Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Rusko obnovuje dodávky plynu pro Evropu přes Ukrajinu

ČTK: Rusko obnovuje dodávky plynu pro Evropu přes Ukrajinu

13.01.2009 8:19
Autor: ČTK

Článek byl aktualizován:

Moskva (zpravodaj ČTK) - Ruský plynárenský koncern Gazprom dnes po 8:00 SEČ po šestidenním přerušení začal postupně obnovovat dodávky plynu pro evropské odběratele přes Ukrajinu. Podle odhadu Evropské unie by plyn do Evropy mohl dorazit zhruba za 24 hodin. Gazprom ale uvedl, že plyn bude v Polsku, Rumunsku a v Moldavsku zhruba za 36 hodin.
 
"Zajistěte přepravu plynu na území Ukrajiny. Splňte pokyn," prohlásil šéf Gazpromu Alexej Miller před televizní kamerou. "Pokyn jsem pochopil, přistupuji ke splnění," odpověděl v telefonickém rozhovoru dispečer firmy ze stanice Sudža na rusko-ukrajinské hranici.
 
"Plyn překročil hranici," poté oznámil Gazprom. První metry krychlové plynu překročily pod dohledem mezinárodních pozorovatelů rusko-ukrajinskou hranici okolo 8:30 SEČ. Plyn zatím proudí pouze jediným ze tří potrubí na kompresorové stanici Sudža. Ukrajinci podle společnosti Naftogaz potřebují na přepravu plynu od východu na západ země asi 36 hodin.
 
Ruský koncern podle Millerova pokynu nejprve napumpuje 3,126 milionu metrů krychlových plynu za hodinu pro spotřebitele na Balkánu. Ukrajina podle energetické společnosti Naftogaz od ruského koncernu dostala objednávku na přepravu 76 milionů metrů krychlových plynu během dnešního dne. Běžně potrubím do Evropy putuje okolo 300 milionů metrů krychlových plynu.
 
Podle Gazpromu z první dodávky 76,6 milionu metrů krychlových plynu skoro 63 milionů mají obdržet odběratelé na Balkánu a téměř 14 milionů Moldavsko.
 
Gazprom již dříve sdělil, že puštění plynu je nyní zkušební. Pokud vše bude v pořádku, obnoví standardní přepravu plynu. Upozornění souvisí s hrozbami Moskvy, že dodávky opět zastaví, pokud by Ukrajinci přistoupili k "neoprávněným odběrům" z tranzitu plynu.
 
Situaci ještě může zkomplikovat spor Moskvy a Kyjeva o "technický plyn", s jehož pomocí má být obnoven a udržován tlak v tranzitním plynovodu. Gazprom požaduje, aby Ukrajinci za tento plyn platili tržní cenu, anebo ho nahrazovali z vlastních zásob, což Kyjev dosud odmítal učinit.
 
Ruský tisk je v dnešních komentářích skeptický a varuje před novým konfliktem, pokud Moskva a Kyjev v příštích hodinách spor neurovnají.
 
Podle ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové by Kyjev byl ochoten za technický plyn zaplatit, jakmile bude s Gazpromem podepsána dohoda o cenách plynu a výši tranzitních poplatků na letošní rok.
 
Cestu k obnovení dodávek plynu otevřela smlouva o monitorování dodávek, kterou v pondělí v Bruselu opětovně podepsala Evropská komise, Ukrajina a Rusko. Smlouvu sice všechny zúčastněné strany podepsaly již v neděli, ale Kyjev k ní doplnil deklaraci. V reakci na to Rusové prohlásili dohodu za neplatnou.
 
Řada evropských zemí tak byla i v pondělí bez dodávek ruského plynu. Nejhorší situace je zřejmě na Balkáně, kde jsou některé země stoprocentně závislé na ruské surovině. Bez ruského plynu je už šestým dnem Slovensko, které vážně uvažuje o obnovení činnosti jednoho reaktoru jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice.
 
Rusko-ukrajinský spor postihl i Česko, ruský plyn ale nahradila surovina ze zásobníků a Norska a přerušením dodávek nebyly postiženy ani firmy, ani občané.
 
Spor Ruska a Ukrajiny se zdramatizoval, když ruská plynárenská firma Gazprom přestala na začátku ledna posílat plyn Ukrajině, protože se s ukrajinským Naftogazem nedohodla na nové smlouvě s novými cenami.
 
Přes Ukrajinu do Evropy obvykle putuje 80 procent ruského plynu, který kryje asi pětinu evropské spotřeby.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.