Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pád vlády - Co bude následovat?

Pád vlády - Co bude následovat?

25.03.2009 12:21
Autor: Research, Patria Finance

Prezident republiky nejprve jmenuje nového předsedu vlády a na jeho návrh poté ostatní členy kabinetu. Prezident není vázán žádným termínem, do kdy musí premiéra jmenovat. Vláda musí do 30 dnů od jmenování předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. Pokud vláda důvěru nezíská, prezident jmenuje nového premiéra a jeho ministry a tato vláda znovu do 30 dnů požádá sněmovnu o důvěru. Když ani druhý kabinet u poslanců neuspěje, jmenuje prezident předsedu vlády na návrh šéfa Poslanecké sněmovny. V případě, že ani tato vláda nezíská do 30 dnů od poslanců důvěru, může prezident sněmovnu rozpustit a do 60 dnů pak následují předčasné volby.

K předčasným volbám lze dospět také jinými cestami. Jednou z možností je ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. K přijetí takového zákona je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny přítomných senátorů.

Předčasné volby jsou vyhlášeny také v případě, že se Poslanecká sněmovna do tří měsíců neusnese na vládním návrhu zákona, s jehož projednáním spojila vláda otázku důvěry, nebo není-li Poslanecká sněmovna déle než tři měsíce usnášeníschopná, nebo v případě, že by zasedání Poslanecké sněmovny bylo přerušeno na déle než 120 dnů.

Aktuální situace je komplikovaná a na obzoru není žádné snadné řešení. Nejpravděpodobnějším scénářem je pokračování současné vlády v demisi a standardní ústavní scénář s třemi pokusy o sestavení vlády. Může jít o zdlouhavý proces trvající řadu měsíců. Opozice bude patrně nabádat vládu v demisi, aby nepřijímala žádná zásadní a strategická rozhodnutí, což se týká například privatizace či změn daňového systému. Otázkou je, jak bude za této situace schvalován státní rozpočet na letošní rok.

V případě předčasných voleb by byla situace nejspíše opět velmi těsná. Podle březnové průzkumu volebních preferencí Centra pro výzkum veřejného mínění by nyní volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD s 26 procenty hlasů, druhá ODS by získala 23 procent. Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostaly KSČM s 11,5 procenty a Strana zelených s 5procentní podporou. Naopak preference KDU-ČSL klesly na 4 procenta, což by nestačilo.


Váš názor
  • Následovat bude
    25.03.2009 13:56

    zejména manipulace volebními preferencemi, respektive bude pokračovat, protože započala vpředvečer formálního založení nové strany, nedávno. (Formování úvah pro její založení bylo vyvoláno právě rozevíráním nůžek mezi koalicí a opozicí, přivírání nůžek lze již registrovat.) Lze očekávat podobný UP efekt jako v případě zelených před volbami minulými, nyní bude vysvětlen sílou osobnosti V.K. (Nutno dodat, že tentokrát bude vysvětlení důvěryhodnější a snad nebude třeba dalších Jacques.) Je s podivem, že se neustále někdo snaží dávat "občanům" alternativu, ačkoliv si stádo přeje silnou sociální síť, kterou nakonec zabezpečuje i pravicová vláda (což je taky s podivem, ale lze to chápat jako ustoupení většině). Zajímavé je, že jakákoliv demokratická vláda, levá nebo pravá, je kritizována za ztěžování podnikání čímkoliv a ať je vládnuto v ekonomickém rozmachu či krizi, opatření vlády pravicové nebo levicové vede vždy k deficitu a to co předvádí dnes USA objektivně zakládá důvody k obavám o budoucnost světové ekonomické rovnováhy. Prostě politika vždy škodí ekonomice, pouze někdy méně než jindy. Proto vysvětlovat volatilitu koruny pádem vlády nebo pád vlády dávat za příčinu zhoršení ekonomických podmínek, je zcela irelevantní. Zvlášť v dnešní době, kdy spekulace vládne všem vztahům, jsou podobné situace vyzdvihovány jako příčiny, spíš se však jedná o příležitost maskovat skutečnost.
    Mudrc
Aktuální komentáře
16.04.2024
15:45Komentář analytika: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m