Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koblic & Buhl: Pražská burza změní do tří let obchodní systém, SPAD skončí

Koblic & Buhl: Pražská burza změní do tří let obchodní systém, SPAD skončí

05.03.2009 14:53
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Praha (ČTK) - Pražská burza by zhruba do roku 2012 měla přejít na obchodní systém skupiny vídeňské burzy, pod kterou patří od loňského roku. Skončí tím i obchodní systém pro nejlepší akcie SPAD, kde se tvoří drtivá většina obchodů s akciemi na pražské burze. Na dnešním briefingu to uvedli ředitelé vídeňské a pražské burzy Michael Buhl a Petr Koblic.

Obchodování akcií ve SPAD je konkurenční výhodou pražské burzy a brokeři se budou zřejmě bránit jeho zrušení, nicméně tento systém funguje již více než deset let a je zastaralý, dodal Koblic. "SPAD se téměř dožije 15. narozenin. Na burzovní systém je to obdivuhodný výkon," řekl.
 
Jak Koblic upozornil, o budoucím obchodním systému skupiny vídeňské burzy, která ještě zahrnuje maďarskou a slovinskou burzu, v tuto chvíli není rozhodnuto a bude to předmětem jednání. Dlouhodobou vizí podle Buhla mimo jiné je, aby obchodníci po celém světě mohli obchodovat na všech trzích skupiny za stejných podmínek včetně jednotného vypořádání v eurech.
 
Ředitel firmy Patria Finance, největšího akciového obchodníka pražské burzy, Jan Klenor by byl i po zrušení SPAD u českých akcií pro zachování systému takzvaných tvůrců trhu, na nichž je SPAD postaven. "Důvodem je nedostatek silných titulů na pražské burze. V případě absence tvůrců trhu by hrozily problémy s likviditou," mínil. Tvůrci trhu, což jsou sami obchodníci, neustále nabízejí nákupní a prodejní příkazy. Tvůrce trhu má například i vídeňská burza, podotkl Koblic.
 
Ve SPAD se nyní obchoduje 14 akcií včetně energetické skupiny ČEZ, bank nebo operátora Telefónica O2. Počet akcií by ale mohl klesnout, protože úplné stažení akcií z pražské burzy se očekává v případě výrobce léčiv Zentiva, kterého takřka zcela ovládla firma Sanofi-Aventis. Koblic se neobával možného odchodu developerů ECM a Orco, o kterém se také hovoří. "Není důvod se obávat, že jsou (Orco, ECM) na cestě z burzy," uvedl.
 
Jak Koblic dodal, v uplynulých třech letech akcie na pražskou burzu přicházely, nyní je krize a počet emisí se proto může snižovat, což je přirozený vývoj. Strategie burzy se ovšem v zásadě měnit nebude a dál bude emitenty na trh lákat, protože financování rozvoje akciovým kapitálem má své přednosti.
 
Vedoucí představitelé pražské a vídeňské burzy dnes také představili nové televizní studio umístěné ve vestibulu sídla pražské burzy a připravené ve spolupráci s Českou televizí. Zpravodajství o kapitálových trzích v tuzemsku i zahraničí se díky němu rozšíří. Prosklené stěny studia umožní sledovat dění před a za kamerou i kolemjdoucím. Jak uvedl Buhl, jeho trh nic takového nemá.
 
SPAD vznikl v roce 1998 s cílem podpořit nízkou obchodní aktivitu na pražské burze a zvýšit průhlednost obchodů. Například v lednu se ve SPAD uskutečnilo 89,8 procenta a v únoru 91 procent všech obchodů s akciemi.


Váš názor
  • pan Koblic
    05.03.2009 15:59

    Já si ještě pamatuji jak na jedné akci v roce 2006? vyprávěl, kolik nových "kvalitních" IPO bude do konce roku (3) a zbytek příští rok - 7 až 10. Takže to máme AAA, NWR a VIG - kvalita se nezapře :-) Já vím, že to není jeho vina, ale stejně tak těžko může ovlivnit, zda ORCO a ECM odejdou z burzy.
    oh171
  • A co KOBOS
    05.03.2009 15:22

    KOBOS uz taky nebude? Nebo to je tak trapna drobnost ze se to neresi a pujde to do pryc i se SPADem?
    jr
  • Koblic
    05.03.2009 15:02

    ok, takze v rozhovoru pro HN pan Koblic rika, ze oproti jinym burzam "(...)jsme ve výhodě, neboť máme jiný, takzvaný market making systém. Na tohle potřebujete zkušené a opravdu dobré lidi." a o cca tyden pozdeji rika, ze jde o deset let stary system, ktery je zastaraly. neni nad konzistentni pohled na vec.
    petr666
    • Re: Koblic
      05.03.2009 15:48

      Vždyť si neodporuje - systém, který ke svému fungování potřebuje "zkušené a opravdu dobré lidi" je v dnešní době opravdu beznadějně zastaralý, ba až neprovozovatelný :-( - - - Ostatně, kvůli těm pár titulům, se kterými má v Praze ještě vůbec nějaký smysl obchodovat (ČEZ, KB, EB, O2 + PM?, UNI?) se sotva vyplatí držet při životě extra burzu - být už ČR v €, tak by si je prostě převedli do Vídně a za zbytkem PX spláchli.
      H.B.
      •  
        05.03.2009 15:55

        spor neni o to, jestli je marketmaking spatny nebo ne. jen poukazuji na to, ze p. Koblic na jedne strane onen system vychvaluje, na druhe zatracuje.
        petr666
    • Re: Koblic
      05.03.2009 15:15

      ;o))) jj... tak tomu jsem se taky zasmál :)
      First Knight
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data