Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJE: Obamova politika prodlouží recesi a zpomalí oživení

WSJE: Obamova politika prodlouží recesi a zpomalí oživení

04.03.2009 12:07
Autor: ČTK

New York 4. března (Wall Street Journal Europe/ČTK) - Politika prezidenta Baracka Obamy se stala součástí ekonomických problémů USA, protože již začíná zpomalovat hospodářské oživení a prodlužovat recesi. Signalizuje to především akciový trh, raný barometr ekonomického vývoje. Napsal to v dnešním komentáři ekonomický list Wall Street Journal Europe (WSJE).

Dow Jonesův akciový index vstoupil do tohoto roku na úrovni 9034 bodů, což bylo nejvýše od podzimní eskalace finanční krize. Za dva měsíce však klesl o 25 procent na 6763 bodů, nejníže od roku 1997. Trh tím podle WSJE vysílá signál, že Obamova politika se stává součástí problému.

Američané Obamovu éru vítali s nadějí, pod jejímž heslem prezident vedl svou kampaň, po pěti týdnech jeho vládnutí je však jasné, že Obamova politika jinak normální proces ekonomického oživení zpomaluje a dokonce možná zastavuje. "Tým Obama" tím, že trestá podniky a mrhá vzácnými veřejnými zdroji, vytváří podle deníku ještě více nejistoty a méně důvěry, což bude mít za následek delší období recese nebo podměrečného růstu.

Demokraté, kteří nyní ve Washingtonu vládnou, to nechtějí slyšet, protože si zvykli svalovat vinu za všechno špatné v ekonomice na bývalého prezidenta George Bushe. Obama sice zdědil neobvykle hlubokou recesi, je ale také pravda, že ta již trvá dost dlouho na to, aby stačila vymazat excesy, které k ní vedly. To, co kleslo, musí jít opět nahoru, pokud ovšem zdroje oživení nenaruší destruktivní politika, píše list.

Zdroje pro oživení se přitom podle WSJE formují již déle - prudký pokles cen ropy a dalších komodit, dostatek finanční likvidity díky postupu centrálních bank, pokles cen domů směrem k historickému trendu, zmírnění úvěrového napětí i oživení na trhu firemních dluhopisů. Nadějný vývoj akcií ke konci roku 2008 přitom naznačoval, že ekonomický růst by se mohl obnovit do druhé poloviny tohoto roku.

Co se tedy v posledních dvou měsících stalo, ptá se WSJE. Žádný nový vnější šok na ekonomiku nedolehl, směnné kurzy i jiné ceny se stabilizovaly a neobjevila se ani žádná zvláštní bezpečnostní krize ve světě. Realita těžké recese byla do cen akcií zahrnuta již v posledním čtvrtletí loňského roku.

Nové je to, že Obama představil svůj program a přístup k vládnutí. Jedním z nepříznivých odhalení byla jeho volba soustředit se spíše na redistribuci příjmů než na podporu růstu. Většina jeho "stimulačních" výdajů je věnována na sociální programy, nikoli projekty veřejných prací, a téměř veškeré snížení daní je určeno k udržení příjmů, nikoli ke zlepšení pobídek k práci a k investicím.

Podobné omyly dělá jeho ministerstvo financí ohledně sanace finančního sektoru. Podle WSJE by měly zdroje státu napomáhat při likvidaci špatných aktiv, která od vypuknutí finanční krize ochromují banky, většina kroků Obamova týmu se však spíše než na nápravu a oživení financí zaměřuje na záchranu jednotlivých ohrožených institucí jako Citigroup nebo AIG. To vše je podle listu jen mrhání veřejnými penězi.

Akciové trhy dál výrazně klesly poté, co Obama minulý týden představil své rozpočtové plány. To není žádné překvapení, protože celý dokument je podle WSJE vyhlášením nepřátelství ke kapitalistům v celé ekonomice - od farmaceutických firem přes poskytovatele studentských půjček a investory až po všechny, kdo používají energii z fosilních paliv. "A každý investor teď už ví, že v roce 2011 ekonomika dostane úder v podobě dalšího zvýšení daní, pokud ovšem Obama nedá šéfce Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové volnou ruku k tomu, aby to udělala ještě dřív," píše list.

Mezitím Kongres požaduje, aby banky poskytovaly více úvěrů, i když na ně útočí a hrozí, že umožní soudcům přepisovat hypoteční smlouvy. Mocní v Kongresu přitom zesměšňují a trestají právě ty kapitalisty, kteří jsou pro úspěch oživení nepostradatelní, a Obama jim na to neřekne ani slovo. Výsledkem této situace je kapitál ve stávce a návrat obav z hlubšího ekonomického propadu. "To není cesta, jak vrátit poraněné ekonomice zdraví," píše WSJE.

Slyšíme-li pak, co o víkendu říkají Obama a personální šéf Bílého domu Rahm Emanuel, není podle listu jasné, zda si něco z toho vůbec uvědomují. Zabývají se totiž šarvátkami s republikány, kteří teď žádnou velkou moc nemají, a namísto řešení ekonomiky raději vstupují do polemik s konzervativním rozhlasovým moderátorem Rushem Limbaughem, jako by právě to od nich teď Američané chtěli.

Možná jen čtou výzkumy veřejného mínění a zjišťují, že mají dva nebo tři roky, než voliči přestanou přičítat vinu za ekonomiku republikánům a Bushovi. Mezitím se ovšem kvůli jejich útokům na podnikatelskou sféru a investory zbrzdí oživení a ekonomický růst bude slabší, než jaký by jinak mohl být, uzavírá WSJE.


Váš názor
  •  
    04.03.2009 12:57

    Teda pardon, ale podle mě je Obama vůl. Dělá Americe ostudu.
    VSE LIMITED
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university