Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Holman (ČNB): ČNB zřejmě sníží odhad letošního HDP, sazby mohou jít nahoru i dolů

Holman (ČNB): ČNB zřejmě sníží odhad letošního HDP, sazby mohou jít nahoru i dolů

16.03.2009 16:16

Současná prognóza České národní banky, která pro letošní rok počítá s poklesem hrubého domácího produktu ČR o 0,3 %, bude pravděpodobně revidována směrem dolů, uvedl pro server www.patria.cz vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB Robert Holman. „Můj osobní odhad je pokles HDP o 1 % až 2 %,“ doplnil Holman.

Český statistický úřad minulý týden revidoval údaje o zpomalení růstu HDP za čtvrté čtvrtletí 2008 na meziročních 0,7 % na místo původně uváděného 1% růstu. Tento údaj přitom byl o 1,3 procentního bodu nižší, než odhadovala ve své prognóze Česká národní banka. Výraznější nástup fáze hospodářského útlumu oproti prognóze ČNB může vyvolávat otazníky nad tím, zda současný cyklus snižování úrokových sazeb je již opravdu u konce, jak naznačil guvernér Tůma. „Záleží na tom, jak se hospodářská recese bude promítat do cen. Záleží také na vývoji kurzu koruny, který ovlivňuje dovozní ceny a tím inflaci. Snižování úrokových sazeb samozřejmě nemusí být u konce. Ale není vyloučeno ani jejich zvýšení,“ odpověděl na otázku Patrie Online vrchní ředitel ČNB.

Holman dále řekl, že ČNB nemá v úmyslu nějaké další aktivity na podporu české ekonomiky mimo změny sazeb s tím, že podpora hospodářského růstu není posláním centrální banky. „Pro rozhýbání mezibankovního trhu jsme zavedli dodávací facilitu. Nic víc pro ekonomiku nemůžeme udělat,“ vysvětlil Holman.

Na dotaz ohledně současného kurzu koruny, který je vůči euru stále o téměř o korunu nad průměrným kurzem odhadovaným Českou národní bankou pro letošní rok, a možné reakce centrální banky její vrchní ředitel uvedl: „Myslím si, že našim ekonomickým fundamentům v současnosti odpovídá kurz mezi 25 až 26 korun za euro. Pokud by se kurz pohyboval výrazněji a delší dobu mimo tyto hodnoty, změna sazeb ČNB by byla pravděpodobná, protože kurz je jedním z klíčových veličin ovlivňujících inflaci.“


Váš názor
  • Můj osobní odhad :-)))))
    17.03.2009 9:45

    Současná prognóza České národní banky, která pro letošní rok počítá s poklesem hrubého domácího produktu ČR o 0,3 %, bude pravděpodobně revidována směrem dolů, uvedl pro server www.patria.cz vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB Robert Holman. „Můj osobní odhad je pokles HDP o 1 % až 2 %,“ doplnil Holman. :-))))))) :-)))))))) :-)))))))))) TAKY VÁM NAPÍŠU OBSAHOVĚ STEJNÝ ČLÁNEK :: můj osobní odhad je při pohledu na revitalizaci zisku ČEZ a některých komerčních bank asi růst HDP o 3 %, bereme-li v úvahu vyjádření pana premiéra, že krize se nás netýká.Dále je ale může počítat i s poklesem o 0,98 %,který může kulminovat až ke 3 % záleží na tom, jak často bude Obama onanovat a jak se komerční bankéři zapojí do financování krize, aby i přes svoje zisky nesly irelevantní část spojených rizik. Záleží ovšem na postavení Merkuru a Venuše v souhvězdí Zodiaka. Potom bych viděl českou korunu kolem 22,50 za €, ale může být i kolem 31,30, kdy budeme muset už zase něco říct, abychom naši ojediněle evropskou měnu udželi v korytě, tam,kde ji chceme mít. Lze však celkem jistě konstatovat, že situaci máme plně pod kontrolou a tak budeme případné turbulence korigovat volalitou s ohledem na globální aspekt udržitelného technického výsledku monetární křivky.Nelze proto vyloučit ani to, že pokud v létě bude sucho tzn. od dubna přestane pršet bude totální neúroda a rohlíky podraží. Nicméně jsme na to plně připraveni, nás se sucho nedotkne.Horší vidím situaci v případě, že bude od dubna soustavně pršet, to nám nateče do bot a někomu bude mít vlhko i v kalhotech. TOLIK K VYJÁDŘENÍ PANA HOLMANA .
    oradapoisson
  • Pavlov
    17.03.2009 8:14

    Jako starý vtip Dva psi v Pavlovově laboratoři. Hele víš co je to pavlovův reflex? Ne. Tak já teď začnu slintat a za chvíli je tu Pavlov se žrádlem. Tito pánové jsou spíš pro okrasu a řízeni okolnostmi než aby okolnosti alspoň trochu řídili
    OH
  •  
    16.03.2009 17:44

    Holmane, Holmane, tak Tvůj osobní odhad je pokles HDP o 1 % až 2 %? Já jen, že Ing. Paroubek, budoucí premiér, to odhaduje na pokles 5%. Tak aby Tě to potom nemrzelo!
    monokl
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data