Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HK: Ekonomika se propadne do recese, podniky nemají zakázky

HK: Ekonomika se propadne do recese, podniky nemají zakázky

22.01.2009 17:35
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - České hospodářství se letos podle aktuálních informací z podnikové sféry propadne do recese. Podniky v lednu vyrábějí a prodávají téměř minimálně, protože nemají zakázky, uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Komora proto navrhuje například nezvyšovat úrokové sazby, zvýšit počet státních zakázek, pokračovat ve snižování daňové zátěže podnikatelů či omezit tlaky na růst mezd ve všech sférách.

"Vláda i opozice, firmy i odbory by měly spojit své síly ve snaze nalézt řešení stávajících obtíží a minimalizovat tak dopady škod na tuzemský průmysl a hospodářství," zdůraznil Kužel. V cestě úspěšného rozvoje českého hospodářství podle něj stojí vysoké ceny energií, nepřiměřený tlak na růst mezd, nestabilní měnový kurz, byrokracie a složitá administrativa, vysoké daňové zatížení a odvody firem, nedobudovaná dopravní infrastruktura a přílišná závislost ekonomiky na automobilovém průmyslu.

Komora považuje za nutné podpořit ekonomický rozvoj a stabilitu ekonomiky v měnové a finanční oblasti nesnižováním objemu financování firem, nezvyšováním úrokových sazeb a kapitálovým posílením Českomoravské záruční a rozvojové banky s jejím využitími na zajištění zakázkového financování především malých a středních podniků.

Při podpoře konkurenceschopnosti chce vedle zvýšení počtu státních zakázek podpořit maximální využívání tuzemských energetických zdrojů a surovin, zamezit nekontrolovatelnému růstu cen a energií, posílit kapacity a zlepšení přístupu podniků k produktům České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Dále doporučuje orientaci na oblasti s vysokou přidanou hodnotou, zásadní změnu řízení vědy a výzkumu se zaměřením na průmyslové inovace s propojením na vysoké školy a prohloubení a zpřístupnění služby poskytované agenturou CzechTrade.

U daní a pojištění žádá komora pokračování v započatých reformách, zejména snížení daňové zátěže u podnikatelů. Dále pak stanovení záloh na daně podle aktuálních hospodářských výsledků a nikoliv na základě výsledků z roku předchozího roku nebo zdanění produktů z ropných produktů a derivátů na minimální úrovni, která se slučuje s limity uvedenými v evropské směrnici.

Podnikatelé volají také po omezení tlaků na růst mezd ve všech sférách, přehodnocení a odložení některých záměrů EU v oblasti životního prostředí, jako je například odložení účinnosti opatření pro nakládání s chemickými látkami "Reach“.

Negativní dopady světové hospodářské a finanční krize se negativně projevují i v České republice, v listopadu loňského roku poklesla průmyslová výroba nejvíce v rámci celé Evropské unie a nepříznivý trend se nezvrátil ani v úvodních týdnech nového roku.


Váš názor
  • Splnit tyto požadavky by znamenalo vrátit se do plánované ekonomiky
    22.01.2009 20:17

    Pod všechny požadavky, která v článku prezident HK jmenuje se lze podepsat. Všechny do jednoho pomáhají hospodářství, plánování firmy, hladkému běhu mikro- i makro- ekonomiky. Kdyby bylo okolí takové jaké autor požaduje byl by to krásný život. Ovšem při hlubším přemýšlení si uvědomíme, že by to nebyl tržní mechanismus, ale plánovaná ekonomika - ceny pevné, garantované, vše snadné, o naše problémy se někdo postará a vyřeší. Ovšem zavedli jsme (po 40 letech nesmyslného systému) tržní mechanismus ekonomiky, aby to byli právě podnikatelé, hospodářské subjekty, které budou hledat nejlevnější a nejsnazší cestu pro řešení nerovnováhy, pro nasycení spotřebitelů, kteří budou bojovat o peníze a přízeň klientů. A odměna není zanedbatelná – zisk, mzdy, odměny, tvorba kapitálu. Takový je princip kapitalismu - free market economy. Nynější situace je bezesporu, pro Čechy navyklé za posledních 10 let růstu, značně nepříjemná, ale není to žádná krizová situace. Není to válka, není to ekologická nebo živelná katastrofa celorepublikového rozsahu. A tak my – konzumenti – očekáváme, že podnikatelé zapnou své síly a překonají nynější potíže, budou nám ochotni schopni poskytnout své služby, výrobky. A nezapomeňme, že polovina spotřebitelů je večer doma při večeři spotřebitelem, ale ráno z nich jsou podnikatelé nebo zaměstnanci podnikatelů, kteří musí napnout všechny své síly. V souvislosti s finanční a následnou hospodářskou krizí se stalo zvykem požadovat po někom pomoc, aby kdosi jiný pomohl. Jenže nelze postavit svět, kde dobré stránky si někdo nechá (zisk) a náklady v špatné době ponese někdo jiný (stát, daňový poplatník). Ano, se slovy prezidenta HK můžeme souhlasit, ale splnit je všechny na nejvyšší míru je nesmyslné a nemožné. AM
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data