Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Tomšík (ČNB) varuje před radikálním snížením sazeb

Tomšík (ČNB) varuje před radikálním snížením sazeb

27.01.2009 11:56
Autor: 

Česká národní banka má prostor pro snížení klíčové úrokové sazby na příštím měnovém zasedání, uvedl podle agentury Bloomberg člen bankovní rady ČNB Vladimír Tomšík. Varoval však před radikálním snížení sazeb ve chvíli, kdy koruna oslabuje.

Pokračování článku je dostupné jen klientům placených služeb Patria Plus / Investor Plus případně uživatelům platformy Patria Direct. Pokud jste klientem těchto služeb, potom je nutné se Přihlásit.

Patria Plus / Investor PlusV rámci placeného informačního servisu získáte přístup ke kompletnímu zpravodajství www.patria.cz bez jakýchkoliv omezení. Veškeré zprávy, komentáře a horké zprávy jsou zobrazovány terminálovou metodou (bez nutnosti obnovovat stránku) bez zpoždění a v plné verzi. 

Nejen zpravodajství, ale i další služby získáte v Patria Plus / Investor Plus - sms a e-mailové zpravodajství, data z finančních trhů v reálném čase, kompletní analytický servis, rozsáhlé databáze časových řad ke stažení, prognózy vývoje a valuace, ekonomické fundamenty, nástroje a kalkulátory... více


Váš názor
  • prudké snížení sazeb je velmi riskantní
    27.01.2009 14:14

    p. Tomšík zcela správně varuje před dalším snižováním sazeb a to hned ze tří důvodů. 1. pozitivní dopad na ekonomiku malé snížení repo sazby o 25 či 50bps stejně nebude mít téměř žádný. Delší sazby to příliš neovlivní a celkové sazby bank na úvěrech zůstanou přinejlepším stejné díky zvyšující se rizikové marži. 2. Prudké snížení sazeb může velmi oslabit korunu. Ještě dost podniků má kurzové zajištění, které je v tuto dobu již tak silně ztrátové - další propad koruny by přivedl tyto podniky a potažmo banky do velkých problémů. 3. Léčit ekonomiku tím, čím se zkazila (tj. další dávkou levných peněz) je sice hezké z krátkodobého hlediska, ale cesta do pekel z dlohodobého hlediska.
    bankéř
    • Re: prudké snížení sazeb je velmi riskantní
      27.01.2009 14:49

      Zajistenim se exporter chrani proti pohybum kurzu, tim ze si fixuje smenny kurz, takze mu je v podstate jedno kam se koruna vyda. Zadne ztraty z pohybu kurzu nema. Exporter, ktery se nezajistil, na oslabovani koruny vydela. Takze bod 2 bych klidne skrtnul. O 1 se da polemizovat.
      Tral
      •  
        27.01.2009 15:04

        Proboha, kdo ti tohle povídal? To je sice hezká teoretická poučka, ale v praxi je to jinak. Pokud se podnik zajistil na příštích pět let na 100% exportu na úrovni CZK/EUR 25 a CZK oslabila na 28 tak má ztrátovou pozici jako hrom. Vtip je v tom, že ta pozice se vytvoří hned, ale cash flow z exportů přijde až během těch pěti let. Banka má obvykle stanovené maximum této negativní pozice a pokud ji klient překročí, tak je povinen část pozice zlikvidovat tak, aby se do limitu vešel (a to nemluvím o stituaci, kdy podniku vypadnou nasmlouvané/očekávané exporty a žádné cash flow na settlement nepřijde a podnik to musí zaplatit ze svého). Další oslabení CZK by určitě vedlo přesně k této situaci.
        bankéř
    • Re: prudké snížení sazeb je velmi riskantní
      27.01.2009 14:24

      podle mě si naprosto odporuješ v bodech 1 a 2, dále přece i evropští exportéři se zajištovali na EURO proti dolaru a stejně ECB sazby snížila a snižovat bude (ač na těchto zajištovacích operacích evropští exportéři taky výrazně tratí). Nakonec se stejně, pokud ted sníží sazby jen o 0,5 pb nevyhnou dalšímu snižování. Ekonomická situace je k tomu bude nutit.
      ...
      •  
        27.01.2009 14:52

        Můžeš být konkrétní v čem si odporuji? Srovnání s ECB pokulhává (platí jen v tom, že se dlouhodobě ČNB snaží být na či lehce pod sazbami ECB, ale to nemusí platit za každých okolností). Nevím, jak moc jsou zahedgovaní evropští exportéři, ale zato dobře vím, jaké jsou pozice českých vývozců - masivní. Navíc srovnáváš nesrovnatelné, podíl exportů v české ekonomice je přeci jen o dost větší než podíl exportů v eurozóně.
        bankéř
  • sazby CNB
    27.01.2009 12:10

    možná by se, ale mohl koukat i na to co dělá ECB..oni ti naši centrální bankéři si myslí jak jsou neomylní..viz předchozí odhady růstu HDP a neotřesitelná pozice české koruny..ted už si alibisticky dělají i alternativy se slabším růstem..podle mě budeme moc rádi za to, že nebudeme v záporném rustu
    ..
    • Re: sazby CNB
      27.01.2009 15:10

      tak za prvé, nevím proč když podle tebe snížení o 0,25-0,5 nebude mít významný vliv, tak proč ho vůbec dělat..to pak nemá smysl a pak tam teda nemusí bankéři vůbec sedět. Pak se tedy musí provést snížení výraznější, které stejně dřív nebo později příjde. Takže nevím proč si myslíš, že Tomšík správně varuje před dalším snižovaní sazeb, když nízké snížení dle tebe nic neřeší. S tím , ale souhlasím..že nízké snížení nic neřeší. No a za druhé tvrdíš, že by měli problém exportéři s výraznějším snížení sazby..tak co jako podle tebe dělat? Evropští exportéři z hlediska celosvětového řeší stejný problém z hedgingem proti USD, ikdyž je pravdou, že poměr k českým exportérům zahedgovaných k EURu je jiný, nicméně jde o stejný princip. A další věc potenciálně vyšší inflace, o kterou se Tomšík opíra, může být pohlcena daleko větším propadem českého průmyslu a potažmo propadem HDP, takže to může být s velkou pravdepodobností lichý argument
      ..
      •  
        27.01.2009 15:30

        trochu se točíme v kruhu, bohužel ti chybí vhled do praxe dnešního bankovního světa... Snížení sazeb má podpořit spotřebu a investice tím, že pustí do oběhu více peněz a peníze zlevní, takže se podnikatelé mají více zikových podnikatelských záměrů, které jsou banky ochotné financovat. To samé je v bledě modrém je u lidí a spotřeby. Dneska banky stejně téměř na nic nového nepůjčují, takže tento mechanismus nefunguje. Pokud CZK oslabí a podniky na tom vyseknou ztrátu, tak jim banky sníží i současné úvěrové limity.
        bankéř
    • Re: sazby CNB
      27.01.2009 13:23

      na pomerne dobrem ekonomickem blogu fistfulofeuros.net odhadujou, ze CNB bude jedna z prvni bank v evrope drzicich temer nulove sazby. podle me se nasi bankeri akorat nesnazi panakarit navenek. jinak zaporny rust v 09 je podle me tutovka.
      teomax
      • To teoretik maximalista
        27.01.2009 15:22

        Jsem rád, že někdo má konečně tutovku. To mají i gambleři, sázející ve Sportce d;-))
        kompi
        • Re: To teoretik maximalista
          28.01.2009 0:53

          tak tutovka to je vzhledem ke strukture nasi ekonomiky. jestli si nekdo mysli, ze nase exportne zamerena ekonomika (z nejvetsi casti prave na produktech na kterych se nejvice v recesi setri) bude vesele rust(1-2%) pres obrovske propady HDP vsude jinde po svete, tak je asi blazen...
          teomax
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data