slevit ze svých představ prodejci, nebo spíše zákazníci. Uvádí to páteční vydání ekonomického deníku E15.

Lidé zaujali podle E15 vyčkávací taktiku. To je prakticky jediné, co lze s jistotou konstatovat ohledně nejbližšího vývoje na rezidenčním trhu. Developeři, realitní kanceláře i analytikové se shodují v tom, že potenciální poptávka po novém bydlení stále trvá, a to i navzdory měnící se demografické křivce. Velkou neznámou ale je, kdy se tato poptávka stane opět reálnou. Od toho se bude odvíjet i další pohyb cen.

„Vzhledem k aktuálním informacím o kondici naší ekonomiky není důvod pro nějaké optimistické výhledy do roku 2009,“ konstatuje ředitel prodeje realitní kanceláře Luxus Peter Višňovský. Spíš pesimistou je podle deníku také Kamil Kosman, ředitel úseku realitních obchodů České spořitelny, ovšem jen pro první pololetí nového roku. „Méně jasný je další vývoj, zda se bude situace ještě více zhoršovat, anebo se ve druhém pololetí začne zlepšovat. Pokud ano, přijde v roce 2010 nebo už na konci 2009 oživení poptávky,“ míní Kosman.

Mnozí svými předpověďmi odkrývají, že půjde do velké míry o hru nervů. „Zájemci o koupi pod vlivem informací z médií vyčkávají a oddalují nákup, doufajíce v pokles cen v blízké budoucnosti. Tyto odložené nákupy však nebudou odkládány dlouhodobě a zájemci začnou opět řešit své potřeby,“ doufá marketingový ředitel sítě realitních kanceláří Remax Petr Bárdoš.

„Povolit nervy“ mohou ovšem také financujícím bankám, jak naznačuje Iva Nováková z mezinárodní poradenské firmy King Sturge: „V momentě, kdy některé developerské společnosti nebudou kvůli nedostatečnému množství prodaných bytů schopné splácet úvěry, bude se banka snažit projekt převzít, dokončit ho a co nejrychleji prodat. To může u některých projektů znamenat mírné snížení cen.“ Jak dodává Višňovský, z této situace budou těžit hlavně zákazníci, k jejichž individuálním požadavkům teď budou developeři mnohem vstřícnější. Ceny se podle něho budou pohybovat všemi směry. „Bude docházet k výraznější cenové diferenciaci jednotlivých lokalit a projektů,“ říká Višňovský.
 
Lidem, kteří se rozhodnou změnit bydliště, se tak vyplatí nejdřív podrobně prozkoumat celé spektrum nabídky. Ceny se mohou lišit podobně jako současné názory jednotlivých hráčů na trhu. Někteří developeři dnes tvrdí, že byty kvůli omezenější nabídce projektů v průběhu roku ještě i podraží. Banky naznačují, že by ceny mohly jít dolů, protože developeři budou potřebovat rychle prodat. Realitní kanceláře se přiklánějí ke kompromisu.

„Začíná se stavět méně developerských projektů, lze říci, že až polovina je jich nyní zmražena. I přes tuto situaci ceny nových bytů spíše stagnují,“ říká například Bárdoš z Remaxu.

Další kapitolu představují prodeje starších nemovitostí. „Nadhodnocené panelákové byty zlevní na rozumnou výši před nafouknutím cenové bubliny. Kvalitní starší cihlové byty a rodinné domy si vzhledem k nízké nabídce svou hodnotu podrží,“ tvrdí místopředseda představenstva sítě realitních kanceláří Real Spektrum Jiří Fajkus. Setrvalou poptávku po rodinných domcích v dobrém stavu potvrzuje Remax, který dává dobré vyhlídky také prodeji pozemků. Na druhou stranu však mohou nadlouho zamrznout realitní obchody v regionech, které kvůli jednostranné orientaci na určitou výrobu nejvíc zasáhnou dopady světové ekonomické krize.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.