Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Mít korunu je nyní výhodné

Singer (ČNB): Mít korunu je nyní výhodné

11.03.2009 8:52
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Pro Českou republiku je podle viceguvernéra ČNB Miroslava Singera výhodné, že v době nynější globální krize používá vlastní měnu a nespěchá se zavedením eura. Koruna nám nezajistí prosperitu, ale utlumí to nejhorší, uvedl Singer v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes.

"Přínos koruny je pro mě naprosto zřetelný. Kurz mohl rozumně oslabit a firmy mohou lépe prosazovat zboží venku, anebo na něm získávat alespoň vyšší marži, když se sníží objem prodejů," řekl v rozhovoru Singer.

Singer spočítal, že kdyby ČR v lednu vstoupila do eurozóny, fixoval by se kurz na 22,70 za euro. "Ekonomice by se určitě nedařilo s tímto kurzem lépe než teď, kdy je kurz kolem 28 korun. Další věc je, že kdybychom teď měli zafixovaný kurz, tak nám začnou dramaticky padat ceny. Třeba dlužníci by na tom byli mnohem hůř, protože jejich majetek by ztrácel hodnotu a dluh by tak reálně rostl. Kurz nám loni pomáhal tlumit inflaci a nyní zase tlumí deflaci," uvedl Singer.

Slabší koruna je podle Singera pozitivní i pro exportéry, a to i přes ztráty, které utrpěli kvůli zajištění kurzových rizik.

"Vyptali jsme se bank a zjistili ze statistik, že podniky si většinou zafixovaly kurz na 25,60, takže když byl kurz 28,50, měly celkově ztrátu 60 miliard korun. Na druhou stranu, exporty jsou 2,2 bilionu korun, z toho je přidaná hodnota, která se rozhodně nedováží zvenčí, asi 600 miliard. Zisk při kurzu přes 28 korun je asi 120 miliard za rok. Tedy podniková sféra má za půl roku své ztráty ze zajištění zpátky. Žijeme v době globální krize. Koruna nám nezajistí prosperitu, ale utlumí to nejhorší," řekl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes Singer.

Tuzemské banky nárazy finanční krize podle Singera ustojí, pád žádné z nich nehrozí. "Banky třeba mohou mít nějaké ztráty, ale takové, které jsou bez nějakého dramatu schopny ustát," řekl. "Krizi zvenku schytáváme ne přes banky, ale přes reálnou ekonomiku," konstatoval.


Váš názor
  • jednoduché počty
    14.03.2009 11:39

    Když tohle někdo myslí vážně pak 60 mld vydělali banky a exportéři 60 mld prodělali. Opravdu je to výhodné pro zahraniční kapitál vloastnící banky, pro ty co zaměstnávají však vůbec ne. Takže pro koho je samostatná měna výhodná pro bankvní lobby, která ovládá ČNB i MF nikdo jiný mě nenapadá.
    OH
  • Singer (ČNB): Mít korunu je nyní výhodné
    11.03.2009 14:01

    :-)). mít korunu je výhodné - ale pro koho ? Pro toho, kdo poctivě šetřil v Kč a teď odepsal 20 % svého majetku ? Nebo pro toho, kdo zafixoval na rok měnu na 25 kč ? nebo pro toho, kdo za poslední roky prodělal miliony, ne-li miliardy na exportu ? nebo pro toho, kdo si půjčil v cizí měně a teď splácí o 20 % více ? nebo pro toho, kdo už musel uzavřít svojí firmu, protože nestačil když byla Kč 22,90 ? nebo je výhodná pro dělníka, který měl před rokem levnější dovolenou, ale nyní je na dlažbě ? Nebo pro toho co postavil na horách penziony a teď tam nikdo kvůli drahotě nejezdí ? Nebo pro majitele pražských restaurací ? nebo je výhodná pro všechny, kteří žijí z cestovního ruchu, jak tuzemského, tak i zahraničního ? Podle fotek pana Singera a pana Řežábka soudím jak se nám tak kluci kulatí tak pro ně byla a je koruna výhodná.
    • Re: Singer (ČNB): Mít korunu je nyní výhodné
      11.03.2009 15:59

      až tak?
      Bo
  •  
    11.03.2009 8:59

    Těžko uvěřit, že stejný člověk chtěl cca před týdnem zvyšovat sazby...
    mbo
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m