Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila protikrizový plán

Vláda schválila protikrizový plán

16.02.2009 16:32
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Vláda dnes schválila balíček protikrizových opatření. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Mirek Topolánek. Materiál, který vzešel z Národní ekonomické rady vlády, počítá například se slevou na sociálního pojištění, zrychlením odpisů nebo osvobozením malých podniků a podnikatelů od placení záloh daně z příjmu. Balíček naopak neobsahuje zavedení švarcsystému nebo šrotovné. Opoziční sociální demokracie považuje vládní protikrizový plán za nedostatečný.

"Hlavním úkolem Národního protikrizového plánu vlády je zmírnění růstu nezaměstnanosti a udržení stability veřejných financí. Zhruba polovina opatření byla realizována od září loňského roku do dnešního dne, proto odmítáme, že vláda zaspala," uvedl dnes Topolánek.

Celkové přímé výdaje na protikrizová opatření činí podle premiéra 1,9 procenta hrubého domácího produktu, což je kolem 70 miliard korun, dalších 22 miliard vyplývá z odpuštění placení záloh na dani z příjmu.

Schválené návrhy se dále týkají například snížení poplatků na železnici o pětinu, zajištění regionální dopravy, garancí za úvěry Českomoravské záruční a rozvojové banky, zateplování budov nebo investic do vědy a výzkumu.

"Schválený balík opatření je pravděpodobně tím nejlepším, co v dané situaci a s existujícími omezeními zdrojů lze uplatnit. Opatření nemohou uchránit ekonomiku před recesí, dodají jí ale určitou flexibilitu, aby mohla rychle zareagovat tehdy, až dojde k oživení poptávky na exportním trzích," uvedl analytik UniCredit (1 EUR, -8,76%) Bank Pavel Sobíšek. Za podstatný považuje důraz na pomoc podnikové sféře, spíš než domácnostem.

"Je to každopádně dobrá zpráva a vnímáme to především jako impuls pro další vývoj České republiky... Věříme, že tyto návrhy budou co nejdříve schváleny v parlamentu a uvedeny v život," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Negativním stránkou opatření je podle Sobíška zvýšení schodku veřejných financí. "Za podstatné ale považuji, že prostředky vydané na boj s krizí převážně nebudou projedeny, nýbrž investovány ve prospěch budoucího růstu ekonomiky," uvedl. Schodek veřejných financí zřejmě letos podle něj dosáhne nejméně 4,5 procenta HDP.
Podle ČSSD protikrizový plán stejně jako letošní státní rozpočet vychází z nereálných předpokladů o vývoji ekonomiky v letošním i příštím roce. Vláda podle ČSSD nepochopila hloubku problému, kterému čelí česká ekonomika, a její plán letošní vývoj ekonomiky fakticky neovlivní. Přijatá opatření jsou mělká a vláda s nimi přichází pozdě, prohlásil na dnešní tiskové konferenci ČSSD její stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Nesouhlasí s tím, že plán počítá s letošním růstem ekonomiky o 1,4 procenta. "Vláda v tomto plánu nepřipouští to, že by se česká ekonomika mohla v letošním roce propadnout do recese," uvedl.

Zrychlení odpisů na jeden a dva roky podle odpisových skupin by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana mělo platit pouze dočasně, a to do 30. června příštího roku.

Slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele mají podle premiéra zamezit propouštění především nízkopříjmových skupin obyvatel. Tímto opatřením by podle něj mohl stát zachránit 50.000 až 70.000 pracovních míst. "Cílem všech opatření je stimulovat vyšší míru zaměstnanosti, než ekonomika v dané chvíli potřebuje. Zároveň tím chceme zmírnit potenciální růst nákladů na různé sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti," uvedl Topolánek.

Vláda dnes zařadila mezi protikrizová opatření i prominutí placení záloh daně z příjmu u podnikatelů a podniků, které zaměstnávají maximálně pět zaměstnanců. Podle vlády navrhované opatření může přinést pomoc ve výši až 22 miliard korun. Návrh nahrazuje uvažované vrácení daní podnikatelům za rok 2007 a mělo by platit jen letos.

"Paušální odpuštění záloh na daň z příjmu by mělo pozitivním způsobem ovlivnit finanční situaci mnoha podnikatelů. Úspěšná realizace záměru bude vyžadovat poměrně silnou informační kampaň v rámci médií a rovněž tak ze strany finančních úřadů, jinak hrozí riziko, že značná část podnikatelů zálohy uhradí," uvedl Marek Romancov z poradenské společnosti Deloitte.

Ekologické Hnutí Duha dnes protikrizový balík rovněž přivítalo. Ekologická organizace připomněla, že například program zateplování domů nejen oživí ekonomiku a vytvoří nová pracovní místa, ale také sráží exhalace skleníkových plynů a rodinám ušetří tisíce korun na účtech za teplo.

Návrhy jsou podle Topolánka stále pracovní. "Ten konkrétní materiál přijde až do Poslanecké sněmovny ve středu," upozornil premiér. Většinu opatření lze podle premiéra zavést pouze rozhodnutím vlády. Legislativní změny se týkají podle něj insolvenčního zákona, zákona o sociálním pojištění a zákona o dani z příjmu ohledně odpisu. "Legislativní návrh musí projít vládou a předložíme je na březnovou schůzi sněmovny," dodal.

K další činnosti Národní ekonomické rady vlády Topolánek uvedl, že rada bude nadále pomáhat při předsednictví Česka v EU, konkrétně při přípravě březnového summitu věnovaného ekonomické krizi. Následně by NERV měl pomáhat premiérovi i při přípravě české a evropské pozice v rámci summitu G20, který se v dubnu uskuteční v Londýně.

Výběr z protikrizových opatření

- sleva na sociálním pojištění - maximálně do výše 1,15násobku hrubé mzdy. Dopad do rozpočtu 18 miliard korun.
Záměr: Zachovat 50.000 až 70.000 pracovních míst.

- rychlejší odpisy majetku ze tří let na jeden rok u 1. skupiny, z pěti na dva roky u 2. skupiny. Zvýší volné prostředky živnostníků o devět miliard korun.
Záměr: Pomoci malý podnikům a nechat jim volné peníze

- rozšíření uplatnění odpočtu DPH u automobilů (je již projednáváno v Poslanecké sněmovně). Dopad do rozpočtu 3 miliardy.
Záměr: Podpořit prodej automobilů a podpořit automobilový průmysl

- snížení sazby sociálního pojištění o 1,5 procentního bodu
Bylo již schváleno a platí od ledna, dopad do rozpočtu 18 miliard korun.
Záměr: Snížit daňové zatížení

- snižování daňové zátěže podniků - platí od ledna

- snížení poplatků na železnicích o 20 procent. Záměr: pomoc dopravě

- zajištění regionální dopravní obslužnosti ve výši dvou miliard korun.
Záměr: Ulehčit regionům, které budou krizí postiženy

- garance a podpora úvěrů - ČMZRB získá letos 1,8 a příští rok 2,7 miliardy korun.
Záměr: Podpořit podnikání a činnost podniků

- snižování energetické náročnosti budov - ekologické vytápění, tepelná čerpadla, posílení programu Panel.
Záměr: Podpora zakázek a úspora energií

- podpora exportu - Zvýšení kapitálu v České exportní bance a podpůrných prostředků v EGAP.

- podpora podnikatelů v zemědělství ve výši 3,2 miliardy korun

- investice do výzkumu a vývoje ve výši 32 miliard korun včetně peněz z EU. Dlouhodobý cíl na podporu ekonomiky

- investice do dopravní infrastruktury - Ve Fondu dopravní infrastruktury bude přes 90 miliard korun.
Záměr: Zakázky pro podniky v době krize

- posílení dalších výdajových oblastí, například obnova venkova

- OSVČ a právnické osoby s počtem zaměstnanců do pěti osob budou v roce 2009 osvobozeni od placení záloh daně z příjmů. Záměr: ulehčit podnikatelům, alternativa k navrhovanému vrácení daní za rok 2007

- insolvenční návrhy - opatření pro firmy v konkurzu a větší bezpečnost pro zaměstnance těchto firem a zabezpečení jejich příjmů.
Záměr: Ulehčit firmám a omezit propouštění

- zrychlení vratek DPH u podniků a podnikatelů, kteří podají přiznání elektronicky.
Záměr: Nechat podnikům více volných prostředků

- pomocí peněz ze strukturálních fondů podpora firem, které by zorganizovaly vzdělávaní zaměstnanců by musely propouštět nebo utlumit činnost. Stát jim bude refundovat až 80 procent platu zaměstnanců včetně odvodů na pojištění.
Záměr: Zamezit propouštění


Váš názor
  • 140 miliard
    16.02.2009 17:47

    Vážení soudruzi z vlády mám taky návrh jak ušetřit. Zruště půlku státní správy například ekonomický institut pod vedení pana Macha, pak ministerstvo práce, konečně se dohodněte na osmém a devátem pádu češtiny: korytativu, komunálu a máte v na stole v českých 140 miliard. PS. Na hlídání již nyní pana zbytečného na pražském hradě, pana Václava Klause zvoleného komunisty by jistě stačilo max 16 vojáčků. Děkuji za pozornost. Soudružko Šichtářová koruna je na 29 za Euro.
    mereja
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data