Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD chce hlasovat o nedůvěře vládě, Paroubek ji obvinil z mafiánských praktik

ČSSD chce hlasovat o nedůvěře vládě, Paroubek ji obvinil z mafiánských praktik

17.03.2009 15:10
Autor: 

Opoziční sociální demokraté hodlají "v nejkratším možném termínu" v Poslanecké sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Novinářům to dnes podle agentury ČTK řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Důvodem rozhodnutí poslaneckého klubu strany je podle něj postup Topolánka a jeho přítele Marka Dalíka v kauze poslance Petra Wolfa, bývalého sociálního demokrata, který často hlasuje společně s poslanci vládní koalice. 

Poslanci ČSSD chtějí o osudu kabinetu rozhodovat na mimořádné schůzi, kterou by mohl předseda sněmovny svolat už na příští úterý. Bude to první hlasování o nedůvěře kabinetu v době českého předsednictví EU.

"Metody premiéra Topolánka a jeho spolupracovníka Dalíka přesáhly všechny únosné meze demokratické společnosti. Jsme svědky dalších mafiánských praktik Topolánkovy vlády a jeho spolupracovníků. Jde o netolerovatelné zásahy do nezávislosti médií a nezávislosti policejního šetření," uvedl podle ČTK k důvodům hlasování o vládě Paroubek. ČSSD byla podle něj dosud zdrženlivá a zavírala oči před "zjevnými přehmaty" vlády. "Ale teď to došlo daleko," prohlásil. Připomenul přitom i kauzu kolem justiční mafie a případu bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) s tím, že ODS zjevně vytváří z části státních zastupitelství "politickou prokuraturu Občanské demokratické strany". ČSSD se bude pro nedůvěru podle svého předsedy snažit získat hlasy "průřezově celou Poslaneckou sněmovnou", tedy i mezi poslanci vládních stran, z nichž někteří opustili své kluby.

Paroubek prohlásil, že "justiční mafie, provázaná s premiérem Topolánkem a jeho poradcem a rádcem a osobním přítelem Dalíkem nejen ovlivňuje, ale téměř organizuje chod policie a státních zastupitelství při vyšetřování zpronevěry poslance Wolfa. Za nepřípustné považuje to, že se podle něj premiér v této kauze snaží ze své pozice ovlivňovat média.

Paroubek vyzval Wolfa, který byl zvolen na kandidátce ČSSD, aby bezodkladně složil poslanecký mandát. "Člověk s jeho morálním profilem nemá v Poslanecké sněmovně místo," uvedl šéf sociálních demokratů.

Podle České televize dostala Wolfova firma v letech 2005 až 2007 od ministerstva životního prostředí na dva projekty na podporu životního prostředí přes 11 milionů korun. Při přípravě reportáže o případu se reportérovi ČT (397 CZK, -0,45%) ozval spolupracovník premiéra Dalík, který se snažil vysílání materiálu zabránit. Dalík na záznamu rovněž uvedl, že o angažování v této věci ho požádal Topolánek. Ten v pondělí přiznal, že Dalíka požádal, aby mediálně pomohl Wolfovi. Chování médií označil premiér za šmíráctví a Wolfa za oběť honu na čarodějnice a štvanice.

Předseda ČSSD uvažuje o trestním oznámení na Dalíka kvůli tvrzení, že prý za reportáží stála ČSSD. "Je to nechutná insinuace, lež jako věž a mlžení naprosto trapné, protože nebyl jsem lapnut já, ale byl lapnut on," uvedl Paroubek. Rád by se dozvěděl, jaké kompromitující materiály byl Dalík reportérovi ochoten nabídnout výměnou za konec práce na kauze poslance Wolfa i jak vysoký úplatek mu nabízel. Kompromitující materiály určitě nebyly na nikoho z ODS, míní šéf ČSSD.

Vláda podle Paroubka povýšila systém politické korupce, zastrašování, zneužívání policie a státního zastupitelství na základní princip svého fungování. Hlavním představitelem "mafiánských praktik" je podle něj premiérův přítel Dalík, "jehož jméno je spojováno s řadou podobných kauz".

Nový místopředseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc dodal, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) by měl vyvodit osobní zodpovědnost za současný stav justice a "nejtemnějšího období státních zastupitelství".

(Zdroj: ČTK)


Váš názor
  • Paroubek ji obvinil z mafiánských praktik
    17.03.2009 22:50

    Ano je to zcela logické. Kdo jiný by něco věděl o mafiánských praktikách více, než sám král mafiánských praktik ? Ne přátelé, není to pomluva, je to holé konstatování faktů, které jsou veřejně známé. Příklady uvádět nemusím, stačí si vzpomenout na to, jak jeho kamarádi řeší svoje opilecké spory, a to nemyslím jenom na zavražděného Kočku.Co třeba bývalý ČSSD ministr Svoboda, nebo na pan Gross, který to myslel upřímě, oba byli členové vlády ČSSD, to nebyly mafiánské praktiky ? Nejlépe by bylo aby si pan Paroubek zametl před svým vlastním prahem. REDAKCI prosím, pokud bude uveřejňovat Paroubkovo fotografii, aby si pořídili aktuální a neukazovali nám tu jeho před dvaceti lety. jeho anfas se trochu změnil (o 35 kg) a je nutno ukázat národu jeho pravou tvář. Abychom nebyli jako v Egyptě, kde visí fotky presidenta 20 let staré.
    oradapoisson
  • prostě
    17.03.2009 16:47

    Jyrka to všechno překombinoval a ted sedí doma na židli a v EU nikam necestuje. A tak rád se všude podívá a něco pronese. A ted nemůže. Tak proto chce sundat vládu, aby se též mohl zapojit. Ono by se mohlo poznat, že to jde i bez něj - a to by pro něj byl průšvih ...
    Muff
  • Dohoda
    17.03.2009 15:55

    Nepadla nahodou drive dohoda, ze se socani kousnou do jazyka a nebudou po dobu predsednictvi EU vyvolavat hlasovani o neduvere vlady? Vydrzeli to do prvni zaminky..
    Tuvok
    • Re: Dohoda
      17.03.2009 16:06

      no, ta dohoda prave padla :D
      Azb
  • no já
    17.03.2009 15:44

    osobně bych se nechal svrhnout (myšleno ODS) a pak bych tohohle inženýra socialismu poslal do vlády do konce volebního období. Už moje babička říkala: Kdo chce kam, pomozme mu tam. Je dokázáno, kdo vyvolá krizi, tak ztratí hlasy. ODS má jedinečnou možnost pana inženýra dostat.
    tk69
    • Re: no já
      17.03.2009 15:54

      Paroubek není blázen, aby v současné ekonomické situaci lezl do vlády. To ale neznamená, že nechce sundat Topolánka. Pak by mohla ten rok do řádných voleb dovládnout nějaká "úřednická vláda odborníků", která by sehnala podporu ve sněmovně (čili by se na ní museli dohodnout ODS a ČSSD, nebo aspoň jejich významné části poslaneckých klubů). Tenhle scénář by se mohl hodit i ODS - neumazat se bezprostředně před volbama exekutivou v době ekonomické krize (ne už tolik Topolánkovi osobně, pro toho by to byla konečná v politice). Motivace Paroubka by byla vyřízení osobních účtů s topolánkem a lidmi kolem něj a zároveň mediálně prodat, jak sestřelil vládu "lidem nemilovaného tyrana Topolánka s jeho asociálními poplatky ve zdravotnictví", atd.
      monokl
      • právě
        17.03.2009 16:18

        že ne. Klaus by ho mohl nominovat na sestavení vlády, takže by byl za ní zodpovědný a ODS mu na ní nemusí kývnout. V každém případě by došlo k politické destabilizaci a tím pádem by body získala ODS. ODS by do vlády nikoho nenominovala, jen pan inženýr. Ono to není pro Paroubka tak jednoduchý jak to vypadá, měl by zodpovědnost a tu teď nemá. Já bych ho do toho namočil, v příštím roce by volby prohrál, jinak je vyhraje.
        tk69
        • Re: právě
          17.03.2009 17:01

          Předčasné volby nebudou. Paroubek potřebuje ke svržení současné vlády lidi jako Tlustý, Zubová a pod. a ti se do nové Sněmovny už nemají šanci dostat. Jediná možnost jak je ze strany Paroubka získat pro potopení Topolánkova kabinetu je slíbit jim jistotu být ještě aspoň ten rok do řádných voleb s platem poslance (a možná ještě slíbit něco navrch). Taky už jdou v médiích nějakou dobu hlasy, že už má Paroubek s Klausem domluvený scénář dalšího postupu po pádu současné vlády. Tomu se dá věřit, Klaus není dobrodruh, aby se pouštěl do nějakých nejistot. A Paroubek je pragmatik. A oba mají Topolánkovi co vracet. Takže ...
          monokl
        • Re: právě
          17.03.2009 16:35

          Paroubek nemá a nebude mít dost hlasů aby jeho vláda získala důvěru - to momentálně nemá žádné uskupení v poslanecké sněmovně. jedinou cestou je dohoda mezi ODS a ČSSD ... a ti se na jiné variantě než je úřednická vláda (a pravděpodobně i předčasné volby) dohodnout jednoduše nemohou.
          Azazel
  •  
    17.03.2009 15:20

    Bohužel na pád vlády s možností vlády Paroubek-Rath se PX50 propadne do nebývalých hlubin
    jofre
    •  
      17.03.2009 16:38

      Myslíš ještě hloub než za vlády Topolánka? A to jde?:))) Já vím že je to blbost - stejně jako tvůj komentář, ale narozdíl od tebe to myslím ze srandy :-)
      Azazel
    •  
      17.03.2009 15:51

      pro paroubka platí čím hůř tím líp už se nemůže dočkat toho koryta aby mohli socialisti rozkrást co se dá jako v maďarsku tam to dotáhli bolševici až ke státnímu bankrotu
      franc
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university